Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 13 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Sandra Bullock en George Clooney in Gravity van Alfonso Cuarón. Beeld
Sandra Bullock en George Clooney in Gravity van Alfonso Cuarón.

Con Air

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Simon West, 1997) Perfect formulevermaak over een fataal gevangenistransport, met gewaardeerde acteurs als Steve Buscemi en John Malkovich, die uitstekend aanvoelen in welk type pretentieloze over-the-topactiefilm ze zich bevinden. Aan boord van een vliegtuig vol gevangenen is Cameron Poe (Nicolas Cage) de enige met een greintje fatsoen. ‘Somehow they managed to get every creep and freak in the universe on this one plane’, verzucht hij met veel gevoel voor dramatiek. Een ongekende hoeveelheid groteske ontploffingen, schietpartijen en van testosteron doorspekte oneliners zijn het gevolg.

Nicolas Cage in Con Air van Simon West. Beeld
Nicolas Cage in Con Air van Simon West.

Blowing Up History

Discovery, 21.30 uur

In 1998 werd op een strand in het Engelse Norfolk een opvallende archeologische vondst gedaan. Nadat een zware storm veel zand van de kust had geblazen, staken er de overblijfselen van een monument uit de bronstijd boven het lage water uit: een grote, ondersteboven geplaatste boomstronk, omringd door 55 eiken palen. De cirkel werd Seahenge gedoopt, een verwijzing naar het bekendere stenen monument Stonehenge. Blowing Up History reconstrueert de bouw van Seahenge en speculeert over hoe het monument er ruim vierduizend jaar geleden moet hebben uitgezien.

Gravity

BBC 1, 21.35 uur

(Actie, Alfonso Cuarón, 2013) Twee astronauten (George Clooney en Sandra Bullock) moeten na een ongeluk tijdens een routineklus aan hun spaceshuttle zien te overleven in het heelal. Dat het ruimtevaartmeesterwerk Gravity zeven Oscars won is niet aan dit eenvoudige verhaal te danken, maar aan de virtuoze uitvoering van Alfonso Cuarón en cameraman Emmanuel Lubezki, die de ruimte presenteren als een duizelingwekkende oneindigheid. Hun film volgt de natuurwetten zo getrouw mogelijk, en dat levert beeldschone shots op. Wat gebeurt er met tranen in de ruimte? Onder is boven en rechts is links, in deze wereld zonder horizon. Dit is de hel, gefilmd door iemand die er de hemel in ziet.

Buried Secrets of WWII

National Geographic, 22.00 uur

Met de verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor deelde Japan een klap uit die grote gevolgen zou hebben. De Verenigde Staten hadden zich tot die fatale dag in 1941 afzijdig gehouden in de Tweede Wereldoorlog, maar openden nu een offensief dat pas zou eindigen na de Japanse capitulatie in 1945. Buried Secrets of WWII gaat met moderne apparatuur op zoek naar de sporen van de vernietigende aanval in Hawaii. Naast verschillende oorlogsschepen werden ook 188 vliegtuigen verwoest bij de aanval, die meer dan tweeduizend Amerikaanse levens eiste.

Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn

NPO 2, 22.10 uur

Precies vijftig jaar geleden verbleven Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder een week op Rottumerplaat, een Waddeneilandje dat gewoonlijk niet toegankelijk is voor publiek. Beide schrijvers deden in een dagboek verslag van hun avontuur. Deze boeken inspireerden Hans Dorrestijn tot een soortgelijk experiment. In Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn zondert hij zich zes weken lang af op de Waddeneilanden. De schrijver en cabaretier overpeinst zijn 80-jarige bestaan, onderzoekt zijn relatie met eenzaamheid en als het te erg wordt nodigt hij een gast uit.

2Doc: The Return – Life after ISIS

NPO 2, 22.55 uur

Van 2015 tot de val van Islamitische Staat trokken 550 Europese vrouwen naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terreurgroep. Vrouwen die het avontuur overleefden, kwamen terecht in Koerdische detentiekampen. In kamp Al-Roj verkeert een aantal van hen in een uitzichtloze situatie. De Koerden willen dat westerse landen hun burgers ophalen, maar daar is weinig animo voor. Alba Sotorra pleit in haar documentaire The Return – Life after ISIS voor een terugkeer van de vrouwen, die volgens haar de radicalisering van volgende generaties kunnen voorkomen.

Watchmen

RTL 7, 23.00 uur

(Fantasy, Zack Snyder, 2009) De Watchmen-stripreeks uit 1986-1987 was een gitzwarte afrekening met de superheldenfantasie. Gemaskerde ordehandhavers blijken hierin vooral gefrustreerde types in rare pakjes die allemaal op hun eigen manier psychisch niet in orde zijn. De Amerikaanse spektakelregisseur Zack Snyder verfilmde de klassieker plaatje voor plaatje; in zijn ogen dé manier om het volgens velen onverfilmbaar geachte verhaal op bewegend beeld vast te leggen. Visueel is de film zodoende een spektakel, vaak gefilmd met een stilstaande camera en een kadrering die direct uit het boek is overgenomen.

Jackie Earle Haley in Watchmen van Zack Snyder. Beeld
Jackie Earle Haley in Watchmen van Zack Snyder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden