De Volkskrant tv-selectie voor 13 februari

De beste films en interessantste programma's uit het televisieaanbod van dit weekeinde. Met onder meer manieren om aan de man/vrouw te komen en de overtuigende verfilming van een jeugdromanserie.

Beeld rechtenvrij

ANDERE TIJDEN

NPO 2, 21.20 uur

Aangrijpende Andere tijden over Russische oorlogsbruiden. Meisjes die eerst door Stalin bijna de hongerdood stierven en daarna door de nazi's in Duitsland te werk werden gesteld. Duizenden van deze meisjes ontmoetten in Duitsland een Nederlandse mededwangarbeider, met wie ze na de oorlog in Nederland trouwden.

Spartacus

Stanley Kubrick (1960)
Eén, 13.30 uur

Typerend voor de genialiteit van Stanley Kubrick: hij was 31 toen hij werd ingevlogen voor de al lopende productie van Spartacus. Script, locaties en bemoeienis van studiobazen: het beviel hem allemaal allerminst. En omgekeerd verwijderde de studio allerlei opnamen uit de film. Toch maakte Kubrick een als klassieker geboekstaafde film van het project, door acteur Kirk Douglas begonnen omdat hij gepasseerd was voor de hoofdrol in Ben-Hur. Voor Kubrick was het uiteindelijk een wijze les: nooit zou hij nog afstand doen van de eindverantwoordelijkheid van een film.

Twilight

Catherine Hardwicke (2008)
Eén, 21.10 uur

Geslaagde verfilming van de gelijknamige populaire jeugdromanserie. Regisseur Catherine Hardwicke, eerder verantwoordelijk voor het eigenzinnige en rauwe jeugddrama Thirteen, overtuigt hier in haar toch lastige vermenging van vampiermagie en alledaagse puberproblematiek. En ze mag de twee hoofdrolspelers dankbaar zijn. Robert Pattinson brak door met zijn rol als weliswaar lijkbleke maar in de ogen van de meisjes uit zijn klas toch begerenswaardige hunk Edward. En Kristen Stewart (1990), al sinds haar 8ste in films te zien (ze zat onder meer met Jodie Foster in de Panic Room), is sterk als Bella, een doodnormaal pubermeisje (haar mondhoeken bewegen gedurende de film nauwelijks) dat evenzeer worstelt met existentiële vragen als met alledaagse problemen. De finale, waarin de good en de bad vampire een gevecht leveren dat herinneringen oproept aan The Matrix, is bovendien een sterke proeve van bekwaamheid in ook díé tak van sport.

Short Term 12

Destin Daniel Cretton, 2013
Canvas, 22.50 uur


Mooi, bescheiden verhaal (en dito film) over het werk van een jong liefdeskoppel in een tehuis voor uit huis geplaatste jongeren. Spektakel en verrassingen ontbreken; de kijker wordt geraakt door de natuurlijke wijze waarop hun werk zich vervlecht met hun persoonlijke sores. Dat voor de oplossing van dat laatste een getroebleerde buitenstaander nodig is, ligt gezien de setting van het verhaal voor de hand, maar stoort allerminst. Zoals alles onopvallend vanzelfsprekend is in dit pareltje.

Jeune & jolie

François Ozon, 2013
NPO 2, 23.30 uur

Ze komt uit een gelukkig, welvarend nest, dus voor geld of aandacht hoeft ze het niet te doen. Wat dan wel de reden is dat de 17-jarige Isabelle er een dubbelleven als callgirl op nahoudt, laat regisseur-scenarist Ozon in Jeune & jolie in het midden. Zo speelt Marine Vacth (23) haar personage ook uit: weerbarstig en gesloten in haar schoonheid; vaak ongrijpbaar, soms een kind dat slechts wil worden geknuffeld. Haar gevoelens blijken nog het best uit de begeleidende weemoedige liefdesliedjes van Françoise Hardy: 'Ik heb je niets te geven/ dan mijn kijkende ogen/ Je wilt niet lijden/ maar wie lijdt er niet?'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden