De Volkskrant tv-selectie van woensdag 25 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Michael Fassbender en Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave. Beeld
Michael Fassbender en Chiwetel Ejiofor in 12 Years a Slave.Beeld

Varia Americana

NPO 2, 20.25 UUR

Historicus George Harinck, die voor de EO in het voetspoor van Abraham Kuyper door Amerika reist, is in Pella, Iowa. Veel dorpsbewoners hebben Nederlandse voorouders en twee broers produceren Hollandse kaas voor de Amerikaanse markt.

Zembla

NPO 2, 21.15 UUR

Ondanks psychoses moet Linda van Oosterbaan van de GGZ leren op eigen benen te staan. Op 31 december 2015 gaat het mis en springt ze van haar flat. Waar ligt de grens van de eigen verantwoordelijkheid die de GGZ patiënten geeft, wil Zembla weten.

Geef om je hersenen

NPO 1, 21.25 UUR

Charles Groenhuijsen en Leontien Borsato presenteren een speciale tv-uitzending die in het teken staat van de Hersenstichting. Er is muziek, Bart Chabot doet verslag vanuit het terrein van de wetenschap en ervaringsdeskundigen doen hun verhaal.

Danny zoekt problemen

NPO 3, 21.45 UUR

Verslaggever Danny Ghosen is in Utrecht-Overvecht. Bewoners kwamen er in opstand tegen het plan van de gemeente een leeg kantoorpand om te bouwen tot noodopvang voor vluchtelingen. Hoe is de stemming nu het pand bijna opengaat?

Danny Ghosen. Beeld anp
Danny Ghosen.Beeld anp

Louis Theroux

CANVAS, 21.05 UUR

Gloednieuwe reportage van Louis Theroux, die een kijkje neemt in het Britse Brain Injury Rehabilition Trust. Hij ontmoet er patiënten die na zwaar hersenletsel last kregen van spraakproblemen, agressief gedrag en een gebrek aan remmingen.

Großes kino made in DDR

ARTE, 22.25 UUR

Terugblik op de Oost-Duitse filmgeschiedenis, goed voor zo'n 700 bioscoop- en 500 tv-films. In 1973 zagen 3 miljoen Oost-Duitsers het relatiedrama The Legend of Paul and Paula en in 1977 werd Jakob der Lügner zelfs genomineerd voor een Oscar.

12 Years a Slave (Steve McQueen, 2013)

Net 5, 20.30-23.15 uur

Het is een schrijnend, maar ook enigszins dubbelzinnig moment in 12 Years a Slave: de scène waarin de gekidnapte en als slaaf verkochte Solomon Northup met andere slaven op het veld de spiritual Roll Jordan, Roll zingt. Het 18de-eeuwse lied werd onder slaven populair omdat het, verpakt als christelijk gezang, een geheime oproep tot ontsnappen bevatte. Wanneer Northup (Chiwetel Ejiofor) zich in de film bij het koor voegt, aanvankelijk schoorvoetend maar steeds krachtiger en verbetener zingend, lijkt hij ondanks de helse omstandigheden waarin hij verkeert, in de woorden dan ook iets van kracht te hervinden.

Doordat regisseur Steve McQueen de scène grotendeels in één lang shot giet, de camera gericht op Northups gepijnigde, lange tijd in het niets starende gezicht, kun je alles ook precies andersom interpreteren. Terwijl hij in het slaafvrije Noorden van Amerika een respectabel burgerbestaan leidde, maakt Northup zichzelf al zingend duidelijk dat dat oude leven helemaal voorbij is; dat hij ook het laatste restje hoop op hereniging met zijn gezin moeten laten varen. Door met de andere slaven mee te zingen, wordt Northup definitief een van hen.

Er is veel muziek in deze vaak ondraaglijk gruwelijke verfilming van Northups memoires uit 1853. Het knallen van de zweep wordt afgewisseld met de muziek van Hans Zimmer en verschillende spirituals. Omdat men pas na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) begon met het noteren van de muziek van de slaven en veel spirituals mettertijd zijn verloren gegaan, moesten die soms speciaal voor 12 Years a Slave worden verzonnen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het indrukwekkende My Lord Sunshine, dat in de film wordt gezongen bij het kappen van suikerriet. Componist Nicholas Britell, die ook de door Northup gespeelde vioolstukken arrangeerde, liet zich bij het componeren zowel door Bijbelse teksten inspireren als door bestaande spirituals en het ritme van het kappen. Het resultaat klinkt overrompelend authentiek en maakt veel meer indruk dan de vaak wat opdringerige soundtrack die Hans Zimmer voor 12 Years a Slave schreef.

Boiler Room (Ben Younger, 2000)

SBS 9, 20.30-22.50 uur

De blanke versie van de crackdealer, zo omschrijft Seth Davis (Giovanni Ribisi) zijn beroep wanneer hij als stagiair bij een stel louche effectenmakelaars belandt. Terwijl hij de kneepjes van het vak leert van zijn meerderen (Ben Affleck en Vin Diesel), krijgt Seth steeds meer gewetensbezwaren. En dat terwijl hij de baan alleen heeft aangenomen om respect af te dwingen van zijn stugge vader (Ron Rifkin). Regisseur Younger weet dondersgoed dat het verhaal zwaar aanleunt tegen beursfilmklassiekers als Oliver Stones Wall Street (1987), maar is zijn publiek te slim af door de personages zelf gulzig naar Wall Street te laten kijken.

300 (Zack Snyder, 2006)

SBS 9, 22.50-01.05 uur

Voor sommige historici en classici een gruwel, de verfilming van Frank Millers stripboek 300 uit 1998. Begrijpelijk, want de film doet de geschiedenis bepaald geweld aan. Hij gaat volledig over de top in de verheerlijking van de veronderstelde cultuur van de ruige en geweld verheerlijkende gemeenschap. Het verhaal is dat van de legendarische strijd van een klein leger onder leiding van de Spartaanse koning Leonidas tegen het oneindig veel grotere Perzische leger onder leiding van Xerxes. De met de computer gegenereerde beelden, die massaliteit en slechte aard van de Perzen uitvergroten, passen naadloos in de donkere, grofkorrelige opnamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden