Film- en tvtipsdinsdag 2 oktober

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 2 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Ben Mendelsohn in The Land of Steady Habits Beeld
Ben Mendelsohn in The Land of Steady HabitsBeeld

The Land of Steady Habits (Nicole Holofcener, 2018)

Te zien via Netflix

‘Wat gepensioneerd van je’, zegt iemand tegen hoofdpersonage Anders in de Netflix-productie The Land of Steady Habits. Het is bedoeld als compliment en Anders (Ben Mendelsohn) kan het gebruiken: zijn bestaan voldoet allerminst aan het ideale plaatje van een vroeg rentenierende vijftiger.

Anders heeft zijn goedverdienende baan in de financiële wereld opgegeven en echtgenote Helene (Edie Falco) gedumpt. Toch lijkt het alsof hij het zelf is die door de wereld buitenspel is gezet. Zijn kast van een huis, ergens in een provinciestadje aan de kust, heeft hij in een opwelling aan Helene afgestaan, terwijl hij al zes maanden geen hypotheek meer heeft kunnen aflossen. Hun bijna dertig jaar oude zoon Preston (Thomas Mann) krijgt zijn leven maar niet op orde, sinds hij is afgekickt van de alcohol. Anders verprutst elke nieuwe date, omdat het niet meer wil lukken met de seks. En in de tuin voor zijn rijtjeshuis plant hij de afschuwelijkste kerstdecoratie van de hele stad.

Een typisch hoofdpersonage voor een bescheiden maar oprechte Amerikaanse tragikomedie als The Land of Steady Habits, naar de gelijknamige roman van Ted Thompson. Vertolker Mendelsohn vindt een mooie balans tussen uitgeblustheid en recalcitrantie, en schrijver en regisseur Nicole Holofcener (Please Give, Enough Said) balanceert in haar zesde speelfilm al net zo trefzeker tussen humor en droefenis. Zij en Mendelsohn maken van Anders een man die misschien de verkeerde afslag heeft genomen, ver weg van dat land van vaste gewoonten uit de titel, en die nu helemaal nergens meer lijkt te passen: niet meer in zijn oude huis, niet in de rol van geliefde en ook niet in die van vader. Wat kan hij als uitgerangeerde eenzaat nog betekenen voor Preston? En wat als Charlie (Charlie Tahan), de drugsverslaafde zoon van twee voormalige vrienden, bij hem aanklopt? Toch blijf je met Anders sympathiseren, hoe ondoordacht of dom zijn acties misschien ook zijn.

Ransom (Ron Howard, 1996)

SBS 9, 20.30-22.55 uur

Als zijn zoon wordt ontvoerd en een vrijlating tegen losgeld mislukt, slaat Tom Mullen, een rijke luchtvaartbaas, de adviezen van de FBI en van zijn vrouw in de wind en besluit zelf de zaak op te lossen. Mullen (Mel Gibson) looft de miljoenen die als losgeld waren bedoeld, uit als beloning voor degene met de gouden tip. Sterke thriller met een mooie schurkenrol van Gary Sinise.

Blown Away (Stephen Hopkins, 1994)

SBS 9, 22.55-01.15 uur

Een film die zijn titel eer aan doet. Centraal staat James Dove (Jeff Bridges), die in Boston werkt bij het politieteam dat bommen onschadelijk moet maken. Blijkbaar zijn bommen in Boston aan de orde van de dag, want het lijkt niemand te verbazen als plotseling de ene bommelding na de andere opduikt. Natuurlijk zit daar meer achter: de explosieven worden geplaatst door de Ierse terrorist Ryan Gaerity (Tommy Lee Jones), die dat puur en alleen doet omdat hij oude kennis Dove een lesje wil leren. Aan verrassingen heeft regisseur Stephen Hopkins net zo weinig te bieden als aan logica: de plot wisselt voorspelbare momenten af met de idiootste toevalligheden. Niettemin ziet het er allemaal gelikt en spetterend uit; vooral de scène waarin de camera een heel huishouden ontrafelt als potentieel ontstekingsmechanisme – zit de bom in het gasfornuis of toch achter de toetsen van de telefoon of de lichtknop? – mag gezien worden.

Champions League

Veronica, 21.00.

Na de 3-0 thuisoverwinning op AEK Athene staat voor Ajax deze week de loodzware uitwedstrijd tegen Bayern München op het programma. Aansluitend zijn er samenvattingen van onder andere Manchester United-Valencia en CSKA Moskou-Real Madrid.

Je zal het maar zijn

NPO 3, 21.15.

In deze aflevering over schoonheid vertelt Jana over haar verslaving aan plastische chirurgie. Daarnaast ontmoet Geraldine Kemper het 9-jarige model Summer de Snoo, dat buiten schooluren druk is met modeshows en fotoshoots.

Dokters van morgen

NPO 1, 21.25.

Start van nieuwe reeks over de zorg van de toekomst. Aflevering 1 gaat over de helende werking van voedsel en neemt het Pioppi-dieet onder de loep, vernoemd naar het Italiaanse dorpje dat bekendstaat als de gezondste plek op aarde.

The Bank That Almost Broke

BBC 2, 22.00.

Reconstructie van de opkomst en ondergang van de Royal Bank of Scotland. Jarenlang klotste het (virtuele) geld tegen de plinten, tot op 7 oktober 2008 de economische crisis een nieuw dieptepunt bereikte en de bank binnen 24 uur kopje onder ging.

Later... With Jools Holland

BBC 2, 23.00.

Rockband Muse speelt in de studio van Jools Holland twee nummers van hun nieuwe, door sciencefiction geïnspireerde album Simulation Theory. Daarnaast is er muziek van zangeres Laurel, die doorbrak met een op haar slaapkamer opgenomen album.

2Doc: In Loco Parentis

NPO 2, 23.05.

Lerarenechtpaar John en Amanda Leyden gaven 46 jaar les op dezelfde Ierse kostschool. De documentaire In Loco Parentis volgt het duo in het laatste schooljaar voor hun pensioen: wat maakt de twee tot unieke docenten, binnen en buiten de schoolmuren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden