Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 16 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Clint Eastwood in Unforgiven van Clint Eastwood Beeld
Clint Eastwood in Unforgiven van Clint Eastwood

Top Hat

BBC 2, 14.00 uur

(Musical, Mark Sandrich, 1935) Fred Astaire vreesde na lezing van het scenario van Top Hat, getuige een memo aan zijn filmmaatschappij RKO, dat hij een wat eendimensionaal personage zou vertolken dat niet veel meer deed dan dansen. En inderdaad, het verhaal is dun als de vloer van de hotelkamer waar hij zijn tapdanspassen demonstreert, waarna Ginger Rogers vanuit de eronder gelegen kamer verhaal komt halen. En dat is dus precies de bedoeling. Het begin van een lange reeks onvergetelijke dansnummers, resulterend in de beroemdste musical waarin Astaire en Rogers speelden.

Fred Astaire en Ginger Rogers in Top Hat van Mark Sandrich Beeld
Fred Astaire en Ginger Rogers in Top Hat van Mark Sandrich

Unforgiven

SBS 9, 20.30 uur

(Western, Clint Eastwood, 1992) Met Unforgiven blies Clint Eastwood niet alleen de western nieuw leven in, hij maakte tegelijk een einde aan de glans die de revolverheld tot dan toe kenmerkte. Eastwood speelt zelf de vermoeide antiheld die nog één keer op zoek gaat naar rechtvaardigheid, en zichzelf onderwijl dapper persifleert. De acteur Eastwood, ooit in het genre begonnen als Rawhide, weet maar al te goed hoe je collega’s tot huiveringwekkende acteerprestaties moet verleiden, blijkt uit de rollen van Gene Hackman (als de sadistische sheriff Bill Daggett) en Morgan Freeman. De film won vier Oscars, waaronder die voor de beste film en de beste regie.

The Bourne Supremacy

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Paul Greengrass, 2004) Met het eerste vervolg op The Bourne Identity (2002), lanceerde Paul Greengrass de verfilming van Robert Ludlums trilogie definitief en op virtuoze wijze richting de nieuwe eeuw. Hij laat zijn hoofdpersonage, een geheim agent met geheugenverlies, rondrennen in het op hol geslagen dorp dat ‘de wereld’ heet: de door Matt Damon gespeelde ex-CIA’er dendert door Goa, Napels, München, Washington, Amsterdam, Berlijn en Moskou. Paranoia, overheidscontrole, complottheorieën: Greengrass vermengt al zijn contemporaine thema’s tot een ambitieuze, genre-overstijgende film die vooral vanwege zijn rauwe guerrillastijl overtuigt.

Matt Damon en Julia Stiles in The Bourne Supremacy van Paul Greengrass Beeld
Matt Damon en Julia Stiles in The Bourne Supremacy van Paul Greengrass

Pointer data

NPO 2, 21.07 uur

De afgelopen jaren zijn diverse Nederlandse gemeenten gaan graven in hun archieven uit de oorlogsjaren. Wat is er gebeurd met het onteigende vastgoed van Joden, die in veel gevallen de Holocaust niet hebben overleefd? Pointer data snuffelt vanavond in de vastgoedboeken van Oldenzaal, waar de gemeente na de oorlog de hand legde op Joods bezit. Net als in veel andere plaatsen heeft rechtsherstel lang op zich laten wachten. De reportage onderzoekt hoe terugkerende Joden destijds door de ambtenaren zijn behandeld en of nabestaanden correct zijn ingelicht.

The History of the Red Army

Canvas, 21.20 uur

Het Rode Leger van de Sovjet-Unie werd in 1918 opgericht met mooie idealen, waarvan al snel weinig over was. Het leger werd ingezet tegen de eigen burgers om opstanden de kop in te drukken. Later zag Stalin het leger als bedreiging voor zijn macht. Hij voerde een grote zuivering uit onder de officiers, waardoor Rusland aanvankelijk niet was opgewassen tegen de Duitse invasie van 1941. In de jaren daarna vestigde het Rode Leger zijn heldhaftige reputatie, maar de tweedelige documentaire The History of the Red Army plaatst daar zijn vraagtekens bij.

2Doc: White Cube

NPO 2, 22.38 uur

In Congo exploiteert Unilever op geconfisqueerd land een palmolieplantage. De oorspronkelijke eigenaren werken nu voor één dollar per dag in de plantage, terwijl de multinational in het Westen schone schijn maakt door onder meer de sponsoring van musea. In zijn documentaire White Cube probeert regisseur Renzo Martens de welvaartstroom om te draaien. In een atelier op de plantage spoort hij de berooide Congolezen aan om kunst te maken, die hij vervolgens in New York exposeert. Met de opbrengst kunnen ze het land terugkopen dat Unilever hun afpakte.

Chasing the Moon

Canvas, 23.15 uur

Al sinds het begin van het ruimtevaarttijdperk klinkt er kritiek op de verkenning van de ruimte. Kunnen de miljardenbudgets van de ruimtevaartorganisaties niet beter op aarde worden besteed? De laatste aflevering van Chasing the Moon toont hoe Amerika de race naar de maan won met de missie van Apollo 11. Al snel daarna verdampte de interesse voor de bemande maanlandingen en verslapte de aandacht van de politiek en de burger. De geplande missies Apollo 18, 19 en 20 werden geschrapt en de mens zou zeker een halve eeuw niet terugkeren op de maan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden