Tv-tips31 mei 2018

De Volkskrant tv-selectie voor 31 mei 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan bockting
Eva Mendes en Joaquin Phoenix in We Own the Night. Beeld
Eva Mendes en Joaquin Phoenix in We Own the Night.

The Great British Bake Off, NPO 1, 20.30 uur

Koekweek in deze Britse zoektocht naar het grootste amateurbaktalent. Welke koekenbakker slaagt er het best in een combinatie van koek en sandwich te fabriceren? En wie is er het best in de technische opdracht en het spektakelstuk?

The Proposal (Anne Fletcher, 2009), Net 5, 20.30-22.40 uur

Romantische komedies als The Proposal klinken op papier vaak verschrikkelijk afgezaagd: altijd weer die knappe personages, die aanvankelijk overhoop liggen maar uiteindelijk verkikkerd in elkaars armen vallen. En altijd dezelfde verwikkelingen, die dat traject hobbelig en komisch moeten maken. Onthulling hier, misverstand daar, terwijl je weet dat niets het verplichte happy end in de weg zal staan. Maar plaats twee leuke acteurs tegenover elkaar en de materie gaat sprankelen. Dat gebeurt in The Proposal, waar Sandra Bullock de extreem bazige hoofdredacteur Margaret speelt. Ze moet trouwen met haar assistent Andrew (Ryan Reynolds) om te voorkomen dat ze als Canadese immigrant de VS zal worden uitgezet. 'Jij bent allergisch voor pijnboompitten en het hele scala van menselijke emoties', zegt Andrew vlak voordat ze samen naar Alaska gaan om, als zogenaamd kersvers liefdespaar, de 90ste verjaardag van zijn oma bij te wonen. Precies voor die laatste allergie blijkt Alaska het perfecte kuuroord. Het zou allemaal zó stom kunnen zijn; ook de ceremonieel bedoelde natuurdans die Margaret uitvoert met oma (Golden Girl Betty White) en de scène waarin haar borsten zoekraken in een antieke trouwjurk zijn theoretisch tenenkrommend materiaal. Maar Bullock en Reynolds gooien zo veel plezier in de strijd en timen hun dialogen zo goed, dat je er toch steeds weer om moet lachen. Wat natuurlijk ook aan Anne Fletchers capabele regie te danken is.

Het gezin, Eén, 20.35 uur

Gezinnen geven een inkijkje in hun leven. Jef is blij dat zijn dochter trouwt, maar vindt dat hij op zijn 94ste niet bij de trouwerij hoeft te zijn. De 15-jarige Jossue speelt bij de Rode Duivels en wordt benaderd door spelersmakelaars. Het restaurant van Timothy en Lynn zet hun relatie onder druk.

Brandpunt+, NPO 2, 21.00 uur

Elk jaar gooien we in Nederland twee miljoen ton voedsel weg. In 2030 wil de Nederlandse overheid dat deze voedselverspilling gehalveerd is. Liesbeth Staats gaat bij supermarkten en restaurants op zoek naar oplossingen. En wat kunnen we thuis doen?

Nés en 68 (Olivier Ducastel en Jacques Martineau, 2008), TV 5, 21.09-22.50 uur

Het tweede en laatste deel van de grote, dure televisiefilm van het regieduo Olivier Ducastel en Jacques Martineau, in 2010 initiatiefnemers van de Queer Palm op het filmfestival van Cannes, waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van bijna veertig jaar moderne Franse geschiedenis. Laetitia Casta is de 20-jarige dochter van welgestelde, autoritaire ouders, die zich met haar twee geliefden in het Parijs van 1968 aansluit bij de studentenprotesten. Twee jaar later trekken ze, met een dochtertje, naar het zuiden om daar een zogenaamd taboevrije commune te beginnen. Dat gaat lang goed, maar als we in 1981 (François Mitterrand wordt president) zijn aanbeland, zijn de scheuren in het vrije geluk zichtbaar. Daarna volgen nog tijdsprongen naar 1989, 1995, 2002 en een epiloog die zich in 2007 afspeelt.

3Doc: Boter, kaas noch eieren, NPO 3, 21.35 uur

Presentatrice Milouska Meulens is veganist. In deze documentaire onderzoekt ze of haar levensstijl wel zo gezond is. Wat doet het met haar lichaam? En kan ze haar kinderen mee laten doen met haar leefwijze?

We Own the Night (James Gray, 2007), Viceland, 22.00-00.15 uur

De Amerikaanse regisseur-scenarist James Gray verwierf met films als Little Odessa (1994), Two Lovers (2008) en The Immigrant (2013) een complexe reputatie. Veel Amerikaanse critici beschouwden hem als een Scorsese-imitator, terwijl hij in Europa (vooral Frankrijk) wordt gevierd als een uniek auteur, die met zijn bloedserieuze verhalen en precieze stijl geen concessies doet aan de jachtigheid van de 21ste eeuw. Scènes en shots duren vaak on-Hollywoodiaans lang bij Gray. Vier films maakte hij tot op heden met acteur Joaquin Phoenix, telkens optimaal gebruik makend van Phoenix' loom-getergde blik en even ontvlambare als charismatische voorkomen.

Vanavond staat hun tweede, film-noirachtige samenwerking We Own the Night op het programma; ook Mark Wahlberg is na The Yards (2000) opnieuw van de partij. Phoenix is de beheerder van een nachtclub waar louche deals worden gesloten; nadat zijn bij de NYPD werkende broer (Wahlberg) een inval heeft gedaan, moet hij de levensgevaarlijke keuze maken tussen politie en onderwereld. De plot is vaak eerder symbolisch dan geloofwaardig, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de sfeer, het gedragen acteerwerk en enkele effectief gedraaide actiescènes. Hoogtepunt is de chaotische auto-achtervolging in de regen, waarbij het steeds luidere gezoef van ruitenwissers op de soundtrack misschien wel voor de meeste spanning zorgt.

Het Uur van de Wolf: Eric Clapton, NPO 2, 23.00 uur

Eric Clapton werd op jonge leeftijd verstoten door zijn moeder. Getraumatiseerd hierdoor raakte hij verslaafd en kreeg hij veel relatieproblemen. Clapton en zijn beste vriend George Harrison vertellen over hun confrontatie, toen Clapton verliefd werd op de vrouw van de Beatle.

De Spelende Mens, NPO 3, 23.10 uur

In deze Campus-documentaire aandacht voor de waaghalzen, vrije geesten en knutselaars van deze wereld. De een leeft op als hij door een modderpoel crosst, de ander vindt niets leuker dan als Viking te leven. ‘Wat bezielt hen?’, vragen niet-spelende mensen zich af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden