Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie van woensdag 27 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Antonio de la Torre als Jose in The Fury of a Patient Man (Tarde para la ira).

The Fury of a Patient Man (Raúl Arévalo, 2016)

Te zien via Film1.

Netflix heeft sinds een week met Film1 een nieuwe directe concurrent. De abonneezender, tot voor kort enkel te bekijken via een tv-aanbieder, biedt nu ook een streamingdienst die het mogelijk maakt zo’n driehonderd films on demand te bekijken. Op dit moment kijkt u de eerste week zelfs gratis. Wel even tijdig opzeggen, mocht u reeds omkomen in de abonnementen op vergelijkbare diensten.

Een van de krenten uit de pap van Film1 – het aanbod bestaat uit zeer recente films – is het slim geschreven wraakdrama The Fury of a Patient Man van de Spaanse debutant Raúl Arévalo. Een korte uiteenzetting van de plot is hier eigenlijk al te veel – de titel verklaart wel voldoende. Vernieuwend is het op verhaalniveau ook allemaal niet, wat Arévalo laat zien. Toch zijn de vier Goya’s (de belangrijkste Spaanse filmprijzen) die de film won meer dan terecht.

Dat heeft alles te maken met de wijze waarop Arévalo het wraakthema naar zijn hand zet. Niet alleen voert de film langs visueel interessante locaties en niet alleen zijn de personages leuk aangekleed, met hun foute retrotrainingsjasjes, vooral sterk is de wijze waarop elke ontmoeting in The Fury of a Patient Man in een oogwenk onder hoogspanning staat. Editor Ángel Hernández Zoido monteert scherp en legt een sterke dreiging onder de gesprekken. Maar de geladenheid is ook emotioneel: dit is een wraakfilm waarin de dreigende gewelddadige wraakacties hoe langer hoe minder gewenst worden. The Fury of a Patient Man roept niet alleen de vraag op wat de zin en onzin van eigenrichting is, maar ook of rechtvaardigheid een houdbaarheidsdatum heeft.

WK Voetbal

NPO 1 en 2, 16.00 uur NPO 1 en 3, 20.00 uur

Liveverslag op twee zenders van de ontknopingen in groepen E en F. Met op NPO 1 en NPO 2 Zuid Korea-Duitsland en Mexico-Zweden (16.00 uur) en op NPO 1 en NPO 3 Servië-­Brazilië en Zwitserland-Costa Rica (20.00 uur).

Hier zijn de Van Rossems

NPO 2, 19.15 uur

Herhaling van de aflevering over Amersfoort. Maarten, Vincent en Sis van Rossem vertellen over de historie van Amersfoort als garnizoensstad: militairen bepaalden het stadsbeeld en de economie. Het is o.a. terug te zien in het Belgenmonument en het Kamp Amersfoort.

Nation’s best takeaways

NPO 3, 22.10 uur

In deze reeks over de beste afhaalmaaltijden in Groot-Brittannië verdiept chef-kok Tom Kerridge zich in de ‘Fish and chips’, de Britse combinatie van gefrituurde vis en frites. Kerridge reist het land door op zoek naar het beste recept; welke vissoort is het beste?

Louis Theroux: Brain Injury

Canvas, 22.15 uur

In het Britse Wakefield bezoekt Louis Theroux de Brain Injury Rehabilitation Trust-kliniek. In deze reportage uit 2016 spreekt hij met mensen die hersenletsel hebben opgelopen en sinds hun ongeluk niet meer hetzelfde zijn. Hoe gaan patiënten en familie daarmee om?

Shall We Dance?

(Peter Chelson, 2004) Gelikte en zoetsappige remake van de Japanse film Shall We Dansu? uit 1996, waaraan meer dan twee letters uit de titel is veranderd. Richard Gere is een nuffige notaris uit Chicago, die op zijn dagelijkse reis van werk naar huis in de ogen denkt te kijken van een melancholiek starende danslerares die op de vijfde verdieping van een verpauperde dansschool het bovengrondse leven aan zich voorbij ziet trekken. De grauwheid van zijn leven moe, stapt hij op een dag uit, beklimt de trappen van de dansschool en is verkocht. Niet eens zozeer aan de bezitter van die starende ogen (Jennifer Lopez), maar zowaar aan het dansen zelf. De les: dansen geeft niet alleen sjeu aan het leven, het redt ook je huwelijk.

Net 5, 22.40-00.45 uur.

Men & Chicken

Arte, 22.55-00.30 uur.

(Anders Thomas Jensen, 2015) Tamelijk krankzinnige eerste film in tien jaar van de eigenzinnige Deen Anders Thomas Jensen (Adam’s Apples) waarin het tweetal Gabriel en Elias ontdekt dat ze eigenlijk geadopteerde halfbroers zijn. Verwekt door de controversiële, in stamcelonderzoek gespecialiseerde arts Evelio Thanatos, die zich na zijn werkverbod terugtrok op eiland Ork. De twee besluiten daarheen te gaan; het vertrekpunt voor een relaas dat steeds maffere vormen aanneemt. Terwijl Gabriel en Elias speuren naar hun immer afwezige vader, ontvouwt Jensen de raadsels van de enclave op het eiland waar ze belanden. Blijkt de kelderdeur niet voor niets gebarricadeerd. Scharrelt een kip met koeienhoeven door het beeld. Jensen bouwt de spanning aardig op en houdt de film ongrijpbaar bizar - als iets wat voor je ogen van de ene soort naar de andere evolueert. Komedie, gezinsdrama, sprookje, gekkeprofessor-horror, in Men & Chicken klontert het vrolijk samen.

2Doc: A Year of Hope

NPO 2, 22.55 uur

Documentaire over een project voor straatkinderen in de Filipijnse hoofdstad Manilla. De kinderen wonen een jaar lang in een centrum van stichting Stairway, waar wordt gepoogd om ze klaar te stomen voor een nieuw leven, weg van het straatleven vol geweld en misbruik.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker was de afgelopen weken druk met commentaar leveren op de ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Nu is hij te gast bij Pieter van der Wielen en vertelt over zijn nieuwe boek. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden