Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 15 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Dwayne Johnson en Seann William Scott in The Rundown van Peter Berg Beeld
Dwayne Johnson en Seann William Scott in The Rundown van Peter BergBeeld

The Hobbit: The Desolation of Smaug

RTL 7, 20.30 uur

(Fantasy, Peter Jackson, 2013) The Desolation of Smaug begint met een flashback waarin tovenaar Gandalf (Ian McKellen) met dwerg Thorin (Richard Armitage) plannen smeedt om een schat terug te veroveren die de draak Smaug ooit heeft gestolen van het dwergvolk. De film gaat vervolgens verder waar de vorige Hobbit eindigde. Midden in het avontuur zit het reisgezelschap rond hobbit Bilbo (Martin Freeman), die handig genoeg wordt verondersteld om de schat aan de draak te ontfutselen. Die missie levert uitzonderlijk fraai in beeld gebracht spektakel op, vol sluimerend gevaar.

Martin Freeman in The Hobbit: The Desolation of Smaug van Peter Jackson Beeld
Martin Freeman in The Hobbit: The Desolation of Smaug van Peter JacksonBeeld

Gone Baby Gone

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, Ben Affleck, 2007) Tijdens het maken van deze verfilming van het boek van Dennis Lehane werden volop vraagtekens gezet bij Afflecks kwaliteiten als cineast, maar zijn regiedebuut bleek een geslaagde thriller. Gone Baby Gone speelt zich af in het volkse Boston. Patrick Kenzie (Afflecks broer Casey) is er geboren en probeert met zijn vriendin aan de slag te gaan als privédetective. Dat treft: in de buurt is net een peuter spoorloos verdwenen. Niet afhaken als de film na een uur opnieuw lijkt te beginnen en even uit de bocht vliegt.

Amy Ryan en Casey Affleck in Gone Baby Gone van Ben Affleck Beeld
Amy Ryan en Casey Affleck in Gone Baby Gone van Ben AffleckBeeld

[Interview]

College Tour

NPO 2, 20.35 uur

In het Stedelijk Museum in Amsterdam staat sinds 1988 het werk Ushering in Banality van Jeff Koons, een uitvergroting van de kitscherige porseleinen hummelbeeldjes. Koons is vandaag te gast in hetzelfde museum voor een aflevering van College Tour. Twan Huys en een publiek van studenten interviewen de kunstenaar over zijn werk en enorme succes in de kunstwereld en daarbuiten. Koons’ roestvrijstalen sculptuur Rabbit werd in 2019 verkocht voor ruim 75 miljoen euro: het hoogste bedrag dat ooit op een veiling werd betaald voor een werk van een levende kunstenaar.

[DOCUMENTAIRE]

KGB: The Sword and the Shield

National Geographic, 22.00 uur

Veel van wat we in het Westen weten over de KGB is te danken aan Vasili Mitrokhin, een archivaris van de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Toen Mitrokhin in 1992 naar het Verenigd Koninkrijk vluchtte, bracht hij talloze KGB-dossiers mee. In de driedelige documentaireserie KGB: The Sword and the Shield vertellen voormalige KGB-leden en hun slachtoffers over de bloedige geschiedenis van de KGB. Nadat Lenin in 1917 aan de macht was gekomen, werd vrijwel direct een schrikbewind gevoerd. Duizenden tegenstanders werden vermoord of naar strafkampen gestuurd.

The Rundown

Veronica, 22.35 uur

(Actie, Peter Berg, 2003) Spectaculair en melig jungleavontuur, bedoeld om voormalig showworstelaar Dwayne ‘The Rock’ Johnson definitief door te laten breken als actiester. De makers lieten Arnold Schwarzenegger, actie-icoon van de jaren tachtig en negentig, symbolisch opdraven in een cameo. ‘Have fun’, zegt Arnie terwijl The Rock een nachtclub binnenwandelt. De bedoeling is duidelijk: nu is The Rock aan de beurt. In The Rundown speelt hij een premiejager die in de Braziliaanse jungle op zoek moet naar de zoon van zijn baas, gespeeld door Seann William Scott (American Pie). Waar Scott inmiddels volledig uit beeld is verdwenen, zou de sterrenstatus van The Rock sindsdien alleen maar verder groeien.

[SERIE]

Top of the Lake: China Girl

Canvas, 22.40 uur

Voor het tweede seizoen van Jane Campions bejubelde serie Top of the Lake werd de cast versterkt met Nicole Kidman. Vier jaar na de gebeurtenissen in het eerste seizoen keert Robin Griffin (Elisabeth Moss) terug naar Sydney, waar ze op zoek gaat naar haar dochter Mary (Alice Englert), die ze heeft afgestaan. Mary heeft een moeizame relatie met haar adoptiemoeder Julia (Kidman) en een relatie met een oudere vriend. Griffins aandacht wordt verder opgeëist door een nieuwe zaak als er stoffelijke resten worden aangetroffen in een aangespoelde koffer.

[DOCUMENTAIRE]

2Doc: Noodweer – Ik ben niet begonnen

NPO 2, 23.20 uur

Wie zichzelf uit zelfverdediging met geweld verweert, wordt in het Nederlandse strafrecht op dezelfde manier behandeld als andere geweldplegers. De documentaire Noodweer van Hans Pool laat aan de hand van vier voorbeelden zien dat dit tot situaties leidt die indruisen tegen ons gevoel van rechtvaardigheid. Ook kan het traumatiserend zijn voor de slachtoffers, die zich door politie en justitie als dader behandeld voelen. Pool schetst onder meer de zaak van een caféhouder die een inbreker neerslaat en een politieman die het vuur opent op een busje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden