De Volkskrant tv-selectie van donderdag 2 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

George Clooney in The Descendants. Beeld
George Clooney in The Descendants.Beeld

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur

Frénk van der Linden in gesprek met toneelschrijver Nathan Vecht, bekend van het satirische toneelstuk Kunsthart. Dit weekend gaat in het DeLaMar Theater zijn nieuwe voorstelling in première, de zomermusical In de ban van Broadway.

Wedding Day

NPO 2, 20.25 uur

In haar documentaireserie over de trouwdag wereldwijd maakt de Vlaamse presentatrice Lieve Blancquaert een flinke stap: van vissersdorp Urk gaat ze naar Senegal, waar polygamie legaal is en veel mannen trouwen met soms wel vijf vrouwen.

null Beeld
Beeld

De meesterwerken

NPO 2, 21.10 uur

Documentairemaker en fotograaf Ruben Terlou, bekend van zijn China-serie Langs de oevers van de Yangtze, kiest zijn meesterwerken bij Paul Witteman. Hij kiest onder andere voor fotografie van kind-soldaten in Afrika.

Boss

Canvas, 22.45 uur

Start van het tweede seizoen van de dramaserie rond burgemeester Tom Kane (Kelsey Grammer), die met ijzeren hand over Chicago heerst. Met een nieuw vliegveld lacht zijn politieke toekomst hem toe, maar Kanes ziekte blijft een risicofactor.

Het uur van de wolf

NPO 2, 22.55 uur

Portret van striptekenaar Theo van den Boogaard, die in de jaren zeventig taboedoorbrekende strips maakte. Maar nu pas durft hij Four Winters in a Row, een persoonlijk lied over geluk dat hij schreef op zijn 27ste, te illustreren en te zingen.

Louis Theroux's Weird Weekends

NPO 3, 23.00 uur

Reportage uit 2000 waarin Theroux zich laat hypnotiseren in Las Vegas. Zelfontwikkeling is belangrijk bij hypnotiseur Marshall Sylver, die beweert dat hij dromen kan laten uitkomen. Hij geeft prijzige trainingen aan mensen die miljonair willen worden.

Louis Theroux in 2000. Beeld anp
Louis Theroux in 2000.Beeld anp

The Descendants (Alexander Payne, 2011)

RTL 8, 20.30-22.45 uur

Niet heel groot, wel heel fijn is het oeuvre van de in Omaha (Nebraska, VS) geboren Alexander Payne (55). Met films als Election (1999), About Schmidt (2002), Sideways (2004) en Nebraska (2013) geeft hij er telkens blijk van (melo)drama en luchtigheid moeiteloos te kunnen combineren tot een smakelijke cocktail waarin het drama nooit te zwaar en de lichtheid nooit ondraaglijk wordt. The Descendants is daarvan een uitstekend voorbeeld. In de beelden die voorafgaan aan de begintitels zien we het vrolijke, gelukkige gezicht van een vrouw die over het water raast. Als de film begonnen is, ligt ze in coma in het ziekenhuis, als gevolg van een zwaar ongeluk op datzelfde water. De voice-over van George Clooney, haar echtgenoot, gidst ons redelijk opgewekt door het begin van de film, waarin hij vertelt hoe hij op het paradijselijke Hawaï opeens in zijn eentje moet zorgen voor hun prepuberale dochter en hoe bar weinig hij daarvan eigenlijk weet. Het is het begin van een leerweg van vader en dochter, die ook nog haar oudere zus uit een internaat terughalen om bij het langzame sterven van hun moeder aanwezig te zijn. En dan moet vader, steevast gekleed in korte broek, ook nog een familielandgoed verkopen zonder de lieve vrede te verstoren. Ongelooflijk knap hoe The Descendants ogenschijnlijk moeiteloos meandert tussen het dagelijks leven dat vrolijke en minder vrolijke momenten kent, en de lastige tijdsspannen in de ziekenhuiskamer waar de moeder en echtgenote in coma ligt, tegen wie iedereen nog wel wat te zeggen heeft. En zie vooral hoe knap de eenvoudige slotscène is die volgt op haar al in het begin van de film aangekondigde dood. Alleen die zwijgende scène al, met vader en twee dochters, maakt van The Descendants een klein meesterwerk.

Sergio Herman, Fucking Perfect (Willemiek Kluijfhout, 2015)

NPO 3, 21.00-22.25 uur

Net in het jaar dat kok Sergio Herman (drie Michelinsterren) besloot het rustiger aan te gaan doen, volgde documentairemaakster Willemiek Kluijfhout hem. Maar van rustig aan doen is nog weinig sprake. Een hartaanval in de maak, zo ziet het eruit in de beginscènes. Met fraai camerawerk op 16mm-film van Remko Schnorr, een prettige soundtrack en slimme montage, blijft de film lange tijd spannend. Voor een perfectionistische workaholic betekent rust nemen iets anders dan voor een normaal mens, laat Sergio Herman: Fucking Perfect zien. Kluijfhout weet de gedrevenheid van de van zijn vak bezeten kok goed te vangen, zonder wezenlijk inzicht te krijgen in de drijfveren van deze razende roeland.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1995)

SBS 9, 22.20-01.00 uur

Geslaagde Stephen King-verfilming met een fraaie hoofdrol van Kathy Bates, die de huishoudster is van een in de openingsscène stervende bejaarde. De bikkelharde Dolores geldt als de belangrijkste verdachte. Haar dochter (Jennifer Jason Leigh) keert na de gebeurtenissen terug naar het eiland van haar jeugd. De ambitieuze, ongelukkige journalist had haar moeder al vijftien jaar niet opgezocht. En de politieman (Christopher Plummer) die de moord onderzoekt, is een oude bekende van Dolores: achttien jaar geleden onderzocht hij de moord op haar echtgenoot, waarvan ze óók verdacht werd. In ruim twee uur goochelt Hollywoodveteraan Taylor Hackford (An Officer and a Gentleman, Against all Odds) met de verhaallijnen uit heden en verleden, waarin nogal wat ellende vooorbijkomt: Dolores Claiborne is een als thriller vermomd verhaal over een gezin dat door drank, agressie, armoede en kindermisbruik de afgrond is ingegleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden