De Volkskrant tv-selectie voor 23 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

redactie
In een rode Cadillac doorkruist Jan dagelijks het land op zoek naar verrassende verhalen. Beeld NPO
In een rode Cadillac doorkruist Jan dagelijks het land op zoek naar verrassende verhalen.Beeld NPO

Jan rijdt rond
NPO 3, 19.55 UUR

Jan is een van de eerste bezoekers van Wonderland, een strook niemandsland van 6 bij 485 meter tussen de Duitse en Nederlandse grens waar kunstenaar Yoshi Livo (29) bouwt aan zijn eigen vrijstaat. Ook gaat Jan naar een blackhairparty.

Nederland wordt groen
NPO 2, 19.20 UUR

In aanloop naar de klimaattop in Parijs inventariseert Sophie Hilbrand vanaf Rotterdam Centraal het milieubewustzijn van Nederland. In deze eerste aflevering is er aandacht voor de duurzame bitterbal, food-sharing en 'fruit leather'.

Eritrea Stars
NPO 2, 20.25 UUR

Filmmaker John Appel (Zij gelooft in mij) volgt het nationale elftal van Eritrea, dat na een toernooi in Oeganda op de vlucht sloeg en in Gorinchem belandde. De voetballers dromen van een profcarrière, maar het verleden blijft hen achtervolgen.

Het nationale voetbalteam van Eritrea ontvluchtte in december 2012 het land. Beeld NPO Doc
Het nationale voetbalteam van Eritrea ontvluchtte in december 2012 het land.Beeld NPO Doc

Ten Oorlog
EEN, 20.40 UUR

De laatste etappe die Ten Oorlog maakt in het spoor van de Amerikaanse bevrijders start in Frankfurt. De stad werd in WOII vernietigd en geldt nu als het financiële hart van Duitsland. Via Weimar gaat de route naar Buchenwald en Torgau.

Tomorrow's Food
BBC 1, 22.00 UUR

Driedelige reportageserie waarin experts op zoek gaan naar het voedsel van de toekomst. Sterrenchef Angela Hartnett laat zien hoe het Amerikaanse leger de strijd aangaat met houdbaarheidsdata; biogroenteboer Bavin bezoekt een robotboerderij.

In de eerste aflevering van Tomorrow's Food wordt een robotboerderij bezocht. Beeld BBC
In de eerste aflevering van Tomorrow's Food wordt een robotboerderij bezocht.Beeld BBC

Gevonden
NPO 1, 22.15 UUR

Presentator Joris Linssen maakt met Els de Kruijter een roadtrip langs de belangrijke plekken uit haar leven. De Kruijter werd als baby te vondeling gelegd in een boswachtershuis. Ze ontmoet de dochter van de agent die haar in huis nam.

The Hunting Party (Don Medford, 1971)
13th Street, 01.00-02.50 uur

Vaak speelde acteur Gene Hackman vileine personages in zijn carrière (Superman, Unforgiven), maar zo bezeten kwaadaardig als in The Hunting Party zelden. In die cultwestern is hij Brandt Ruger, een rijke notabele wiens vrouw wordt ontvoerd wanneer hij met vrienden op een jachttrip is. Waarna niet langer wilde dieren maar mensen het object van de jacht worden: de ontvoerders van zijn vrouw.

In The Hunting Party, gefilmd in het kale berggebied ten noorden van Madrid, zijn de echo's van Sam Peckinpah's baanbrekende western The Wild Bunch (1969) volop zichtbaar. Het geweld is extreem, geësthetiseerd en niet zelden van dichtbij gefilmd. Voor wie is opgegroeid met Quentin Tarantino en zijn nouvelle violence-collega's, is dat niet schokkend, voor het toenmalige publiek des te meer. The Hunting Party werd om dat geweld neergesabeld.

Ruim veertig jaar later vallen vooral andere dingen op. De makers zetten de nieuwe stijlmiddelen (het geluid en de close-up van inslaande kogels) vaak en vaardig in, wat de film verrassend modern maakt. Tegelijk hebben ze geworsteld met het scenario: het personage van de enige vrouw, gespeeld door Candice Bergen, is in haar gelijktijdige strijdbaarheid én onderdanigheid ongeloofwaardig, net als de relatie die ontstaat met haar ontvoerder. En terwijl Ruger met satanisch genoegen de een na de ander neerknalt, weigert hij zijn grootste tegenstrever, die hij meermaals in het vizier krijgt, te doden. Liever blijft hij hem opjagen. Ten behoeve van de voortgang van de film en vermoedelijk ook vanwege het duivelse plezier dat Gene Hackman had in het spelen van deze gedenkwaardige schurk.

Rachel Getting Married (Jonathan Demme, 2008)
RTL 8, 20.30-22.45 uur

Sterke rol van Anne Hathaway als de verslaafde zus van bruid Rachel (Rosemarie DeWitt) die op de huwelijksdag van laatstgenoemde het feest verbruit en stilaan een familiedrama aan de oppervlakte brengt. Het leverde haar in deze kleine film van regisseur Jonathan Demme (The Silence of the Lambs) een Oscarnominatie op.

Man of Steel (Zack Snyder, 2013)
Veronica, 20.30-23.15 uur

Actiespecialist Zack Snyder, die de afgelopen jaren met de uitbundig vormgegeven films 300, Watchmen en Sucker Punch al bewees een meester van de moderne beeldtaal te zijn, doet met zijn Supermanverfilming één ding heel goed: het gevoel van kracht en snelheid dat bij zo'n door de geluidsbarrière vliegende superheld komt kijken, is tastbaar. En is de film verder wat leeg en te serieus, Man of Steel biedt grotesk spektakel.

Her (Spike Jonze, 2014)
Film 1 Spotlight, 20.30-22.30 uur

Theodore is een mooi door acteur Joaquin Phoenix neergezette schlemiel, werkzaam als schrijver van persoonlijke brieven. Als de film begint, is de relatie met zijn jeugdliefde net verbroken. Maar ervoor in de plaats ontdekt hij een hypergeavanceerd, pratend computerprogramma. Dat sorteert niet alleen zijn e-mails en regelt een blind date voor hem, het is een zelflerend programma dat naar hem luistert en met hem flirt.

En omdat Scarlett Johansson deze Samantha van een stem voorziet, is het alleszins voorstelbaar dat Theodore voor het/haar valt. Wederom een fascinerende verkenning van de grenzen van de menselijke geest door regisseur Spike Jonze, maker van Being John Malkovich en Adaptation.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden