De Volkskrant tv-selectie voor 25 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bart Koetsenruijter
Stephen Fry in Central America Beeld
Stephen Fry in Central AmericaBeeld

Champions League: PSV SBS 6, 20.00 uur

Zware klus voor PSV in Engeland: op Old Trafford treffen de Eindhovenaren Van Gaals Manchester United. Bij winst kan de koppositie in Poule B worden ingenomen. Lukt het een Nederlandse club eindelijk te overwinteren in de Champions League?

Zembla NPO 2, 20.25 uur

In aflevering Misdaad loont duikt Zembla in de welig tierende drugscriminaliteit in Brabant, waar grote hennepplantages en xtc-laboratoria zijn. Hoewel de burgemeesters een hard beleid voerden, krijgen ze de criminelen nog niet onder de duim.

Van der Vorst ziet sterren RTL 4, 20.30 uur

Peter van der Vorst bezoekt Jan de Hoop, de RTL-nieuwslezer met cultstatus, in zijn Veluwse villa en loopt mee achter de schermen bij het Ontbijtnieuws. Verder actrice Halina Reijn, die een rondleiding geeft door haar huis in Amsterdam.

null Beeld
Beeld

Jan is de beste NPO 3, 21.10 uur

Hitzanger Gers Pardoel maakt met Jan Versteegh uit wie de snelste coureur is. Geen normale races: Jan en Gers zijn bijrijders tijdens een straatrace met twee oma's, berijden kamelen en gaan ook nog racen met de broers Tim en Tom Coronel.

Floortje naar het einde van de wereld NPO 1, 21.30 uur

Floortje Dessing bezoekt in Panama Benjamin LaBrot, die zijn goedbetaalde baan als arts vaarwel zei om de stichting Floating Doctors op te zetten. Hiervoor trekt hij per kano langs mensen op afgelegen plekken.

null Beeld
Beeld

Stephen Fry in Central America Canvas, 21.55 uur

Stephen Fry bezoekt eerst twee gevaarlijke landen, El Salvador en Honduras, en sluit af in het veiliger Nicaragua. Hij gaat langs bij een moordlustige kapper in de gevangenis en proeft een nieuwe bananensoort.

L'Apollonide (Souvenirs de la maison close) (Bertrand Bonello, 2011)

Ze doen hun best het goede van hun bestaan in te zien, de jonge vrouwen in het Parijse bordeel van rond 1900, dat we op één gelegenheid na niet verlaten in de twee uur die L'Apollonide duurt. Ze glimlachen veel naar elkaar, bieden elkaar een schoot om het moede hoofd in te laten rusten en kussen elkaar goedemorgen. En buiten is het voor vrouwen misschien wel veel slechter: een van de hoeren werkte eerder in een wasserij, waar je longen vol raken van de ammoniak. Maar uiteindelijk is wat de Franse filmer Bertrand Bonello toont van een verpletterende triestheid.

De rituelen van het late opstaan, wanneer de zon al aanstalten maakt te verdwijnen, het wassen en aankleden, het hangen met de ogenschijnlijk fatsoenlijke klanten, het ondergaan van hun vernederingen, de alcohol, de opium; het vernietigt ten slotte bij iedereen de glans in de ogen. Het knappe van L'Apollonide is dat de film de kijker in eenzelfde roes brengt als die waarin de vrouwen hun werk doen. Met een zijdezacht bewegende camera, een lome mise-en-scène en vervreemdende stijlmiddelen (muziek uit andere tijden, het gebruik van split screen) laat Bonello je langzaam wegzakken in de ogenschijnlijk gemoedelijke avonden in het bordeel. Tot de camera pijnlijk langzaam voorbij de lichamen van de meisjes glijdt wanneer een nieuwe klant zijn keuze moet bepalen en zo de toeschouwer doet opschrikken in het besef een voyeur te zijn. Het geweld en het leed achter de gemoedelijkheid komen daarna extra hard aan.

Arte, 22.40-00.45 uur.

Road to Perdition (Sam Mendes, 2002)

Na American Beauty (1999) had Engelsman Sam Mendes het voor het uitzoeken in Hollywood. Hij koos voor een verfilming van een gangsterstrip. En vooral koos hij voor een cast om je vingers bij af te likken. Paul Newman, in zijn laatste filmrol, is een maffiabaas voor wie Tom Hanks, te midden van uiterst sfeervol opgetuigde decors, een rekening heeft te vereffenen. Dat valt hem zwaar, omdat zijn mores hem anders ingeven en hij zijn zoon niet zo wil opvoeden. Ook met Jude Law, Jennifer Jason Leigh en Daniel Craig, met wie Mendes later in twee Bond-films zou samenwerken.

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

The Riot Club (Lone Scherfig, 2014)

Beetje traditionele verfilming van de elitewereld van Oxford, meer in het bijzonder de zeer exclusieve Riot Club. Daar gaat het maar om één ding: wie heeft het in zich om 'fucking legendarisch' te worden? The Riot Club van regisseur Lone Scherfig (An Education, Italian for Beginners) ontpopt zich gaandeweg als een enerverende cocktail van A Clockwork Orange, La grande bouffe en de romans van Bret Easton Ellis, maar de psychologie van de personages blijft wat dunnetjes.

Film 1 Action, 22.25-00.10 uur.

Those Who Feel the Fire Burning (Morgan Knibbe, 2014)

Een van de hoogtepunten van het documentairefestival IDFA van vorig jaar, waarin we de wereld zien door de ogen van de dolende geest van een overleden drenkeling die van Afrika naar Europa trachtte te vluchten. De camera van Nederlander Morgan Knibbe, die de film ook schreef en regisseerde, kringelt dwars door muren en over daken. Daarbij heeft de maker ook nog eens lak aan het onderscheid tussen documentaire en fictie. Waardoor het ene indrukwekkende, onbevattelijke beeld volgt op het andere.

NPO 2, 23.50-00.55 uur

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden