De Volkskrant tv-selectie voor 28 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

redactie
Christopher Reeve en Margot Kidder in Superman IV. Beeld .
Christopher Reeve en Margot Kidder in Superman IV.Beeld .

The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008)
Superman IV: The Quest for Peace (Sidney J. Furie, 1987)
Veronica, 20.30-23.35 uur / 23.35-01.15 uur.

Toen de strips rond Superman eind jaren dertig zeer succesvol waren, kwam er al snel vraag naar nog meer superhelden. Geïnspireerd door uiteenlopende voorbeelden als Zorro en Sherlock Holmes kwamen Bob Kane en Bill Finger tot Batman: de getroebleerde aristocraat in het vleermuizenpak die, anders dan Superman, geen bijzondere gaven bezit en het helemaal moet hebben van zijn lichaamskracht, intelligentie, charme en geld.

Twee ietwat tegengestelde superhelden dus, die lange tijd ieder in hun eigen wereld bleven. In 2003 kwam daarin verandering, met de acht jaar lopende stripserie Superman/Batman; sinds 2013 vormen de mannen opnieuw een team in Batman/Superman. Op het witte doek zullen ze volgend jaar voor het eerst samen te zien zijn, zij het dat Hollywood op wat minder eendracht gokt. In Batman v Superman: Dawn of Justice blijken Batman (Ben Affleck) en Superman (Henry Cavill) in een strijd met elkaar verwikkeld, tot een groter kwaad om samenwerking smeekt. Zal het gaan werken, die twee grootheden in één film?

Een interessante vraag voor vanavond, wanneer Veronica een voorzetje geeft: eerst wordt het meesterwerk The Dark Knight uitgezonden, met een superieure Heath Ledger als The Joker, en daarna het wat verstofte Superman IV: The Quest for Peace. In tegenstelling tot Batman kende Superman maar één echt succesvolle filmserie, met Superman IV als minst geslaagde deel. Hoofdrolspeler Christopher Reeve was na Superman III (1983) uitgekeken op de Man van Staal, maar vond het anti-atoomwapensscenario van nummer vier toch interessant genoeg om weer mee te doen. 'Hoe minder over de film wordt gezegd, hoe beter', zou hij later zeggen. Met die wens houden wij graag rekening.

Aanmodderfakker
NPO 3, 22.10-23.55 uur.

(Michiel ten Horn, 2014) Drie Gouden Kalveren won deze charmante komedie en over die voor hoofdrolspeler Gijs Naber kan weinig discussie zijn: Naber is geweldig op dreef als de 32-jarige nietsnut Thijs. Het is vooral doordat hij erin slaagt zijn personage diepte te geven, dat de film niet blijft steken in een karikatuur - altijd een op de loer liggend gevaar met zo'n verhaal over een oudere jongen die maar niet wil deugen, de wereld met opgewekt cynisme tegemoet treedt en tot zijn schrik verliefd wordt op een 16-jarig meisje dat in alles zijn meerdere is. Al is het natuurlijk ook te danken aan het fijne scenario van Anne Barnhoorn (eveneens Gouden Kalf) dat deze telefilm wél de volle lengte kan hebben. Barnhoorn weet op beslissende momenten te schakelen tussen komedie en ernst en het verhaal een iets onverwachtere afslag te laten nemen.

Whiplash (Damien Chazelle, 2014)
HBO 1, 18.55-20.40 uur.

Hoewel de film vol opzwepende muziekuitvoeringen zit, valt Whiplash niet te categoriseren als standaardmuziekfilm. Daartoe zijn andere elementen te zeer aanwezig: dreiging, dwang, vernedering. Elke noot is als een stap in een mijnenveld. Niet zuiver, niet goed getimed? Het kost je de kop. Dat maakt acteur J.K. Simmons als drilsergeant annex jazzdocent een film lang kraakhelder, al flikkert er bij momenten iets zachts in zijn blik. Ook als de film in de finale over de top schuift, blijft Simmons fier overeind.

Nederlands Film Festival
NPO 3, 19.55 uur

Presentatoren Daphne Bunskoek en Tim den Besten doen deze week dagelijks verslag van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. In de eerste aflevering stapt Bunskoek met de makers van de openingsfilm J. Kessels in de auto waarin het duo J. Kessels en Frans Thomése in de roman en de film naar Hamburg reist.

null Beeld anp
Beeld anp

2Doc: Retour Hemel II - Keihard terug op aarde
NPO 2, 20.25 uur

Journalist Mark Bos maakte een vervolg op zijn documentaire Retour -Hemel, die begin dit jaar werd uitgezonden, waarin hij de zoektocht naar genezing van zijn prostaatkanker vastlegde. In deel twee is Bos te zien in de laatste stadia van zijn ziekte: hij overleed 1 mei dit jaar op 49-jarige leeftijd.

Dokter Tinus
SBS 6, 20.30 uur

Blijft Dokter Tinus in Wourkem? Dat is de grote vraag bij de start van seizoen vier van deze komedieserie met Thom Hoffman, want Tinus staat op het punt terug te gaan naar de grote stad. Maar zijn dorp achter zich laten gaat niet zomaar, blijkt in de dubbele aflevering waarmee het nieuwe seizoen begint.

Thom Hoffman Beeld anp
Thom HoffmanBeeld anp

Off the record
Canvas, 21.10 uur

Nieuw muziekprogramma waarin Vlaamse muzikanten vertellen over de platen die hen gevormd hebben. Gitarist, producer en componist Geoffrey Burton vertelt in de eerste aflevering over zijn prilste herinnering aan Sympathy for the Devil van de Stones, disco avant la lettre en het gitaarspel van Mick Ronson.

Oog in oog
NPO 2, 21.25 uur

Sven Kockelmann interviewt generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen, lid van de Eerste Kamer voor de VVD, over de vraag of Nederland wel of niet mee moet doen met bombardementen op Islamitische Staat in Syrië. Eerder deze maand riep de VVD het kabinet op om te beginnen met bombarderen.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Zangeres Sabrina Starke werd geboren in Suriname, maar groeide op in Rotterdam. Deze week presenteert ze haar vijfde album, getiteld Sabrina Starke. Het is volgens de zangeres haar meest persoonlijke album, bovendien is het door haarzelf ge-produceerd. Pieter van der Wielen gaat een uur lang in gesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden