Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 12 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Joe Pesci, Ray Liotta en Robert De Niro in Goodfellas. Beeld Brunopress
Joe Pesci, Ray Liotta en Robert De Niro in Goodfellas.Beeld Brunopress

Typisch Lemmer

NPO 2, 19.20 uur

Tussen het IJsselmeer en de Friese meren ligt Lemmer, een rustig dorp dat elke zomer verandert in een toeristische hotspot voor watersporters. Typisch Lemmer portretteert deze weken enkele markante bewoners, zoals de geboren Lemster Marten. De drukke pensionaris ontmoet zijn vrienden op hun vaste hangplek en maakt zich druk over de teloorgang van de Lemster taal. Verder zien we de 23-jarige Kevin, die in Lemmer zijn droom waarmaakt: samen met zijn broer runt hij een bed and breakfast. Ondertussen is Maria druk met haar winkel met vintage kleding.

Witteman 75 - Vakgenoten over zijn werk

NPO 2, 20.30 uur

Donderdag viert Paul Witteman zijn 75ste verjaardag, en daarom zet BNNVara hem in het zonnetje met een speciale uitzending. De programmamaker, presentator, journalist en columnist is vooral bekend van de programma’s die hij maakte voor de Vara, zoals Achter het nieuws, Nova en Het Lagerhuis. In Witteman 75 vertellen collega’s als Sonja Barend, Jeroen Pauw, Marcel van Dam en Matthijs van Nieuwkerk over Wittemans bijdrage aan de Nederlandse televisie. Memorabele tv-momenten – zoals het debat tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert – komen daarbij aan bod.

Gone Baby Gone

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, Ben Affleck, 2007) Tijdens het maken van zijn regiedebuut werden volop vraagtekens gezet bij Afflecks kwaliteiten als cineast. Toch lukte het Affleck geld te vinden voor deze prima Dennis Lehane-bewerking. De film speelt in de dubieuze regionen van Boston. Patrick Kenzie (geweldig gespeeld door Afflecks broer Casey) is er geboren en probeert met zijn vriendin aan de slag te gaan als privédectective. Dat treft, want in de buurt is net een peuter spoorloos verdwenen. Niet afhaken als de film na een uur opnieuw lijkt te beginnen en uit de bocht vliegt.

Amy Ryan en Casey Affleck in Gone Baby Gone. Beeld
Amy Ryan en Casey Affleck in Gone Baby Gone.

Salt

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Phillip Noyce, 2010) Een spion op de vlucht die haar slipje uittrekt om een bewakingscamera te bedekken – je vraagt je toch af hoe de held uit Salt zich uit die situatie had gered toen Tom Cruise nog in beeld was voor de hoofdrol. Cruise bleek echter geen zin te hebben, waarna de makers Angelina Jolie makkelijk wisten over te halen voor iets James Bond-achtigs. In Salt wordt CIA-agent Evelyn Salt (Jolie) verdacht van contraspionage. Op zoek naar de waarheid dendert het spektakel van regisseur Phillip Noyce van achtervolging naar achtervolging. Kan best lekker zijn voor de dinsdagavond.

Angelina Jolie in Salt. Beeld
Angelina Jolie in Salt.

Streetlab: Camping de liefde

NPO 3, 22.10 uur

De presentatoren van Streetlab begonnen deze maand een uitdagend experiment. Daan Boom, Jasper Demollin, Tim Senders en Stijn van Vliet zijn neergestreken op een camping, waar ze tien jonge singles aan de ware liefde proberen te helpen. Elke aflevering organiseren ze twee activiteiten waardoor de deelnemers elkaar beter leren kennen, zoals spelletjes, vragenrondes en uitdagingen. Aan het eind van de aflevering geeft iedereen zijn of haar hart aan een ander, en wie geen enkel hart heeft weten te veroveren moet de camping verlaten voor een nieuwe kandidaat.

Shelley in Wonderland

NPO 2, 22.40 uur

De Ms. Senior USA-verkiezing is een schoonheidswedstrijd voor 60-plussers die in Las Vegas wordt georganiseerd. In Shelley in Wonderland, de nieuwe documentaire van Sophie Dros, maken we kennis met een van de deelnemers. Shelley Gish is drie keer getrouwd geweest, heeft acht kinderen en runt een lijn met producten voor ouderen. Toch voelt ze nog de behoefte om op het podium haar droom na te jagen en de strijd aan te gaan met haar perfect gestylede concurrenten. Shelley in Wonderland is een mooi portret van een bijzonder mens in een absurde wereld.

Goodfellas

SBS 9, 22.45 uur

(Misdaad, Martin Scorsese, 1990) Grimmig, gewelddadig, spannend, tragisch: Martin Scorseses misdaadmeesterwerk Goodfellas is het allemaal. Én een film om van te watertanden, zo briljant als Scorsese de traditionele Italiaanse keuken inzet voor authenticiteit en romantiek. Een pan tomatensaus die pruttelt terwijl maffioso Henry (Ray Liotta) zijn drugsklussen klaart. Een nachtelijk maaltje dat voor hem en kompanen James (Robert De Niro) en Tommy (Joe Pesci) de routine van het verstoppen van een lijk doorbreekt. Steeds weer worden de gangsters genormaliseerd door hen in een voedselcontext te plaatsen, of steekt het eten ironisch alledaags af tegen hun wanpraktijken. Culinaire hoogtepunt: wiseguys die een prachtig tweegangengerecht koken, in hun gezellige gevangeniscel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden