Tv-tips29 september 2018

De Volkskrant tv-selectie van zaterdag 29 september 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Redactie
Rig 45. Beeld
Rig 45.

Teledoc: Voetbal is oorlog

NPO 2, 20.25 uur

Kleinlands drama. Het was een altijddurende strijd, tussen de Treffers en Achilles '29, twee oude voetbalclubs in Groesbeek. Maar dan wil Achilles het dorpsvoetbal ontstijgen en opklimmen naar de Eerste Divisie. Meer glorie, meer status en vooral winnen van de andere helft van het dorp. Let op de documentairemuziek, van Mahler tot Rammstein.

Need for Speed (Scott Waugh, 2014)

RTL 7, 20.30 uur

Waar autorace-franchise The Fast and the Furious werd bekritiseerd vanwege het toenemende gebrek aan racespektakel, lijkt Need for Speed een antwoord op die kritiek, met zijn aangenaam ongedwongen verwijzingen naar filmklassiekers uit een tijd waarin blikschade nog niet uit een computer kwam. Alleen qua naam teert de film wat dat betreft op de gelijknamige, in 1994 gelanceerde computerracegameserie. Hoofdrolspeler Aaron Paul (in zijn eerste grote rol sinds Breaking Bad https://www.youtube.com/watch?v=HhesaQXLuRY) is geen Steve McQueen à la Bullitt (1968) , maar zijn charisma volstaat om van deze lange film geen langdradige aaneenschakeling van racewedstrijden te maken.

Rig 45

Canvas, 20.35 en 21.20 uur

Nieuwe Scandinavische thriller met bekende gezichten. Het actieterritorium is een boorplatform in kolkende zee waar een dodelijk ongeluk plaatsvindt. Als het oliebedrijf Andrea stuurt om het ongeluk te onderzoeken, stuit ze op de oorverdovende stilte van de bemanning. Dan komt de orkaan en kan niemand nog weg.

Still Alice (Richard Glatzer en Wash Westmoreland, 2014)

Eén, 21.15 uur.

Julianne Moore overtreft zichzelf in haar rol van bevlogen academica, die in deze ijzersterke verfilming van de roman van Lisa Genova hoort dat ze alzheimer heeft. Gaandeweg ziet ze haar vertrouwde leven met echtgenoot (Alec Baldwin) en dochter (Kristen Stewart) afbrokkelen, en er is niets wat ze kan doen om die teloorgang te stoppen. Moore voert de kijker subtiel maar dwingend deze hel binnen. De film blijft bij haar steeds diffusere belevingswereld: de architectuur van haar huis wordt desoriënterend, het camerawerk onscherp, de muziek sluimerend dissonant. Knap staaltje cinematografische empathie. Moore won een Oscar; drie weken na de uitreiking overleed co-regisseur en medescenarist Richard Glatzer aan ALS.

Son of Saul (László Nemes, 2015)

Canvas, 22.30

Son of Saul, op het festival van Cannes bekroond met de grote juryprijs, toont een ongekend secuur gefilmde afdaling in de destructiemachine van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Debutant Nemes beschrijft twee dagen in het kamp door de ogen van de Jood Saul Ausländer, een gevangene veroordeeld tot het Sonderkommando en zo samen met enkele andere sterke mannen verplicht de massamoord te ondersteunen. Sauls ontmenselijkte gelaat laat zien dat hij vermoedelijk niet meer weet hoe vaak hij deze handelingen heeft verricht. De camera kleeft vrijwel onafgebroken aan het gezicht van de onervaren, in al zijn beperkingen groots spelende acteur Géza Röhrig, ook wanneer Saul denkt zijn zoon te ontwaren tussen de kampslachtoffers, en op zoek gaat naar een rabbijn om hem een waardige begrafenis te geven.

Rush (Ron Howard, 2013)

RTL 7, 23.10 uur

Prettig gelikte terugblik op de opkomst-ondergang-en-verrijzenis-loopbaan van de Oostenrijkse autocoureur Niki Lauda. En vooral ook op zijn rivaliteit met de Britse coureur James Hunt (1947-1993). Twee uitgesproken persoonlijkheden, die in het eerste deel van deze Hollywood-biopic lijnrecht tegenover elkaar worden gezet. Lauda de koude kikker, Hunt de playboy. Tijd voor nuances neemt regisseur Howard niet, scherend langs de jaren die voorafgaan aan Lauda’s bijna fatale ongeluk in 1976 op het circuit van Nürburgring. Anthony Dod Mantle haalt met zijn spectaculair strakke camerawerk halsbrekende toeren uit om van Rush vooral een zinnelijke ervaring te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden