Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 1 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Redactie
Jeff Bridges en Clint Eastwood in Thunderbolt and Lightfoot van Michael Cimino Beeld
Jeff Bridges en Clint Eastwood in Thunderbolt and Lightfoot van Michael Cimino

Thunderbolt and Lightfoot

Arte, 13.50 uur

(Misdaad, Michael Cimino, 1974) De latere regisseur van The Deer Hunter begon zijn regiecarrière met een ongeremde moderne western. In de eerste scène van Thunderbolt and Lightfoot slaat Clint Eastwood als priester op de vlucht nadat een man schietend zijn kerk betreedt, in de tweede scène steelt een in leren broek gestoken Jeff Bridges een sportwagen en in de derde scène treffen ze elkaar. Eastwood blijkt een voormalig bankovervaller en stelt gaandeweg een nieuwe crew samen voor een laatste klus. Eastwood en Bridges barsten van de onderlinge chemie, de bijrollen zijn steevast markant en de dialoog is vaak geestig: ‘Look, kid, go fuck a duck.’

Baby Chimp Rescue

NPO 2, 19.25 uur

Jim en Jenny Desmond willen in de bossen van Liberia een opvang creëren waar chimpansees een veilig bestaan kunnen leiden. Totdat het zover is, zitten ze echter met de dieren in hun huis. De driedelige documentaire Baby Chimp Rescue laat zien hoe huize Desmond uit zijn voegen barst met maar liefst 21 babychimpansees die zijn gered uit de klauwen van illegale dierenhandelaren. Met de hulp van expert Ben Garrod leren ze de jonge dieren te overleven in de natuur, vaardigheden die jonge chimpansees normaal gesproken van hun moeder zouden hebben geleerd.

3Doc: Moordtieten

NPO 3, 20.25 uur

Na een periode waarin ze werd gepest en aan anorexia leed, koos Dionne Slagter voor een borstvergroting. Acht jaar geleden leek dat een goed idee, maar inmiddels zijn er veel verhalen van vrouwen die medische complicaties kregen door hun siliconenimplantaten. In de documentaire Moordtieten onderzoekt Slagter daarom wat ze nu eigenlijk in haar lijf heeft laten stoppen. Als uit een test blijkt dat haar implantaten lekken, staat Slager opnieuw voor moeilijke beslissingen. Moet ze de implantaten laten verwijderen, en wat wil ze daarna met haar borsten?

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 20.25 uur

Hij is misschien minder bekend dan Oscar Schindler, maar Apeldoorn had tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn eigen ‘goede Duitser’. Eugen Hollaender was directeur van messenfabriek Amefa en wist te voorkomen dat Nederlanders tewerkgesteld werden door de bezetter wijs te maken dat ze bij hem in dienst waren. In Hier zijn de Van Rossems staan Maarten, Sis en Vincent stil bij de heldhaftige Hollaender. Ook geven ze hun mening over het Apeldoornse gemeentehuis, bezoeken ze het Kröller-Müller Museum en halen ze jeugdherinneringen op bij Radio Kootwijk.

De ontsnapping

RTL 8, 20.25 uur

(Drama, Ineke Houtman, 2015) In De ontsnapping breekt Julia (Isa Hoes) plotsklaps rigoureus met haar door depressie getekende bestaan, om zich te herplanten in het mondaine deel van de Algarve. Als psychologische roadmovie valt de verfilming van Heleen van Royens bestseller niet heel serieus te nemen: de op zich fraaie flashbacks vol kankerleed zijn opportunistisch gemixt met dat Portugese heden, waar Julia zich eens grondig wil laten louteren door een gespierde en mediterrane gigolo. Maar de algehele schaamteloosheid is een verademing bij de afgebakende tuttigheid in de gemiddelde Nederlandse romcom.

Isa Hoes en Edwin Jonker in De ontsnapping van Ineke Houtman Beeld x
Isa Hoes en Edwin Jonker in De ontsnapping van Ineke HoutmanBeeld x

The Expendables 3

Veronica, 22.15 uur

(Actie, Patrick Hughes, 2014) Na zijn antisemitische scheldpartij kwam acteur Mel Gibson in Hollywood nog amper aan de bak, maar hij was wel welkom als boef in The Expendables 3. Dat is niet vreemd, want werkelijk iedere uitgerangeerde actieheld mocht aantreden: van Wesley Snipes tot Harrison Ford en (leuk!) Antonio Banderas. Tevens wordt een groep jonge actiehelden geïntroduceerd en daardoor raakt de film wat overbevolkt, alsof schrijver en hoofdrolspeler Sylvester Stallone zelf niet helemaal heeft begrepen dat de filmreeks drijft op de bejaarde-vechtersbazen-gimmick.

Mel Gibson in The Expendables 3 van Patrick Hughes Beeld
Mel Gibson in The Expendables 3 van Patrick Hughes

2Doc: Drama Girl

NPO 2, 23.15 uur

Regisseur Vincent Boy Kars onderzoekt in zijn documentaires waar de realiteit eindigt en fictie begint. In Drama Girl laat hij Leyla de Muynck traumatische gebeurtenissen uit haar verleden naspelen, in de hoop dat dit haar helpt bij de verwerking. In deze documentaire vorm van dramatherapie verschijnen acteurs Pierre Bokma en Elsie de Brauw als de ouders van De Muynck, en Jonas Smulders als haar vriendje. Op welke momenten speelt De Muynck zichzelf, en wanneer ís ze zichzelf? Wat is het verschil, en wat zegt dat over drama versus documentaire?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden