tv-tips

De Volkskrant tv-selectie van donderdag 5 juli 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Shirley MacLaine en Jack Lemmon in The Apartment. Beeld
Shirley MacLaine en Jack Lemmon in The Apartment.

The Apartment (Billy Wilder, 1960)

Canvas, 21.15 -23.40 uur

Een schitterend toeval: precies op de dag dat filmmuseum Eye in Amsterdam landelijk enkele klassiekers van Billy Wilder uitbrengt en een dag voordat in Eye zelf het Wilder-retrospectief Sweet and Sour begint, vertoont zender Canvas Wilders meesterwerk The Apartment. Na het kijken van deze film heeft u gegarandeerd zin in nog meer Wilder. Weinig films die humor en romantiek zo scherp combineren met diepe triestheid. Inderdaad: zoet én zuur.

Jack Lemmon speelt C.C. Baxter, een kantoorklerk die zijn appartement avond na avond heimelijk aan zijn meerderen verhuurt, zodat ze daar ongezien kunnen vozen met hun minnares. Een slinkse manier voor Baxter om snel hogerop te komen in het verzekeringsbedrijf, maar de situatie maakt hem allerminst gelukkig. Al helemaal niet wanneer ook baas Sheldrake (Fred MacMurray) de sleutel van zijn woning wil, en de man het blijkt te doen met het weergaloos charmante liftmeisje Kubelik (Shirley MacLaine), op wie Baxter al jaren een oogje heeft. De arts die naast Baxter woont, verbaast zich constant over buurmans schijnbaar onuitputtelijke seksuele energie. Als Kubelik in het appartement een zelfmoordpoging onderneemt, noemt hij dat een kans voor Baxter om eindelijk een ‘mensch’ te worden.

Dat Baxter en Kubelik elkaar uiteindelijk krijgen, spreekt ook in deze romantische komedie voor zich. Veel minder voorspelbaar is het complexe, vaak grimmige traject dat de film aflegt. Of de liefde nu zegeviert of niet, de wereld van The Apartment is er een waarin mensen zichzelf verkopen en over anderen heen lopen om te bemachtigen wat ze willen hebben. Hoe Wilder en co-scenarist I.A.L. Diamond de toon tóch vederlicht weten te houden, zonder de ernst van de situatie uit het oog te verliezen – tja, kijkt u vooral zelf. In elk geval zijn Lemmon en MacLaine samen puur genot, en ook de liefdevolle details maken de film na bijna zestig jaar springlevend. Dat verstokte vrijgezel Baxter de spaghetti afgiet met een tennisracket, bijvoorbeeld. Hoeveel toeschouwers zouden het hem hebben nagedaan?

Kunststof

NPO Radio 1, 19.30 uur

Petra Possel gaat in gesprek met NRC-journalist Guus Valk, die na zeven jaar als Amerika-correspondent terugkeerde uit Washington D.C. en nu chef wordt van de politieke redactie in Den Haag. Hij schreef in 2016 het boek Obamaland, over acht jaar president Obama.

Alles is koers

NPO 2, 20.30 uur

Deze zomer is het vijftig jaar geleden dat Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France won. Filmmaker Ariane Greep maakte een documentaire over de nu 78–jarige oud-wielrenner. Ze maakt o.a. gebruik van unieke videofilmpjes uit Janssens privéarchief.

Amsterdamned / De lift (Dick Maas, 1988 / 1983)

RTL 7, 20.30-23.00 uur / 23.00-01.05 uur

RTL 7 haalt maar weer eens twee gouwe ouwen van Dick Maas van stapel. Eerst maakt een seriemoordenaar de Amsterdamse grachten onveilig in Amsterdamned, daarna is het tijd voor Maas’ nog altijd beste film, De lift. Dat is een soms behoorlijk bloederig maar toch ook flink op sfeer drijvend meesterwerkje, rond een lift met moordkuren. Huub Stapel scheurt in de eerste film als commissaris Visser per speedboot achter de dader aan; in de tweede is hij de liftmonteur die onraad ruikt. Zoals altijd schreef Maas zelf de scenario’s en trad hij ook op als producent én componist; vooral de uitgebeende synthesizermuziek voor De lift is raak.

Shrek (Andrew Adamson en Vicky Jenson, 2001)

Naast drie matige vervolgen kreeg de animatiefilm Shrek ook nog een spin-off, Puss in Boots (2011). Toch blijft de eerste Shrek, met de stemmen van onder anderen Mike Meyers en Eddie Murphy, volgens velen de beste film uit de reeks. Het groene monster is hierin het recalcitrantst. Hij is dwars, weinig sociaal, laat scheten en peutert hompen smeer uit zijn oren. Hij is geen held en begint met tegenzin aan de opdracht een prinses te redden. Dat resulteert in een mix van spitsvondige grapjes, frisse popliedjes en popcultuurparodieën.

SBS 9, 20.30-22.10 uur

Tim op de thee

NPO 3, 21.30 uur

VPRO-presentator Tim den Besten gaat in zijn nieuwe serie op bezoek bij bijzondere, van de norm afwijkende mensen. In aflevering één ontmoet hij de 71-jarige Ina, die wereldkampioen powerliften bij de senioren is, en de 9-jarige volkszanger in de dop Pietje Tomassen.

The Great British Skinny Dip

NPO 3, 22.05 uur

Het aantal leden van naturistenorganisatie British Naturism neemt elk jaar af en de leden worden steeds ouder. In deze documentaire zien hoe we marketingdirecteur Andrew Welch probeert het nudisme te bevorderen met zijn evenement Great British Skinny Dip.

Oasis: Supersonic

Canvas, 23.40 uur

Flitsende muziekdocumentaire uit 2016 van Mat Whitecross over opkomst en gloriedagen van Oasis, een van de grootste Engelse bands aller tijden. Bevat interviews met de broers Liam en Noel Gallagher, waarin de vele relletjes en knallende ruzies niet onbesproken blijven.

Het uur van de wolf: Simon & Garfunkel

NPO 2, 23.00 uur

Aan de vooravond van twee afscheidsconcerten van Paul Simon in Ziggo Dome, deze documentaire over het 40-jarig bestaan van Bridge over Troubled Water, het klassieke album van Simon & Garfunkel uit 1970, met hits als Cecilia en The Boxer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden