FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 20 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Jim Bakkum en Toprak Yalciner in Rokjesdag van Johan Nijenhuis. Beeld
Jim Bakkum en Toprak Yalciner in Rokjesdag van Johan Nijenhuis.

Rokjesdag

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Johan Nijenhuis, 2016) Publieksfilmveteraan Johan Nijenhuis werkte met zichtbaar plezier aan Rokjesdag, een romkom die ondanks de titel verder weinig van doen heeft met de door Martin Bril populair gemaakte term. (‘Rokjesdag is een wonderlijke dag. Als bij toverslag zijn de straten ineens gevuld met blote benen.’) Amsterdam ligt er fraai bij op de eerste warme lentedag en het scenario van Eveline Hagenbeek is bij vlagen geestig. De film is met zestien personages wel érg druk bevolkt en niet elk liefdeskoppel krijgt voldoende schermtijd om diepgang te suggereren, maar sommige plotlijnen, zoals die over de datende zakenvrouw Marijke (Lieke van Lexmond), worden aardig uitgewerkt.

Fast & Furious 6

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Justin Lin, 2013) Het zal niemand verbazen dat in deze vijfde sequel van de autoracereeks de plot schittert door afwezigheid. Ook al niet verrassend: de soundtrack is vooral met motorgeronk en explosies gevuld en de dialoog doet vergeefse pogingen tot diepgang (‘Er is nooit niets. Er is altijd iets’). Maar wat zou het. Knap dat regisseur Justin Lin de boel überhaupt bij elkaar weet te houden. Zelfs (of: juist) wanneer de montage ver boven de snelheidslimiet uitschiet, blijft Fast & Furious 6 lollig kijkvoer.

Fast & Furious 6 van Justin Lin. Beeld
Fast & Furious 6 van Justin Lin.

The Notebook

SBS 9, 20.30 uur

(Romantiek, Nick Cassavetes, 2004) Ryan Gosling – in 2004 nog uitsluitend tieneridool – speelt Noah, zwaar verliefd op Allie (Rachel McAdams), maar als knul van de houtzagerij te arm om door haar familie te worden geaccepteerd. Mierzoete toestanden volgen, maar door het sterke acteerwerk blijft de romance geloofwaardig. De crux is dat de verhaalclichés in The Notebook ook nog eens noodzakelijk zijn, of in ieder geval op de een of andere manier logisch, omdat ze deel uitmaken van het liefdesverhaal dat de man als herinnering aan zijn dementerende echtgenote vertelt.

Ryan Gosling en Rachel McAdams in The Notebook van Nick Cassavetes Beeld
Ryan Gosling en Rachel McAdams in The Notebook van Nick Cassavetes

Man en kunst

NPO 2, 21.15 uur

Tijdens de Nationale Museumweek vertelt Lucas de Man welke bijzondere kunstwerken beslist eens in het echt moeten worden bewonderd, zodra dat weer mogelijk is. De komende vijf avonden neemt de Vlaamse presentator in Man en kunst steeds een andere artiest onder de loep. Vandaag is dat Paula Modersohn-Becker, die als eerste vrouwelijke kunstenaar naaktportretten van zichzelf schilderde. De Man pakt uit met feitjes en anekdoten, bewondert het Zelfportret met hoed en sluier in het Kunstmuseum Den Haag en bezoekt het Duitse Worpswede, waar de schilder leefde.

De afvallige

NPO 3, 22.10 uur

Veel religies en geloofsgemeenschappen zien afvalligheid als verraad. Wie zich afkeert van de gemeenschap wordt hard bestraft, om zo als afschrikwekkend voorbeeld te dienen voor eventuele andere twijfelaars. De serie De afvallige van KRO-NCRV portretteert vandaag Frank, die opgroeide binnen de Jehovah’s Getuigen Gemeente. Hij werd langdurig misbruikt door de zoon van een vooraanstaand lid van de gemeenschap, en was daarin niet de enige. Jehovah’s Getuigen probeerde de misbruikverhalen in de doofpot te stoppen, maar Frank kwam ermee naar buiten.

Movies That Matter: A Thousand Cuts

NPO 2, 22.35 uur

De Filipijnse president Rodrigo Duterte voert een meedogenloze strijd tegen drugs, waarbij hij geweld, stoere taal en populistische praatjes niet schuwt. De pers die waagt zijn beleid en leugens in twijfel te trekken, wordt geïntimideerd en tot zwijgen gebracht. Onder deze moeilijke en angstaanjagende omstandigheden probeert de onafhankelijke nieuwssite Rappler stand te houden. De documentaire A Thousand Cuts volgt de moedige oprichter Maria Ressa en haar journalisten, en toont daarnaast influencers die zich voor het karretje van Duterte laten spannen.

Ku Klux Klan, une histoire américaine

Canvas, 22.50 uur

Al meer dan anderhalve eeuw weet de geheime organisatie Ku Klux Klan stand te houden in de Verenigde Staten. De KKK werd opgericht door Zuidelijke veteranen uit de Amerikaanse Burgeroorlog en groeide al snel uit tot een paramilitaire organisatie die de vrijgemaakte slaven probeerde te terroriseren. Tweemaal werd de Klan opgeheven, maar steeds wist de racistische beweging uit haar as te herrijzen. De tweedelige documentaire Ku Klux Klan, une histoire américaine vertelt het verhaal van de organisatie in de periodes voor en na de Tweede Wereldoorlog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden