De Volkskrant tv-selectie van donderdag 27 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Brad Pitt en Kirsten Dunst in Interview With the Vampire. Beeld
Brad Pitt en Kirsten Dunst in Interview With the Vampire.Beeld

De pennen zijn geslepen
NPO 2, 20.25 uur

Zeven bekende Nederlanders storten zich op het schrijven van een thriller. Hoe beschrijf je een moord? O.a. actrice Monic Hendrickx en journalist Arnold Karskens wagen een poging. In de jury onder anderen schrijver Saskia Noort.

Chantal blijft slapen
RTL 4, 20.30 uur

Begin van een nieuw seizoen waarin Chantal Janzen met haar roze koffertje logeert bij bekende Nederlanders. In aflevering één overnacht ze bij presentator Martijn Krabbé en bij soapacteur Ferry Doedens, die een zware tijd achter de rug heeft.

Hier bleef Chantal slapen bij Jett Rebel Beeld
Hier bleef Chantal slapen bij Jett RebelBeeld

Americanos
NPO 3, 21.00 uur

Slot van Stef Biemans' serie over de zware migrantentocht van Guatemala naar de VS. Op Amerikaanse bodem spreekt hij latino's die hun einddoel gehaald hebben. Voelen zij zich nu winnaar, is hun Amerikaanse droom uitgekomen?

Volle zalen
NPO 2, 21.15 uur

Ontmoeting met Albert en Joanne, die met geringe danservaring schitteren in de dansvoorstelling Happiness van het gezelschap Club Guy & Roni. Verder een gesprek met acteur Bram van der Vlugt over de nieuwe voorstelling Vaders en zonen.

Het Instituut
NPO 1, 21.30 uur

In aflevering 2 van de populair-wetenschappelijke serie van BNN en NTR staan experimenten rond 'discriminatie' op het programma. Door de proefpersonen het spel Call of Duty te laten spelen, wordt gekeken of ze onbewust discrimineren.

Argos tv - Medialogica
NPO 2, 22.55 uur

Reconstructie van de afgelopen nieuwjaarsnacht in Keulen, waar 600 vrouwen slachtoffer werden van een seksueel delict. In gesprekken met een slachtoffer, politiecommissaris en hoofdredacteuren wordt duidelijk welke blunders zijn gemaakt.

Interview With the Vampire (Neil Jordan, 1994)
Net 5, 22.20-00.50 uur.

Begin jaren negentig was deftig vampierdrama even in de mode. Francis Ford Coppola zette zich aan Bram Stoker's Dracula (1992) en de Ierse filmmaker Neil Jordan (toen net doorgebroken met The Crying Game) leverde twee jaar later deze fraai vormgegeven, sensuele en epische verfilming af van Anne Rice's bestseller over moderne vampieren, hier de menselijke bloedzuigers Tom Cruise en Brad Pitt.

Interview with the Vampire vervlecht het heden met een tweehonderd jaar oude vampiergeschiedenis door te beginnen met een vraaggesprek tussen vampier Louis (Pitt) en een journalist (Christian Slater). Eens was Louis een mens zonder levenslust, als plantage-eigenaar in het Louisiana van 1791, die drinkt van het bloed van vampier Lestat (Cruise) en zo ook de sensatie van het eeuwige leven mag ervaren. Maar een echte vampier wordt Louis nooit, blijkt uit het vervolg van dit genre-overstijgende, mystieke drama.

Het vosje en het meisje (Luc Jacquet, 2007)
NPO 3 (vanaf 6 jaar), 15.30-17.05 uur

De Fransman Luc Jacquet, regisseur van March of the Penguins, stond als kind oog in oog met een vos en werkte deze ervaring uit tot een nagenoeg woordloos sprookje. Het oogcontact werd een vriendschap, het jongetje een meisje, dat dagelijks met het vosje door de bergen huppelt. Magistrale fotografie in een anekdotische film, die blijft fascineren door Jacquets briljante regie van vos en kind (gespeeld door de toen 9-jarige Bertille Noël-Bruneau).

Bad Company (Joel Schumacher, 2002)
SBS 6, 20.30-22.30 en 23.00-23.35 uur

In films zijn CIA-agenten intelligent, gedisciplineerd, stijlvol en zwijgzaam. Dat is tegengesteld aan het imago van komiek Chris Rock. Er moest dan ook een scenariotruc aan te pas komen hem geschikt te maken voor de rol van spion. Rock speelt in Bad Company geen agent, maar de eeneiige tweelingbroer van een vermoorde agent. Hij heeft negen dagen om te leren zich voor te doen als de betere versie van zichzelf, en terroristen een bom afhandig te maken. Geloofwaardig is zo'n tweelingbroerplot nooit, maar dat doet er weinig toe. Bad Company is een productie van Jerry Bruckheimer, de man die destijds samenwerkte met onder anderen Michael Bay (Armageddon, Pearl Harbor) en later de Pirates of the Caribbean-filmserie produceerde. Dus lijkt het doel vooral te tonen waaraan de producent kapitalen uitgeeft: elk beeld lijkt alleen maar te willen vertellen hoeveel het heeft gekost.

Blindness (Fernando Meirelles, 2008)
ARD, 01.55-03.45 uur

Een auto staat stil voor het stoplicht. De bestuurder kan niet doorrijden; hij is plots blind geworden. Een voorbijganger biedt aan de man naar huis te rijden, maar wordt zelf ook plots blind. De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles (City of God, The Constant Gardener) vat het snelle verval van de mensheid in hypergestileerde beelden, waarbij de vervuiling gedetailleerd in beeld wordt gebracht; door ontlasting ploegende blinden, op zoek naar een restje eten. Blindness, naar De stad der blinden van Nobelprijswinnaar José Saramago, is opgezet als allegorie; de personages in het hospitaal krijgen geen namen en staan voor verschillende menstypen. Zolang de beschaving afneemt, is de verfilming onderhoudend. Zodra er weer iets van hoop gloort en een ploegje blinden het hospitaal verlaat, verwordt Blindness tot een gelikt en potsierlijk statement over de hedendaagse mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden