Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 11 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Clint Eastwood in Gran Torino. Beeld
Clint Eastwood in Gran Torino.

Fast & Furious: Hobbs & Shaw

Veronica, 20.30 uur

(Actie, David Leitch, 2019) Ook tijdens het maken van deze eerste Fast & Furious-spin-off lijkt, net als in het origineel, veel denktijd te zijn gestoken in de prettige verwensingen die hoofdpersonages Hobbs (Dwayne Johnson) en Shaw (Jason Statham) naar elkaars hoofd slingeren. De twee, bekenden sinds Furious 7 (2015), moeten samenwerken om de kwieke dief (Vanessa Kirby) van een gruwelijk virus op te sporen, voordat het wapen wordt bemachtigd door een bionische engerd (Idris Elba). Een strijd die, zoals het hoort in het F&F-universum, met de nodige relativering overgaat van idiote achtervolgingen op flitsende knokpartijen.

Dwayne Johnson (links) en Jason Statham in Fast & Furious: Hobbs & Shaw.  Beeld
Dwayne Johnson (links) en Jason Statham in Fast & Furious: Hobbs & Shaw.

Hannibal

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, Ridley Scott, 2001) Vervolg op klassieker The Silence of the Lambs (1991), waarin Anthony Hopkins opnieuw in de huid van de griezelig beschaafde seriemoordenaar Hannibal Lecter kruipt. FBI-agent Clarice Starling wordt dit maal niet door Jodie Foster gespeeld, maar met verve door Julianne Moore. Het toeval zorgt dat Starling zich weer op de jacht op Hannibal kan storten. Die jacht is door de fysieke verwijdering van de twee - hij in Florence, zij in Washington - nooit echt spannend, maar de film wordt door meestercineast Scott zeer stijlvol opgediend, dat wel.

Julianne Moore en Anthony Hopkins in Hannibal. Beeld
Julianne Moore en Anthony Hopkins in Hannibal.

College tour

NPO 2, 20.35 uur

Voor het komende seizoen van College tour heeft Tan Huys weer zes prominente gasten gestrikt. Vanavond spreekt hij in de Amsterdamse poptempel Paradiso met Ilse DeLange. De countryzangeres brak in 1999 door met haar debuutsingle I’m Not So Tough, en ontving hetzelfde jaar haar eerste Edison. Er zouden er nog drie volgen. DeLange is altijd aan de slag gebleven met albums en tournees, vertegenwoordigde Nederland met The Common Linnets op het Songfestival en brak vorig jaar door in Duitsland. In College tour beantwoordt ze vragen van studenten.

Royals at War

Canvas, 21.20 uur

In 1940 bleef het Britse koningshuis standvastig. Hoewel Londen werd getroffen door Duitse bommenregens weigerde de koninklijke familie het land te ontvluchten. Elders in Europa kozen monarchieën het hazenpad. De documentaire Royals at War vertelt aan de hand van historisch materiaal hoe de Europese koningshuizen in de eerste helft van de 20ste eeuw reageerden op de opmars van fascisme en nazisme. Na de moord op de Russische tsaar en zijn gezin in 1918 leken de extreemrechtse stromingen geen slechte keus als verdediging tegen het oprukkende communisme.

Toni Erdmann

Canvas, 22.05 uur

(Maren Ade, 2016) Een Duitse, bijna drie uur durende, zich gemoedelijk ontwikkelende komedie over de verstoorde relatie tussen een bemoeizuchtige vader en een werkverslaafde dochter. Het klinkt niet als het ideale recept voor een filmhuishit – en toch werd het overrompelende Toni Erdmann dat wel. Ook al is de film eerder pijnlijk dan grappig. Het is bewonderenswaardig hoe regisseur Maren Ade in haar derde film met bedrieglijke vanzelfsprekendheid kluchtige toestanden over laat gaan in herkenbare situaties. Met mooie, gelaagde hoofdrollen van Peter Simonischek en Sandra Hüller. Enkele goed gemikte absurditeiten houden het familiedrama in balans. Zoals wanneer vader Winfried op een perfect gekozen moment een Bulgaars folklorekostuum tevoorschijn haalt.

De blinde voetbaltrainer

NPO 2, 22.35 uur

Ooit was Uber Trochez een fanatieke voetballer, maar daaraan kwam een eind toen hij op jonge leeftijd blind werd. Toch is de energieke man uit het dorpje Lomitas in Colombia nog steeds actief als voetbaltrainer. Door het coachen van arme jongens uit zijn buurt probeert hij hen te weerhouden van een leven in de criminaliteit. In hun documentaire De blinde voetbaltrainer tonen Paul Cohen en Martijn van Haalen hoe Trochez de jongens op zijn gehoor begeleidt. Geld, materiaal of andere hulp van de gemeente krijgt Trochez niet, want hij heeft geen diploma’s.

3 op reis - Het reisdilemma

NPO 3, 23.05 uur

Nederland staat te popelen om weer op reis te kunnen. Zodra de beperkingen van de baan zijn, wordt er daarom een grote drukte verwacht in de reis- en luchtvaarsector. Maar is het eigenlijk wel oké om weer terug te keren naar onze oude reisgewoonten? Het vliegverkeer belast het milieu enorm en het massatoerisme gaat vaak ten koste van de lokale bevolking op onze reisbestemming. In een special van 3 op reis zoekt presentator Chris Zegers naar oplossingen met collega Floortje Dessing, enkele reisjournalisten en sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis.

Gran Torino

Veronica, 23.10 uur

(Clint Eastwood, 2008) De Amerikaanse Walt Kowalski (Clint Eastwood zelf) is een Korea-veteraan en voormalig Ford-arbeider die is blijven wonen in een achterstandswijk in Detroit. Zijn enige metgezellen: een hond en een Ford Gran Torino uit 1972. Hij brengt zijn dagen kijkend en kankerend door. Het hek is van de dam als de tienerzoon (Bee Vang) van de nieuwe buren, een grote Aziatische familie, zijn Gran Torino jat. Maar dan stuurt Eastwood met souplesse Gran Torino in een heel andere richting. Alleen al niet te missen vanwege het voor Hollywood-begrippen onbestaanbare slot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden