De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 16 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Beeld uit El Cid. Beeld
Beeld uit El Cid.Beeld

Rick Stein's Road to Mexico, BBC 2, 20.00 uur

In de laatste aflevering gaat Rick Stein naar het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Hier heeft de bevolking door vermenging met Europeanen vaak een lichtere huid en blauw-groene ogen. Er staan nog steeds veel ruïnes van Mayatempels.

Rick Stein Beeld ap
Rick SteinBeeld ap

Blue Planet II, Canvas, 21.15 uur

Documentaireserie over het leven in de wereldzeeën. Door middel van timelapse-opnamen is te zien hoe koraalpoliepen groeien. De riffen zijn een thuis voor een kwart van al het zeeleven. Zo doen haaien zich er te goed aan tandbaarzen.

Loslopend wild & gevogelte 2, Eén, 21.20 uur

Komische Vlaamse serie vol herkenbare situaties uit het leven van mannen en vrouwen van alle generaties. In deze aflevering komen de reeksen 'parkeerplaats', 'wit wijntje, platte band' en 'efskes vechten' voorbij.

Lauren! Bevalt, NPO 3, 22.05 uur

Sinds Lauren Verster zwanger is, wordt ze overspoeld met tips. Daarom duikt de presentatrice in de wereld van bevallingen om te onderzoeken wat waar is. Helpt hypnobirthing? Of het krijgen van een orgasme tijdens de bevalling?

De Rijdende Rechter, NPO 1, 22.25 uur

Toen Tonny en Helma hun woning betrokken, vroegen ze de gemeente om een groenstrook in plaats van een stoep naast hun huis. Dat mocht, maar nu heeft het echtpaar last van de esdoorns. Het stel eist dat de gemeente de bomen kapt.

John Reid van de Rijdende Rechter Beeld Daniel Cohen
John Reid van de Rijdende RechterBeeld Daniel Cohen

2Doc: Waiting for the Sun, NPO 2, 23.20 uur

In China zitten meer mensen in een dodencel dan waar ook ter wereld. De kinderen van de veroordeelden worden aan hun lot overgelaten. Sommigen komen terecht in 'Sun Village' bij oma Zhang. De documentaire volgt de kinderen twee jaar lang.

El Cid, Arte, 14.00-16.55 uur

De Amerikaanse regisseur Anthony Mann (1906-1967) vergaarde vooral in de jaren vijftig roem met een aantal klassiek geworden westerns, waarvan The Man from Laramie (een van zijn vele samenwerkingen met James Stewart) tot de bekendste behoort. Opvallend genoeg dankt de filmmaker zijn meeste faam aan het drie uur durende ridder-met-een-missie-epos El Cid, waarin Charlton Heston de historische figuur Don Rodrigo Díaz de Vivar speelt. Deze wist, in de 11de eeuw, de Spanjaarden te verenigen in hun strijd tegen een Arabische invasie. Hestons tegenspeler Sophia Loren loopt rond alsof ze net is gewassen en gestreken. Geen groot probleem: de acteurs leggen het sowieso af tegen het prachtige camerawerk en de schitterende decors, die het naar Hollywoodnormen opgeklopte verhaal grandeur verlenen.

Virtuoze momenten te over, zoals wanneer de vijandelijke cavalerie bij zonsondergang over het strand raast, hun fakkels oplichtend tegen de hemel. En neem de scène waarin de vogelvrije El Cid merkt dat het volk achter hem staat: de camera glijdt sereen langs de vensters van de schuur waarin hij en zijn vrouw een liefdesnacht hebben beleefd, om precies te eindigen bij de deuren op het moment dat El Cid die nietsvermoedend opent en daar honderden juichende medestanders aantreft. Eigenlijk valt dergelijk visueel vuurwerk niet fatsoenlijk te beleven op televisie. Toch is het goed te zien hoe men destijds dergelijke spektakels aanpakte, toen voor veldslagen nog een leger figuranten moest worden opgetrommeld en megafilms nog beschaafd met een ouverture werden ingeleid.

De latere klassiekerstatus van El Cid betekende overigens gerechtigheid voor Mann; een jaar eerder nog was hij op de set van Spartacus ontslagen door hoofdrolspeler Kirk Douglas, die hem verving door Stanley Kubrick.

Blade II, Veronica, 22.35-00.55 uur

De Mexicaanse filmmaker Guillermo del Toro wisselt doorgaans originele fantasyfilms (Pan's Labyrinth en het volgende maand te verschijnen The Shape of Water) af met formulewerk, waaronder twee delen van Hellboy en dit vervolg op de smakelijke vampierfilm Blade uit 1998. Del Toro was bij de eerste Blade niet betrokken. Daarin werd Wesley Snipes geïntroduceerd als half mens, half vampier, die uitgroeit tot redder van de mensheid als die wordt aangevallen door moordlustige vampiers. In dit tweede deel werkt Blade juist samen met de vampiers om de zogenoemde Reaper Vampires te elimineren. Del Toro maakte van dit vervolg onderhoudende, soms zelfs hoogst vermakelijke pulp.

Bruce Almighty, Net 5, 22.40-00.35 uur

Voordat Jim Carrey zich ontpopte tot verlicht cultfiguur (zie daarvoor de documentaire Jim & Andy, over de totstandkoming van de film Man on the Moon, waarin Carrey de hoofdrol speelt) en voor hij zich had bewezen als acteur (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) bestond er een tijd waarin gekkebekkentrekkerij zijn handelsmerk was.

In Bruce Almighty doet hij weliswaar maf, maar bewijst Carrey zich tevens als verdienstelijk acteur. Hij speelt de middelmatige televisiepresentator Bruce. Hij wil hogerop, maar wordt gehinderd door zijn gemene collega Evan (een hilarische rol van Steve Carell). Bruce werpt op zeker moment moedeloos de handen ten hemel, waar hij tot zijn verbazing wordt ontvangen door de in een hagelwit feesttenue gestoken Morgan Freeman. Melig, maar ook heel onderhoudend.

Morgan Freeman en Jim Carrey in Bruce Almighty. Beeld
Morgan Freeman en Jim Carrey in Bruce Almighty.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden