Service
De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 13 september
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.
Knocked Up
RTL 8, 20.25 uur
(Komedie, Judd Apatow, 2007) Deze onconventionele romkom van Judd Apatow markeerde het begin van een serie door Apatow geregisseerde, dan wel geproduceerde films (Superbad, Bridesmaids) waarin knap getimede, platte humor en waarachtige personages hand in hand gaan. Na een onenightstand blijkt carrièrevrouw Alison (Katherine Heigl) zwanger van sukkel Ben (Seth Rogen) en beginnen de twee een ondanks alles opbloeiende relatie. Hij is ook een goedzak, zij smelt van een kloppend kinderhartje. Fijn, hoe Knocked Up zodoende uitpakt als parodie op moderne zeden én als ode aan het gezinsleven.
War of the Worlds
Veronica, 20.30 uur
(Sciencefiction, Steven Spielberg, 2005) Vluchtende mensen, destructie, paniek, wanorde. Dat beeld komt geregeld terug in de visueel indrukwekkende verfilming die Steven Spielberg maakte van War of the Worlds, het boek van H. G. Wells over een buitenaardse aanval op de aarde. Maar Spielberg zou Spielberg niet zijn wanneer hij niet uit het oorlogsgeweld, aangericht met driepotige machines waarmee de aliens de mensheid willen uitroeien, een positieve boodschap weet te peuren. Passie en liefde zijn nodig. Gescheiden vader en havenarbeider Ray (Tom Cruise) omhelst dus net op tijd het goede.
We zijn er bijna
NPO 1, 20.35 uur
Voor de reislustige vijftigplussers die Nederland verkennen in We zijn er bijna is het tijd om afscheid te nemen. Maar voordat het zover is nemen ze in de laatste aflevering van dit seizoen een kijkje in Zeeland. De reis gaat van Hellevoetsluis naar Groede, en onderweg stoppen ze bij Neeltje Jans. Op het voormalige werkeiland leren ze het een en ander over de watersnoodramp van 1953 en de Deltawerken. Ook gaan ze zeehonden spotten op de Schelde en maken ze een uitstapje over de grens naar het pittoreske Brugge, waarna ze afsluiten met een feestje.
College Tour
NPO 2, 20.35 uur
Toen Chan Santokhi aantrad als president van Suriname, trof hij een land aan dat door corruptie is kaalgeplukt en zucht onder een miljardenschuld. Door de coronacrisis is het er alleen maar slechter op geworden. Vanavond is Santokhi te gast in College Tour, waar hij vertelt over de uitdagingen die hij op zijn pad ziet. Een daarvan is het afrekenen met oud-president Desi Bouterse, die onlangs tot twintig jaar cel werd veroordeeld. Santokhi staat bekend als een taaie misdaadbestrijder; een carrière die hij begon op de politieacademie in Apeldoorn.
Kinderen van de migratie
Canvas, 21.20 uur
De meeste gastarbeiders die in de jaren zestig en zeventig naar West-Europa kwamen verkeerden, net als hun gastlanden, in de veronderstelling dat ze na een paar jaar weer terug zouden gaan naar hun land van herkomst. Waarom besloten ze dan toch om te blijven? De documentaireserie Kinderen van de migratie vertelt vanavond hoe migranten zo veel mogelijk geld naar hun familie stuurden en op vakanties in het thuisland als helden werden onthaald. Een economische crisis en andere onverwachte veranderingen haalden de plannen voor een terugkeer overhoop.
2Doc: iHuman
NPO 2, 22.40 uur
In discussies over kunstmatige intelligentie wordt vaak gewezen op de gevaren van deze technologie, die zou kunnen leiden tot waarheidsvervalsing, verregaande overheidscontrole en machines die zich tegen de mensen keren. Toch kan de mensheid best wat hulp van AI gebruiken op terreinen waarop zij niet uitblinkt, zoals autorijden of het formeren van een kabinet. De Noorse regisseur Tonje Hessen Schei goot haar documentaire iHuman in de vorm van een politieke thriller. Ze plaatst techno-optimisten tegenover doemdenkers en werpt een blik in onze toekomst.
Sunshine
Veronica, 22.45 uur
(Sciencefiction, Danny Boyle, 2007) In deze symbolistische sciencefictionfilm staat de zon op ontploffen en is de aarde veranderd in een sneeuwplaneet. Een crew van acht astronauten reist bij wijze van laatste reddingspoging richting de zon om haar letterlijk nieuw leven in te blazen. Boyle (Trainspotting, 127 Hours) werkte voor Sunshine wederom samen met scenarist Alex Garland. Wat nog het meest opvalt aan Sunshine is de flitsende en oogverblindende stijl: waar het maar kan, baadt de film in zeeën van zonlicht, terwijl de montage soms zo snel is dat je bijna van visuele splinters kunt spreken. Let ook op de subliminale beelden die Boyle her en der door de film heeft gestrooid.