Tv-tips

De Volkskrant tv-selectie van woensdag 26 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Adèle Haenel en Kévin Azaïs in Les Combattants.

Les Combattants (Thomas Cailley, 2014)

Arte, 22.45-00.15 uur.

Les Combattants is ruim over de helft wanneer de mooiste scène zich aandient. Om zich voor te bereiden op haar toelating tot de Franse landmacht volgt Madeleine (Adèle Haenel) een survivaltraining in de Zuid-Franse bossen. Arnaud (Kévin Azaïs) vindt haar leuk, en heeft zich ook aangemeld. Zij is fysiek sterker, nors en emotioneel afstandelijk; hij is opener, maar ook lichtgeraakt. En dan komt het moment waarop hij haar gezicht insmeert met camouflageverf. Wangen, voorhoofd, oogleden, lippen. In stilte. Terwijl hij haar in feite nog geslotener laat lijken, in elk geval haar uiterlijk van nog een ondoordringbaar pantserlaagje voorziet, breekt de aanraking door zijn vingertoppen haar van binnen open.

Regisseur Thomas Cailley, die met het coming-of-age-liefdesdrama Les Combattants een zelfverzekerd speelfilmdebuut maakt, laat het je voelen, zonder het letterlijk te laten zien. Hij vertelt weliswaar niets nieuws, maar zijn personages zijn fris en eigen, en beantwoorden geen moment aan man-vrouw-clichés. Actrice Adèle Haenel (doorgebroken met Naissance des pieuvres) schittert, voortdurend op de grens tussen gevoelig en ongenaakbaar. Natuurlijk is Madeleine niet zo sterk en zelfverzekerd als ze denkt, dat voelt Haenel haarfijn aan.

Tonio (Paula van der Oest, 2016)

Nu te zien op Netflix.

De dappere, niet-sentimentele verfilming van A.F.Th. van der Heijdens roman over zijn enige zoon Tonio, die in het voorjaar van 2010 al fietsend door de Amsterdamse binnenstad verongelukte, begint met de ouders die bij hun voordeur het barre nieuws van een agent vernemen. Meestal zijn er twee mogelijke routes voor een film die aanvangt met een dreun van dit formaat; of het wordt toch nog ietsje beter, op een of ander manier. Of er volgt een genadeklap. Zo niet in Tonio. We zien schrijver Adri (Pierre Bokma) en echtgenote Mirjam (Rifka Lodeizen) confuus in de taxi, op weg naar het ziekenhuis. Maar ook Adri en Mirjam op weg naar de bevalling twee decennia eerder, in zo'n zelfde ziekenhuis. Die springerige, non-lineaire vertelstructuur lijkt geënt op de bewustzijnsvernauwing van de getraumatiseerde ouders, die soms dof, soms radeloos en soms lucide de dagen doorkomen, zich verliezend in herinneringen. Bokma en Lodeizen spelen groots: voor hem de kloeke scènes: een drankgelag, de begrafenisspeech, voor haar de tussenmomenten, die evenzeer bijblijven. De dialoog klinkt geladen en getrouw, geen moment demonstratief. Ook Chris Peters speelt een knappe, precies voldoende dromerige rol als Tonio, de jongen die nog zoekt naar zijn bestemming in het leven.

Dat er zich in die maalstroom van pijn en verloren geluk dan tóch een rudimentaire plotstructuur aandient, is het mirakel van Tonio. De schrijver neemt zelf het stuur, richt zich op achter zijn schrijfmachine. Hij stelt zich op als detective: ordent tot er niks meer te ordenen valt. En wat niet te beantwoorden valt, gaat over in gedachte-experiment of zinsbegoocheling: de fantasie als laatste mogelijkheid voor de vader/schrijver om dichter bij zijn zoon te geraken.

Shooter (Antoine Fuqua, 2007)

RTL 7, 20.30-23.05 uur.

In deze actiefilm speelt Mark Wahlberg een excellente scherpschutter die na een dramatisch incident het leger heeft verlaten en zich in de bergen heeft teruggetrokken. Hij wordt benaderd om een aanslag op de Amerikaanse president te verijdelen en komt er te laat achter dat hij erin geluisd is. Daarna verliest het scenario allengs aan geloofwaardigheid, maar blijf beslist kijken: bijna aan het eind, hoog in de besneeuwde bergen, vindt een korte maar briljante schietpartij plaats.

Wk Wielrennen op de weg

NPO 2, 14.10 uur

Rechtstreeks verslag van de individuele tijdrit bij de mannen op het WK Wielrennen in Oostenrijk. Het parcours van 52 kilometer loopt van Rattenberg naar Innsbruck, en bevat een flinke klim naar Gnadenwald. Limburger Tom Dumoulin is de titelverdediger.

Stand van Nederland

NPO 2, 20.25 uur

Het economische onderzoeksmagazine van Omroep WNL draait dit keer om de zaadsector. Nederland is goed in zaad. Zo worden er honderden miljoenen omgezet bij grote groentezaadveredelaars. Ook Nederlands stierensperma is een gewild exportproduct.

Danny in de buitenwijken

NPO 3, 21.05 uur

Reportageserie waarin Danny Ghosen beruchte buitenwijken van Europese steden bezoekt. Zoals in aflevering één maffiawijk Scampia in Napels, bekend van tv-serie Gomorra. Ghosen neemt een kijkje in de ‘Vele’, de grijze flats die het decor van de serie vormen.

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

Herhaling van de aflevering over huisartsen in achterstandswijken met een veel te hoge werkdruk. De patiënten van 'achterstandsdokters' zijn vaak laaggeletterd en het duurt lang voordat ze begrijpen wat ze mankeren en hoe ze hun medicijnen moeten innemen.

2Doc: Onderkomen

NPO 2, 22.55 uur

Documentaire over drie Afghaanse jongens die zonder ouders als minderjarigen naar Nederland zijn gevlucht. Al jaren wachten ze op een verblijfsvergunning. Met steun van een groepje gepensioneerde Maastrichtenaren proberen ze zich in Nederland te redden.

America in color

Canvas, 23.00 uur

In deze documentaireserie wordt de Amerikaanse geschiedenis van de twintigste eeuw verteld aan de hand van digitaal ingekleurd foto- en filmmateriaal. In de jaren 20 verandert het land van koetsen met paarden en saloons in een natie van auto's en een alcoholverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden