De Volkskrant tv-selectie voor 14 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Mirjam Bosgraaf
null Beeld LDOVDY_STILL_19 aflevering 2 (c) Joost van Herwijnen
Beeld LDOVDY_STILL_19 aflevering 2 (c) Joost van Herwijnen

LANGS DE OEVERS VAN DE YANGTZE

NPO 2, 20.15 uur

Hoe kom je in 2016 aan de man of de vrouw (1)? In China is dat ingewikkeld, merkt Ruben Terlou op zijn reis langs en over de Yantgze. Het mannenoverschot is dramatisch en ontneemt vooral jongens met weinig opleiding de kans op een vriendin/gezin. Hoogopgeleide jonge vrouwen maken geen haast met trouwen en kinderen krijgen. En als er iets belangrijk is in China... Ruben gaat met een bezorgde moeder naar een wonderlijk ouderwetse huwelijksmarkt.

TEGENLICHT: TINDER LOVE

NPO 2, 21.05 uur

Hoe kom je in 2016 aan de man of de vrouw (2)? Online daten is een grote vooruitgang, vindt Christian Rudder, oprichter van de Amerikaanse datingsite OkCupid, want de allerbeste kandidaat wordt voor je uitgekozen. Online daten heeft juist veel nadelen, zegt journalist Colin van Heezik. 'Je denkt altijd dat je nog iets beters kunt krijgen, en stopt nooit met zoeken.'

CHILDREN OF THE HIPPIES

Canvas, 21.40 uur

Het klonk mooi, toen hippiecommune Christiania in Kopenhagen werd opgericht in 1971. Vrijheid blijheid, gemeenschapszin en iedereen zou voor iedereen zorgen. In theorie hadden de kinderen van Christiania honderden ouders, maar in de praktijk werden ze verwaarloosd en zelfs misbruikt. In Children of the hippies kijken vier kinderen die in de vrijstaat zijn opgegroeid terug op die tijd. Duistere documentaire uit 2015 van Nille Westh die in Denemarken veel stof deed opwaaien.

TELEDOC CAMPUS: VOGEL VRIJ

NPO 3, 23.40 uur

Eén vogel kan al tot een vliegtuigcrash leiden, laat staan een zwerm. 'En daarom moet er in het kader van de vliegveiligheid soms iets gebeuren wat niet zo leuk is', zegt de jager in Vogel Vrij, en pakt zijn geweer uit de kast. De docu laat zien dat op Schiphol een hele beroepsgroep van vogelverjagers is ontstaan: de ganzenvergasser, de mevrouw met de slechtvalk, de man die het gras op het vliegveld minder lekker maakt voor vogels.

An Episode in the Life of an Iron Picker

Danis Tanovic, 2013
Arte, 22.25 uur

Het is een speelfilm, maar eigenlijk ook een documentaire: een Bosnische man en vrouw spelen na wat hun werkelijk is overkomen. Simpel. En verstikkend. Ze zijn arme Roma die op een dag geconfronteerd worden met groot leed, dat subiet een operatie van de vrouw vereist. Maar omdat ze het geld daarvoor niet hebben (zo'n 500 euro), weigert de ziekenhuisdirecteur hen te helpen. Ze worden afgescheept met pijnstillers. An Episode in the Life of an Iron Picker won in Berlijn in 2013 de grote juryprijs, terwijl Nazif Mujic de Zilveren Beer voor beste mannelijke acteur kreeg. En dat is te begrijpen: Tanovic' messcherpe regie en het knappe naturalistische spel van de niet-professionele acteurs houden je aan het scherm gekluisterd, ook als de film haast te ondraaglijk wordt om naar te kijken.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden