tv- en filmtipsZondag 19 augustus

De Volkskrant tv-selectie van zondag 19 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
The Grand Budapest Hotel. Beeld
The Grand Budapest Hotel.

Herbestemming

NPO 2, 19.35

Ontwerper Piet Hein Eek vervolgt zijn trip langs oude gebouwen met nieuwe bestemmingen. In het Brabantse Veghel ziet hij hoe de thuisbasis van CHV (de Coöperatieve Handelsvereniging) is omgetoverd tot plek voor kunst, cultuur en ontspanning.

Elephant, Family and Me

Canvas, 20.05

Tweeluik waarin de Schotse cameraman Gordon Buchanan in het Tsavo National Park in Kenia het vertrouwen probeert te winnen van een wilde olifantenfamilie. Buchanan komt er onder meer in aanraking met moederolifant Wendi en haar eerstgeborene Wiva.

Zomergasten

NPO 2, 20.15

Janine Abbring ontvangt Pieter Waterdrinker (1961), schrijver (Poubelle, Tsjaikovskistraat 40) en Rusland-correspondent. Waterdrinker koos o.a. tv-fragmenten uit Ik vertrek, een sovjetkomedie en een interview van Theo van Gogh met Boudewijn Büch.

Janine Abbring ontvangt vanavond schrijver Pieter Waterdrinker boven op haar caravan. Beeld ANP Kippa
Janine Abbring ontvangt vanavond schrijver Pieter Waterdrinker boven op haar caravan.Beeld ANP Kippa

De Nederlandse muziektest

NPO 3, 20.40

Jan Smit en Romy Monteiro presenteren een quiz over muziek van eigen bodem. De deelnemers zijn het publiek in de studio, de kijkers thuis en bekende Nederlanders, onder wie de zangers René Froger, Frans Duijts en Brace en presentatrice Patty Brard.

The Grand Budapest Hotel (Wes Andersons, 2014)

NPO 2, 23.25-01.00

Het zal een beetje behelpen zijn op het kleinere tv-scherm, maar net als in de bioscoop zal ook daar deze film van wonderkind en überperfectionist Wes Anderson (Moonrise Kingdom, Isle of Dogs) niet minder dan een feest zijn. Want beter is het uitbundig vormgegeven verhaal over de belevenissen van de conciërge (Ralph Fiennes) van het hotel uit de titel niet te omschrijven.

Anderson, die behalve Fiennes ook nog (onder anderen) Adrien Brody, Willem Dafoe, Bill Murray, Jeff Goldblum, Tilda Swinton en Léa Seydoux inschakelde, liet zich inspireren door de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1881-1942): de plot grijpt losjes terug op Zweigs boeken Ungeduld des Herzens (1939) en het postuum uitgebrachte Rausch der Verwandlung, terwijl maar liefst drie personages min of meer op Zweig zelf gebaseerd zijn: de door Tom Wilkinson gespeelde schrijver, diens jongere versie (Jude Law) en Fiennes’ hotelconciërge. Maar bovenal is de film het resultaat van Andersons eigen waaiende geest en zijn tot in de allerkleinste details nagestreefde verlangen naar volmaaktheid. Vanavond uitgezonden als de keuzefilm van Zomergast Pieter Waterdrinker.

The Act of Killing (Joshua Oppenheimer, 2012)

NPO 2 Extra, 21.20-22.55

The Act of Killing is de beste en belangrijkste documentaire sinds de eeuwwisseling en zeer waarschijnlijk sinds ver daarvoor. Genocide-expert Joshua Oppenheimer hoopte een klassieke documentaire te maken over de Indonesiërs die in de jaren zestig werden vervolgd, omdat ze gelieerd waren (of werden) aan de communistische partij. Jarenlang werkte de filmer aan het project, maar het kwam niet van de grond – zijn crew werd tijdens het filmen voortdurend geïntimideerd – tot Oppenheimer contact zocht met de daders en stuitte op Anwar Congo, de op leeftijd geraakte leider van een doodseskader van weleer. Oppenheimer laat Congo, die dankzij propaganda van de Indonesische overheid als held de geschiedenis inging, onder meer zijn misdaden naspelen en creëerde daarmee een van de schokkendste, beklemmendste en origineelste documentaires in jaren. Een woeste, donkere instantklassieker, met vrijwel niets anders te vergelijken, hoogstens het afgelopen donderdag nog uitgezonden vervolg The Look of Silence (2014).

Callas, Kennedy, Onassis: Two Queens for a King

Canvas, 21.50

Franse documentaire uit 2017 over de liefdesdriehoek tussen operazangeres Maria Callas, presidentsvrouw Jackie Kennedy en de Griekse zakenman Aristoteles Onassis. Welke rollen gingen deze drie publieke persoonlijkheden vervullen in de populaire cultuur?

Leonard Bernstein – Das zerrissene Genie

Arte, 23.55

Duitse documentaire over het genie van de Amerikaanse componist/dirigent Leonard Bernstein (1918-1990). In de film komen Bernsteins kinderen Jamie, Nina en Alexander aan het woord, net als John Mauceri, die jarenlang Bernsteins assistent was.

J. Edgar (Clint Eastwood, 2011)

SBS 9, 00.10-02.30

Een snor of een slechtzittend pak? Dan kon je een carrière bij de FBI van Edgar J. Hoovers wel vergeten. De eerste directeur van de opsporingsdienst (1895-1972) wilde dat zijn medewerkers er te allen tijde onberispelijk uitzagen. Het tekent Hoover in de biopic J. Edgar, waarin hij wordt geschetst als een moederskindje dat eerder te vroeg komt dan te laat en georganiseerdheid als een van de grootste deugden beschouwt. Wie wil, kan er bovendien een verwijzing in zien naar Hoovers (vermoede) homoseksualiteit. Maar scenarist Dustin Lance Black (Milk) en regisseur Eastwood benadrukken vooral Hoovers obsessie met uiterlijke schijn. Groot probleem van de film: zeker zonder enige voorkennis is het bij elke gebeurtenis gissen wiens lezing dit nu eigenlijk is: die van de (fictieve) Hoover, van scenarist Black, of van de roddelbladen. Degene die het meest grip lijkt te krijgen op Hoover is de acteur die hem vertolkt, Leonardo DiCaprio. Bespiegelingen over macht, paranoia en informatie ten spijt, voor hem is J. Hoover vooral een romance. Waar het scenario nog ruimte laat de relatie tussen de stijve Hoover en zijn zwierige rechterhand Clyde Tolson als hoofdzakelijk platonisch te interpreteren, vormt DiCaprio zo’n sprankelend setje met Armie Hammer dat de goede verstaander wel beter weet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden