Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 2 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Channing Tatum en Jamie Foxx in White House Down van Roland Emmerich. Beeld
Channing Tatum en Jamie Foxx in White House Down van Roland Emmerich.

Voor wie steek jij een kaarsje op?

NPO 2, 20.30 uur

Op de dag na Allerheiligen vieren katholieken Allerzielen, een dag waarop zij dierbare overledenen herdenken. Voor wie steek jij een kaarsje op? is dit jaar in Amersfoort, waar Anita Witzier met nabestaanden praat over de mensen die ze de afgelopen tijd zijn verloren. Ze staat stil bij de dood van Kees Veldboer, oprichter van Ambulance Wens, en van snowboarder Bibian Mentel. Daarnaast is er aandacht voor het probleem van vrouwenmoord met een eerbetoon aan Eva Veerman, en schetst het overlijden van Pepijn Remmers de impact van de lockdown op jongeren.

White House Down

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Roland Emmerich, 2013) De zoveelste rampenfilm van specialist Roland Emmerich heeft genoeg ingrediënten om als uitstekend Hollywoodtijdsbeeld de geschiedenis in te gaan. Wanneer een bende terroristen het heeft voorzien op het Witte Huis wordt het dak van het Capitool opgeblazen, blijkt het hacken van de regeringscomputers een fluitje van een cent én pakt de president (een Obama-achtige Jamie Foxx) er uiteindelijk zelf maar een bazooka bij. Vergeleken met het bijna gelijktijdig verschenen en vergelijkbare Olympus Has Fallen is White House Down duidelijk de betere film. Niet alleen heeft Emmerich interessantere acteurs die aan de slag mogen met scherpere dialogen, het scenario zit ook slimmer in elkaar.

De rijdende rechter

NPO 1, 21.50 uur

De aanschaf van een nieuwe keuken is altijd goed voor drama: het aanrechtblad blijkt 10 centimeter te kort, het kookeiland heeft de verkeerde kleur of de koelkast kan pas over twee maanden worden geleverd. In het geval van de familie De Lange zijn het de kastdeurtjes die de gemoederen hoog doen oplopen. Na afloop van de garantietermijn verschijnen er beschadigingen aan de randen van de kastjes, en het is onduidelijk wie daar verantwoordelijk voor is. In De rijdende rechter neemt John Reed een kijkje in de keuken voordat hij een eerlijk oordeel velt.

2Doc: Up to G-Cup

NPO 2, 22.50 uur

Er wordt niet meer gevochten in het noorden van Irak, maar veel Koerdische vrouwen voelen nog steeds de gevolgen van de oorlog. In haar geboorteplaats Suleimaniyah opende de Nederlands-Koerdische Shapol Majid de eerste lingeriewinkel van de stad. De winkel is een ontmoetingsplek voor vrouwen die door de oorlog en culturele en religieuze onderdrukking vervreemd zijn geraakt van hun lichaam. In haar documentaire Up to G-Cup laat Jacqueline van Vugt zien hoe de beschermende omgeving van Majids winkel uitnodigt tot openhartige, persoonlijke gesprekken.

What We Do in the Shadows

BBC 2, 23.05 uur

Na de Nieuw-Zeelandse horrorcomedy uit 2014 werd What We Do in the Shadows uitgesponnen tot een meesterlijke comedyserie, die vandaag op de BBC aan zijn derde seizoen begint. De vampierclan van Staten Island is nog niet bekomen van de slachtpartij die Guillermo (Harvey Guillén) heeft aangericht in de finale van het vorige seizoen. Nandor (Kayvan Novak) houdt zijn assistent opgesloten in de kelder, terwijl Laszlo en Nadja (Matt Berry en Natasia Demetriou) hem het liefst zouden doden. Dan komt er echter onverwacht bericht van de Hoge Vampierraad.

Chasing the Moon

Canvas, 23.15 uur

Vanuit verschillende perspectieven vertelt Robert Stone in zijn zesdelige documentaireserie Chasing the Moon over de ruimterace naar de maan. Technologisch gezien waren de bemande maanlandingen een ongelooflijke prestatie, maar wat was de wetenschappelijke oogst van het programma? Ook de politieke betekenis van de maanlandingen, de mediahype en de persoonlijke verhalen van medewerkers komen aan bod. Chasing the Moon bevat interviews met onder anderen astronauten Buzz Aldrin, Frank Borman en Sergei Chroesjtsjov, en met fysicus Freeman Dyson.

The Taking of Pelham 1 2 3

Veronica, 23.15 uur

(Actie, Tony Scott, 2009) Scotts remake van de klassieker uit 1974 scheert vervaarlijk over de rails, wanneer gluiperd Ryder (John Travolta) met zijn team een New Yorkse metrolijn kaapt. Denzel Washington biedt prima tegenspel als de koelbloedige man in de controlekamer die met de kapers moet onderhandelen. Zodra Scott er de kans toe krijgt monteert hij er vanouds wild op los, maar terwijl elke actiescène piekfijn is uitgevoerd zijn het vooral Washington en Travolta die de film de moeite waard maken. En dat terwijl ze elkaar hoofdzakelijk via de intercom spreken.

Denzel Washington in The Taking of Pelham 1 2 3 van Tony Scott. Beeld
Denzel Washington in The Taking of Pelham 1 2 3 van Tony Scott.

Bombshell

ZDF, 01.00 uur

(Drama, Jay Roach, 2019) Op de Duitser, maar vermoedelijk nauwelijks minder krachtig, dit door een verzameling geweldige acteurs gedragen drama over de vrouwen die de jarenlange seksuele intimidatie aankaartten van Roger Ailes, baas van de conservatieve Amerikaanse nieuwszender Fox. Charlize Theron speelt sterpresentator Megyn Kelly, Margot Robbie excelleert als de ambitieuze redacteur die bij Ailes op audiëntie komt en Nicole Kidman is Gretchen Carlson, de eerste presentator die Ailes’ wangedrag publiek maakte. John Lithgow, in de rol van de Fox-baas, zal zelden zo’n omvangrijke en geslaagde gedaanteverwisseling hebben ondergaan.

Nicole Kidman in Bombshell van Jay Roach. Beeld
Nicole Kidman in Bombshell van Jay Roach.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden