Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 18 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Redactie
Sally Hawkins in The Shape of Water van Guillermo del Toro Beeld
Sally Hawkins in The Shape of Water van Guillermo del Toro

You’re Not You

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, George C. Wolfe, 2014) Het leven van concertpianist Kate (Hilary Swank) wordt overhoopgehaald door de zenuw- en spierziekte ALS. Ze vervreemdt van haar vrienden en echtgenoot Evan (Josh Duhamel), maar Kates redding dient zich aan in de persoon van de vuilgebekte thuisverzorger Bec (Emmy Rossum). Na enkele scènes vol wrijving en ongemak vinden de vrouwen elkaar, in een relatie die voor beiden steeds troostrijker wordt. Op zijn best blijkt You’re Not You een effectief, sterk geacteerd vriendschapsdrama of zelfs een liefdesgeschiedenis, zonder dat Kates ziekte tot achtergrond verbleekt.

Hilary Swank, Emmy Rossum en Chris Lee in You're Not You van George C. Wolfe Beeld
Hilary Swank, Emmy Rossum en Chris Lee in You're Not You van George C. Wolfe

The Shape of Water

Net 5, 20.30 uur

(Fantasy, Guillermo del Toro, 2017) Lief monster van een film, overladen met Oscars en talrijke andere prijzen, waaronder de Gouden Leeuw van het Filmfestival van Venetië. The Shape of Water speelt zich af in het gesegregeerde Amerika van 1962, waar de timide Elisa (Sally Hawkins) als schoonmaker in een onderzoeksinstelling werkt. Aldaar valt ze voor een gevangen gehouden zeemonster. Een diepe, sensuele liefde tussen een vrouw en een amfibieman: bij Guillermo del Toro kán het. Er is geen andere hedendaagse cineast die zo voelbaar verliefd is op zijn maffe creaturen, en die deze liefde zo graag op zijn publiek overbrengt – tot in de kleinste, simpelste details.

College Tour

NPO 2, 20.35 uur

Twan Huys spreekt vandaag in College Tour met Marcel Levi. De arts en hoogleraar gaf vier jaar leiding aan de ziekenhuizen van het University College in Londen en keerde onlangs terug naar Nederland. Afgelopen jaren groeide Levi uit tot een gerespecteerde stem in het internationale coronadebat. In Amsterdam gaat hij aan de slag als hoogleraar geneeskunde op de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast wordt hij voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Een publiek van studenten zal Levi onder meer bevragen over zijn visie op de coronabestrijding.

Eurovisie Songfestival 2021

NPO 1, 21.00 uur

Vanavond barst eindelijk het feest los waar Rotterdam ruim een jaar op heeft moeten wachten: het Eurovisie Songfestival 2021. Het is voor het eerst sinds 1980 dat de liedjeswedstrijd weer in Nederland neerstrijkt. In twee halve finales – vanavond en donderdag – strijden 33 landen om een plekje in de finale van aanstaande zaterdag. Als winnaar van de vorige editie hoeft Nederland, net als de vijf grootste geldschieters, zich niet te plaatsen voor de finale. De presentatie wordt verzorgd door Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager.

Opening slavernijtentoonstelling Rijksmuseum

NPO 2, 22.35 uur

Voor het eerst wordt er door het Rijksmuseum een tentoonstelling gewijd aan de 250 jaar lange Nederlandse slavernijgeschiedenis. De NOS doet verslag van de opening in een uitzending met museumdirecteur Taco Dibbits en hoofd geschiedenis Valika Smeulders. Aansluitend wordt de documentaire Nieuw licht uitgezonden. Hierin toont Ida Does hoe voor de tentoonstelling objecten, schilderijen en archiefstukken werden gekoppeld aan persoonlijke verhalen uit het slavernijverleden. Een team van conservatoren plaatst bekende werken in een ander perspectief.

Corleone: Mafia and Blood

Canvas, 23.10 uur

De moordaanslag op rechter Giovanni Falcone in 1992 was een demonstratie van de vernietigende macht van de Siciliaanse maffia. Justitie opende de jacht op oppermaffiabaas Totò Riina, die verantwoordelijk werd gehouden voor de moord. Het zou 25 jaar duren voordat Riina werd gearresteerd. De documentaire Corleone: Mafia and Blood vertelt hoe een kleine crimineel van het platteland zich opwerkte tot de baas van de Cosa Nostra. Riina wist zijn concurrentie met geweld uit te schakelen, maar brak de maffiacode toen hij ook de staat de oorlog verklaarde.

Patriots Day

SBS 9, 23.20 uur

(Drama, Peter Berg, 2016) Met een flink budget en alle medewerking van de stad Boston moest Patriots Day een serieus drama én spannend actiespektakel worden over de aanslag op de marathon van Boston in 2013. De makers hielden zich in grote lijnen aan de feiten rondom de aanslag en de daaropvolgende hectische zoektocht naar de daders. Een beweeglijke camera en trucjes als tijdsaanduidingen in beeld moeten het gevoel geven alsof je naar een documentaire kijkt, terwijl heroïsche oneliners en een stoet bekende acteurs dat gevoel direct weer beëindigen.

Mark Wahlberg in Patriots Day van Peter Berg Beeld
Mark Wahlberg in Patriots Day van Peter Berg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden