Tv-tips22 juli 2018

De Volkskrant tv-selectie van zondag 22 juli

Berend Jan Bockting
 Kate Winslet als tuinarchitect in The King’s Gardens. Beeld
Kate Winslet als tuinarchitect in The King’s Gardens.

Kunstuur: Black is the color

NPO2, 18.10 uur

Deel 1 van een film over kunst van Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars, die lang uit de grote musea is geweerd. Van Edmonia Lewis tot Ellen Gallagher en Kerry James Marshall. De docu gaat ook over de vraag of zwarte kunst altijd een aanklacht of hoopvol statement moet zijn.

Rick Stein’s Road to Mexico

België Één, 18.10 uur

Hij was er toen the Mamas & the Papas California Dreamin’ zongen en nu reist viskok Rick Stein weer langs de Amerikaanse westkust, van Monterey naar Mexico. Hij proeft er van alles uit zee: krab, platvis en de echte Californische goudzoekersomelet met oesters en bacon.

Natuur op 2: Koko, the gorilla who talks to humans

NPO2, 19.25 uur

Ze overleed vorige maand, Koko, de gorilla die haar hele leven nieuws is geweest. Ze leerde als babyaapje gebarentaal van haar verzorgster, psychologe Penny Patterson, die haar daarna 46 jaar bij zich hield als een dochter. Koko kon grapjes maken, knuffelen en hield van kittens.

2 DOC: Het nieuwe Artis

NPO2, 20.30 uur

In Artis wordt de dieren steeds meer ruimte en hun ‘natuurlijke omgeving’ gegund. Ze mogen weer wild en beestig zijn in plaats van aaibaar. Liever geen snoezige babynamen voor de pasgeborenen meer. Maar zonder mensen geen Artis, dus het pasgeboren babyolifantje krijgt toch weer een naam.

Operation Thai Cave Rescue

Discovery, 21.00 uur

Discovery is er snel bij met de reconstructie van de ingewikkelde reddingsoperatie om dertien Thaise jongens uit een grot te redden. Pas na 9 dagen ontdekken twee duikers dat de jongens nog leven. ‘We dachten dat we dood zouden gaan.’ ‘Vandaag niet’, zegt de duiker.

2 DOC: I will speak, I will speak!

NPO2, 22.40 uur

Tom kreeg er zo van langs op sociale media toen bekend werd dat hij hiv had, dat hij zelfmoord wilde plegen. Shambala heeft ermee geleefd vanaf haar vroegste jeugd. Leven met hiv is altijd leven met vooroordelen, vertellen vijf mensen van over de hele wereld.

The King’s Garden

BBC 1, 00.35-02.30 uur

(Alan Rickman, 2014) Dankzij tovenaarskind Harry Potter schoof de Engelse acteur Alan Rickman (1946-2016) zijn ambitie als filmregisseur tien jaar voor zich uit. De Britse acteur diende elk jaar beschikbaar te zijn voor weer een vervolgdeel van de filmreeks, waarin hij gestalte gaf aan de raadselachtige professor Severus Snape. Drie jaar na de laatste Harry Potter en maar liefst zeventien jaar na zijn regiedebuut The Winter Guest (1997) presenteerde Rickman zodoende zijn tweede en laatste film The King’s Garden (internationaal uitgebracht onder de titel A Little Chaos), een romantisch periodedrama over de tuinaanleg bij het paleis van Versailles. Behalve de regie nam hij ook de rol van koning Louis XIV op zich.

Je zou Rickman, die twee jaar na de première van The King’s Garden overleed, een wat betere zwanenzang hebben gegund. Vooral de romance tussen tuinarchitect Sabine De Barra en de man die haar aannam, André Le Notre, wordt met opzichtige symboliek uitgespeeld. Zij is gek op de onvoorspelbaarheid van de natuur. Hij houdt van orde en symmetrie. Uiteraard raken ze verliefd, gestoken in overdadig vormgegeven kostuums en te midden van dito decors – wat de aankleding betreft werden kosten noch moeite gespaard. Gelukkig wist Rickman acteurs als Matthias Schoenaerts en Kate Winslet op te trommelen; het is zo goed als onmogelijk om een compleet mislukte film te maken met een cast als deze.

Hesher

SBS 9, 00.15-02.05 uur

(Spencer Susser, 2010) Verlossing kan uit onverwachte hoek komen. In Hesher komt het in de vorm van een blowende metalhead gespeeld door Joseph Gordon-Levitt, met lang onverzorgd haar, slechte tatoeages en een voorliefde voor brandstichting. Nadat de 13-jarige T.J. plotseling zijn moeder verliest, raast hij als een orkaan de rouwende familie binnen: zo overrompelend dat ze amper beseffen wat er gebeurt. Gordon-Levitt speelt deze Hesher intrigerend, ver verwijderd van de keurige jongensrollen waarmee hij doorbrak. Hij is hier wellicht een iets té duidelijke metafoor voor een nieuw rouwstadium van de familie, maar het werkt, aanvankelijk, omdat debuterend regisseur Spencer Susser, die ook het script schreef, een paar verrassende scènes heeft bedacht, die soms nog ontroeren ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden