De Volkskrant tv-selectie van zondag 30 september 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zondag zien.

Welkom in Welkom in de 80-jarige oorlog: een geschiedenistalkshow voor jong en oud.Beeld Frank Ebbe

Iep! (Ellen Smit, 2010)

NPO 3, 15.30 uur

Het verhaal van Iep! is universeel: het gaat over een vogelmeisje dat wegvliegt van haar pleegouders en over het denken in hokjes (want is ze vogel, of is ze meisje?). Grote troef van deze Joke van Leeuwen-verfilming is de toen 7-jarige hoofdrolspeelster Kenadie Jourdin-Bromley, die lijdt aan een zeldzame groeistoornis. Kijken naar haar voelt soms ongemakkelijk. Regisseur Rita Horst liet haar eigen naam van de titelrol verwijderen na een conflict met de producent die de film inkortte.

Welkom in de 80-jarige oorlog

NPO 3, 18.00 uur

‘Hij is dood sinds 1598, maar speciaal voor ons maakt hij een uitzondering. Hier is... Filips de Tweede.’ Weer zo'n geschiedenistalkshow (voor jong en oud), dit keer over de 80-jarige oorlog, met de Beeldenstorm als musical en Hendrik de Achtste in een soort The bold and the beautiful.

Onze voorouder: de neanderthaler

NPO 2, 19.15 uur

Hij leek verbazingwekkend veel op ons mensen, de neanderthaler, alleen dan gespierder en gedrongener, niet bang om een mammoet met een speer te lijf te gaan. Maar Misschien heeft Ned zelfs gepraat, denken wetenschappers. Acteur Andy Serkis, Gollum in The Lord of the rings, geeft met behulp van motion capture de neanderthaler een uitdrukkingsvol, levend mensengezicht.

Tokidoki

NPO 2, 20.15 uur

‘Giri’ is plicht, verplichting, bij elkaar in het krijt staan. En dat sta je in Japan eigenlijk altijd, ontdekt Paulien Cornelisse in haar reisserie. Giri is de smeerolie, de balans van alles. Maar wat gebeurt er met de buitenbeentjes die uit de giri-keten breken?

Tegenlicht

NPO 2, 21.05 uur

Over de rijkste en zijn reuzenbedrijf. Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, is met een vermogen van 152 miljard dollar de rijkste mens die ooit geleefd heeft. Wat begon als een simpele online-boekenwinkel is nu één van de winstgevendste tech-bedrijven ter wereld. Maar aan wat dankt Amazon zijn succes? Innovatie en ondernemerschap of monopolievorming en uitbuiting?

3Lab: Het zaad van Karbaat

NPO 3, 23.20 uur

‘Hij heeft misbruik gemaakt van mijn vader en moeder en tegelijkertijd is hij toch ook mijn vader.’ Korte, gestileerde film over twee moeders en twee kinderen, die het slachtoffer werden van Jan Karbaat, de vruchtbaarheidsarts die jarenlang vrouwen insemineerde met zijn eigen zaad. De moeders zijn belazerd, de kinderen ontredderd en Karbaat drijft ook nog een wig tussen moeder en kind. 

Hang ’em High (Ted Post, 1967)

RTL 8, 00.35 uur

Clint Eastwood speelt een boer die voor veedief wordt aangezien en vervolgens bijna eindigt aan de strop. Na zijn rehabilitatie en aanstelling als marshall komt hij het gespuis tegen dat destijds op zijn plaats aan de galg had moeten eindigen. Het was voor het eerst sinds jaren dat Eastwood, tot dan vooral bekend als zwijgzame held in de spaghetti-westerns van Sergio Leone, een cowboy speelde in een Amerikaanse bioscoop-western, die dan weer wel volop aan die van Leone deed denken zonder het niveau te evenaren. Toch fijne kost voor de liefhebber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden