Service

De Volkskrant-tv-selectie voor dinsdag 18 januari

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic van James Cameron. Beeld
Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in Titanic van James Cameron.

Titanic

SBS 9, 20.30 uur

(Rampenfilm, James Cameron, 1997) De megalomane rampenfilm over de gedoemde liefde tussen de gekooide aristocraat Rose (Kate Winslet) en de levenslustige armoedzaaier Jack (Leonardo DiCaprio) werd ondanks alle bedenkingen vooraf een immens succes. De Academy deelde elf Oscars uit en Titanic verdiende zijn ongekende budget van 180 miljoen euro vele malen terug. De spectaculair in beeld gebrachte scheepsramp blijft misschien de voornaamste attractie van de film, maar ook de hoofdrolspelers zijn fantastisch, en ook daarbuiten bevat Titanic diverse klassieke momenten, waaronder een van de populairste sterfscènes uit de geschiedenis van Hollywood. Met 1,6 miljard euro aan initiële kassaopbrengst, aangevuld tot 1,9 miljard euro na een tweede bioscoopronde in 3D.

Dna onbekend

NPO 1, 20.33 uur

Gozina groeide op als nakomertje in een gezin met zeven broers en zussen. Drie van hen zijn veel donkerder dan de rest, wat doet vermoeden dat ze van een andere vader zijn en niet van Andries, de man van Gozina’s moeder Anna. Anna geeft inderdaad toe dat de drie kinderen zijn verwekt door de Marokkaanse gastarbeiders die destijds een kamer huurden in hun woning. In Dna onbekend wil de 44-jarige Gozina weten hoe het dan met háár zit. Omdat beide ouders overleden zijn, moet dna-analyse uitsluitsel geven: is ze de dochter van Andries of niet?

Why Ships Crash

BBC 2, 22.00 uur

Vorig jaar boorde een van de grootste containerschepen ter wereld zich in de oever van het Suezkanaal. Het schip kwam dwars te liggen en blokkeerde een week lang al het verkeer door een van de belangrijkste waterwegen ter wereld. Maanden later was de goederenstroom nog verstoord. De documentaire Why Ships Crash onderzoekt hoe het debacle met de Ever Given kon plaatsvinden, hoe het werd opgelost en wie er verantwoordelijk is voor de schade. Experts en getuigen vertellen over het ongeluk, dat liet zien hoe kwetsbaar de wereldwijde bevoorradingsketen is.

RoboCop

RTL 7, 22.30 uur

(Sciencefiction, Paul Verhoeven, 1987) Paul Verhoevens Hollywood-doorbraak blijft een van de markantste actiefilms uit de late jaren tachtig. In futuristisch Detroit wordt politieagent Murphy (Peter Weller) aan flarden geschoten, om in stalen ornaat te herrijzen als de nagenoeg onverslaanbare titelheld. Dat levert een spannend en snel verhaal op, en ook momenten van ontroering – zoals de scène waarin onze robotagent herinneringen aan vroeger familiegeluk beleeft. Gelukkig voor de naar geweld hongerende kijker zijn ook de actiescènes in het vaak sardonisch grappige, regelmatig Verhoeveniaans vuige RoboCop van de bovenste plank.

Nancy Allen en Peter Weller in RoboCop van Paul Verhoeven Beeld
Nancy Allen en Peter Weller in RoboCop van Paul Verhoeven

Cop Out

Veronica, 22.50 uur

(Komedie, Kevin Smith, 2010) Bruce Willis op de komische toer, dat leidt niet altijd tot de meest gevatte komedies. In deze hommage van Kevin Smith (in de verre jaren negentig ooit héél ad rem met Clerks) aan politiefilms als 48 Hrs. en Beverly Hills Cop is Willis de nukkige veteraan die met zijn onervaren partner (komiek Tracy Morgan) achter zijn gestolen honkbalpet aan gaat. Daar komt het met filmcitaten volgepropte Cop Out, waarin het personage van Willis onder meer zegt dat-ie Die Hard nooit heeft gezien, plotgewijs op neer.

Tracy Morgan (links) en Bruce Willis in Cop Out van Kevin Smith. Beeld
Tracy Morgan (links) en Bruce Willis in Cop Out van Kevin Smith.

Israel/Iran/USA: The Long War

Canvas, 22.55 uur

In de jaren negentig groeide de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten. De brede coalitie van de Eerste Golfoorlog had de Verenigde Staten bondgenoten opgeleverd in de regio, terwijl de uiteengevallen Sovjet-Unie een machtsvacuüm achterliet. In deze nieuwe realiteit werkte Israël aan toenadering tot de Palestijnen, waardoor de Islamitische Republiek Iran zich bedreigd voelde. De tweede helft van de documentaire Israel/Iran/USA: The Long War vertelt hoe Iran investeerde in terreurgroepen als Hezbollah en in het geheim op zoek ging naar kernwapens.

Teledoc Campus: Drijfvermogen - Over flotatie, ras en andere drijfveren

NPO 2, 23.12 uur

Regisseur Ivan Barbosa maakte een satirische documentaire waarin acteur Tarikh Janssen min of meer zichzelf speelt. Teleurgesteld doordat hij steeds maar weer wordt gevraagd voor hetzelfde soort rollen besluit Janssen de filmwereld vaarwel te zeggen. Hij keert terug naar het topzwemmen, waar zijn kleur geen rol speelt. Zowel de ernstige als absurde kanten van het racismedebat komen aan bod in het taboedoorbrekende Drijfvermogen - Over flotatie, ras en andere drijfveren, dat vorig jaar zijn première beleefde op het Nederlands Film Festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden