FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 13 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Ryan Gosling in Blade Runner 2049. Beeld
Ryan Gosling in Blade Runner 2049.

Blade Runner 2049

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, Denis Villeneuve, 2017) ‘We zoeken allemaal naar iets echts’, zegt agent K. (Ryan Gosling) in Blade Runner 2049. De betekenis van dat zinnetje zit in de diepste vezels van dit inktzwarte vervolg op de cultsciencefictionfilm uit 1982. Het verschil tussen echt en onecht, daarover ging het ook in Ridley Scotts oorspronkelijke meesterwerk. In het mistroostige Los Angeles van 2019, toen nog verre toekomst, werden opstandige androïden uitgeschakeld door blade runners, premiejagers van een speciale politiedivisie. In het in 2049 gesitueerde vervolg doet K. tijdens een routineklus een ontdekking die ernstig morrelt aan de broze verhouding tussen mens en androïde. Met uitmuntende sfeerbeelden van cameraman Roger Deakins.

The English Patient

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Anthony Minghella, 1996) De Engelse patiënt is een Hongaar. Graaf Laszlo de Almasy (Ralph Fiennes) ligt tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog verminkt door brandwonden in een Italiaans ziekenhuis, waar hij een verpleegster (Juliette Binoche) over zijn leven vertelt. In flashbacks is te zien hoe hij in het Caïro van de jaren dertig verliefd wordt op een getrouwde vrouw (Kristin Scott Thomas). De koloniale decors en uitgestrekte woestijnen maakten van de film een ouderwets epos. Bekroond met negen Oscars, en de succesvolste film van de in 2008 overleden regisseur Anthony Minghella.

Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in The English Patient. Beeld
Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in The English Patient.

Fast Five

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Justin Lin, 2011) Ooit was een filmachtervolging al spectaculair als er auto’s over het trottoir scheurden en ze een bloemenkraampje of een over straat gedragen glazen ruit aan diggelen reden. Die tijd komt nooit meer terug, met dank aan producties als de Fast and Furious-serie. In het heerlijk onzinnige deel 5 crossen Brian O’Conner (wijlen Paul Walker) en Dominic Toretto (Vin Diesel) onder meer met een gigantische stalen kluis op sleeptouw door Rio de Janeiro, waarmee ze het halve stadscentrum verwoesten en een vloot politieauto’s tot schroot reduceren.

Paul Walker en Jordana Brewster in Fast Five. Beeld
Paul Walker en Jordana Brewster in Fast Five.

Air Crash Investigation – Grounded: Boeing Max 8

National Geographic, 21.00 uur

Waarom verdween in 2018 een twee maanden oude Boeing 737 Max van luchtvaartmaatschappij Lion Air in de golven van de Javazee? Air Crash Investigation reconstrueert het werk van de Indonesische onderzoekers die een antwoord zochten op die vraag. Hun onderzoek had grote gevolgen, want na een soortgelijk ongeval met een 737 Max van Ethiopian Airlines werd het nieuwste Boeing-toestel wereldwijd aan de grond gezet. Pas in november van 2020 werd de 737 Max na de nodige aanpassingen weer luchtwaardig bevonden. Bij de crashes vielen in totaal 346 doden.

Stacey Dooley: Back on the Psych Ward

BBC 2, 22.00 uur

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal mensen met psychische klachten toegenomen, en is de toestand van psychiatrisch patiënten verslechterd. In Back to the Psych Ward keert Stacey Dooley terug naar Springfield Hospital in Londen, waar ze eerder al een reportage opnam. Gedurende zes maanden ziet ze de gevolgen van de lockdown voor patiënten met uiteenlopende ziektebeelden. Ze maakt onder meer kennis met Coral, die een zelfmoordpoging heeft gedaan. Suïcidaal gedrag is sinds het uitbreken van de pandemie toegenomen, vooral onder jongeren.

De rijdende rechter

NPO 1, 22.05 uur

De rijdende rechter John Reid krijgt vanavond weer een burenruzie op zijn bord, en opnieuw is het een erfafscheiding die voor onmin zorgt. Na een storm staat de schutting tussen de buren Fraanje en Brugman op instorten. Mevrouw Fraanje vindt dat er een nieuwe moet komen, maar Brugman zegt daar geen geld voor te hebben. Toch komt de schutting er, en Fraanje vraagt haar buurman om 800 van de 2 duizend euro bij te dragen. Dat weigert Brugman, en vervolgens verslechtert de relatie tussen de buren. Franje denkt dat haar buurman haar pest, en wil dat het ophoudt.

2Doc: I Am Greta

NPO 2, 22.35 uur

In 2018 demonstreerde Greta Thunberg voor het eerst buiten het Zweedse parlement voor een krachtiger klimaatbeleid. Een paar maanden later sprak ze op de VN klimaatconferentie en kort daarna prijkte ze op de cover van Time magazine als persoon van het jaar. Regisseur Nathan Grossman volgde de destijds 15-jarige klimaatactivist voor wat gepland was als drie weken, maar uitliep op twaalf maanden. In I Am Greta documenteert hij hoe Thunberg het middelpunt wordt van een mediahype en hoe deze plotselinge roem haar boodschap dreigt te overschaduwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden