FILM- EN TV-TIPSDinsdag 10 november

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 10 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Bruno Ganz (links) en Dennis Hopper in Der amerikanische Freund (Wim Wenders, 1977). Beeld
Bruno Ganz (links) en Dennis Hopper in Der amerikanische Freund (Wim Wenders, 1977).

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

Eigenlijk had Jenny Arean voor zichzelf het podium al vaarwel gezegd. Collega-cabaretier Brigitte Kaandorp wist haar echter te overtuigen om samen te werken aan een nieuwe voorstelling. Helaas strooide de corona-epidemie roet in het eten. In Volle zalen krijgt de 77-jarige actrice, zangeres en theatermaker thuis bezoek van presentator Cornald Maas. Arean vertelt over haar angst voor het coronavirus, de samenwerking met Ton Kas, met wie ze speelde in de tv-serie ’t Schaep, en over de leegte die haar overleden ex-man Ischa Meijer achterliet.

Mission: Impossible - Rogue Nation

Veronica, 20.30 uur

(Christopher McQuarrie, 2015) ‘Buitensporig roekeloos’ noemt een groepje vergaderende bureaucraten in de vijfde Mission: Impossible-film de werkwijze van de Impossible Mission Force (IMF). De door Tom Cruise gespeelde superspion Ethan Hunt geldt daarbij als meest roekeloze van allemaal. Dat leidt tot een holderdebolder-scenario, waarin de superheldachtige Hunt van de ene naar de andere opzichzelfstaande spektakelscène wordt gelanceerd. Hoogtepunten zijn de scènes waarin Hunt zonder zuurstofmasker in een kolkende onderwatertank een ID-kaart moet vervangen en die waarin hij aan een opstijgend militair vrachtvliegtuig hangt.

Tom Cruise in Mission Impossible - Rogue Nation (Christopher McQuarrie, 2015). Beeld
Tom Cruise in Mission Impossible - Rogue Nation (Christopher McQuarrie, 2015).

Steve Jobs

SBS 9, 20.30 uur

(Danny Boyle, 2015) Eén ding wist Aaron Sorkin zeker, toen hij begon aan zijn scenario over Apple-boegbeeld Steve Jobs: de film mocht geen klassieke filmbiografie worden. Sorkin schreef drie lange scènes over de aanloop van drie productpresentaties in de bedrijfsgeschiedenis van Apple, de Macintosh (1984), de Next (1988) en de iMac (1998). Michael Fassbender speelt Jobs fenomenaal, als een briljante, bij vlagen maniakale narcist. Misschien klopt het met de echte Jobs, misschien ook niet, maar het blijft weergaloos, hoe Fassbender sprankjes kwetsbaarheid strooit op een akelig koud oppervlak.

Michael Fassbender in Steve Jobs (Danny Boyle, 2015). Beeld
Michael Fassbender in Steve Jobs (Danny Boyle, 2015).

How the Universe Works

Discovery, 21.30 uur

We reizen voortdurend door de tijd met de weinig opwindende snelheid van één seconde per seconde. Dat lijkt logisch, maar er zit wat rek in deze regel. Daar is echter alleen wat van te merken onder extreme omstandigheden, zoals bij een snelheid die nadert aan die van het licht, of in de nabijheid van een zwart gat. Met bijdragen van verschillende theoretische natuurkundigen en astrofysici onderzoekt How the Universe Works vanavond de regels van het tijdreizen. Kan de mens de natuurwetten leren gebruiken om zich sneller door de tijd te verplaatsen?

Industry

BBC 2, 22.15 uur

Wat er precies gebeurt in de glimmende kantoren van de internationale financiële sector is vaak onduidelijk. De dramaserie Industry, een coproductie van BBC en HBO, geeft een kijkje achter de schermen. Vlak na de financiële crisis van 2008 gaat een selectie ambitieuze afgestudeerden aan de slag bij een prestigieuze Londense investeringsbank. Daar ontdekken ze dat de bedrijfscultuur niet alleen wordt bepaald door koersen en dividenden, maar ook door drugs, seks en opgeblazen ego’s. Scenaristen Konrad Kay en Mickey Down liepen zelf mee in het wereldje.

Zaak van je leven

NPO 2, 22.40 uur

Eind vorig jaar werd Rahiied A. veroordeeld tot twintig jaar cel wegens vier moorden en zeven pogingen tot moord. Als verzorger in verpleeghuizen diende hij zijn slachtoffers zonder medische noodzaak insuline toe. In Zaak van je leven vertellen de rechercheurs die bij de zaak betrokken waren hoe ze het bewijs tegen de moordenaar rond kregen. Naast de schuld van A. kwamen er ook ernstige tekortkomingen aan het licht in de verpleeghuizen waar de dader toesloeg. Zo werd nieuw personeel onvoldoende gecontroleerd en deugde het medicatiebeleid niet.

Der amerikanische Freund

NDR, 01.15 uur

(Wim Wenders, 1977) Zeer stijlvolle arthousethriller vol cinefiele details, die ondanks de trage regie toch ook erg spannend is. Patricia Highsmiths romans rond meesterbedrieger en moordenaar Tom Ripley werden meerdere malen in films omgezet. Der amerikanische Freund, naar Ripley’s Game (1974) en een snuifje Ripley Under Ground (1970), is wellicht de ongewoonste van het stel. Alleen al de hoofdrol: die wordt hier niet gespeeld door een verraderlijk elegante jongeman à la Matt Damon in The Talented Mr. Ripley (1999), maar door een verward ogende en pratende Dennis Hopper. Wenders, in het audiocommentaar op de dvd van Der amerikanische Freund: ‘Ik had iemand nodig die mijn verbeelding kon stimuleren. En dat was Dennis.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden