Tv-tips4 september 2018

De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 4 september 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bárbara Lennie in Una especie de familiaBeeld rechtenvrij

Una especie de familia (Diego Lerman, 2017)

Te zien via Netflix

Ik ben hier niet om iets te kopen.’ Inderdaad: Malena (Bárbara Lennie), een arts uit Buenos Aires, is niet naar een dorpje op het platteland van Argentinië getrokken om iets te kopen. Maar een schimmige, ethisch bepaald onzuivere transactie blijft het, de manier waarop Malena de pasgeboren baby van de straatarme Marcela (Yanina Ávila) denkt te kunnen adopteren, in het voortreffelijke drama Una Especie de Familia. De bevalling bijwonen, wat heimelijk papierwerk ondertekenen en dan naar huis met haar kindje, zo stelt Malena het zich voor – totdat Marcela’s echtgenoot een zwaar ongeluk blijkt te hebben gehad en haar familie van Malena 10 duizend dollar wil, bij wijze van financiële steun.

Een morele roadmovie, zo noemde Diego Lerman Una especie de familia zelf.

Geen geld, geen kind. Het emotionele getouwtrek dat dan aanvangt, tussen Malena en de mensen die de adoptie regelen, tussen haar en Marcela, maar ook tussen Malena en haar in eerste instantie merkwaardig afwezige echtgenoot Mariano (Claudio Tolcachir), geeft de vijfde film van Argentijn Diego Lerman (Tan de repente, La mirada invisible) een thrillerachtige spanning. 

Dankzij het intelligente script (van Lerman en vaste co-auteur María Meira) weet je nooit hoe dit zal aflopen. Eigenlijk weet je niet eens zeker hoe je wílt dat het afloopt: is Malena, die regelmatig behoorlijk onevenwichtig overkomt, wel geschikt voor het moederschap? Hoe ver wil ze gaan om te krijgen wat ze wil? Lerman wisselt tussen nerveus handcamerawerk en statische, observerende shots. Zo vol en helder als de kleuren van Una especie de familia (‘Een soort familie’) vaak zijn, zo troebel, gevat in grijstinten, is de hoofdpersoon. Razend knap, hoe de Spaanse Bárbara Lennie haar personage het ene moment een indrukwekkende standvastigheid verleent, om haar vervolgens op het randje van een zenuwinzinking te laten balanceren.  

In een van de gedenkwaardigste scènes belandt Malena in een gigantische wolk sprinkhanen. Dat is een echte plaag op het Argentijnse platteland, maar de beesten zouden ook zo uit Malena’s overkokende brein kunnen vliegen. Zeer realistisch is de zenuwslopende slotfase van de adoptie, waarin Malena en Marcela lijnrecht tegenover elkaar komen te staan en het even Marcela’s verhaal wordt. Opeens besef je dat we al die tijd ook háár perspectief hadden kunnen volgen en dat ze nu niet alleen definitief uit de film dreigt te verdwijnen, maar ook uit het leven van haar kind. Het is dankzij zulke ijzersterke momenten dat Una especie de familia je nog lang bijblijft.

Typisch Katwijk

NPO 2, 19.15 uur

De documentaireserie Typisch zoomt dit keer in op Katwijk. De 93-jarige Huig probeert met een harinkje zijn buurvrouw te verleiden tot een praatje. En de dames van de vooroorlogse wijk de Rooie Buurt gaan de strijd aan met de overdaad aan meeuwenpoep.

Transformers (Michael Bay, 2007)

RTL 7, 20.30-23.30 uur

Spin-off van de gelijknamige Japanse animatieserie, mikkend op jochies van een jaar of 10 en mannen die het liefst zo oud zouden blijven. De wagen van Sam Witwicky (Shia LaBeouf) blijkt zomaar te kunnen veranderen in een reusachtige robot. Deze zogeheten Transformer komt van de buitenaardse planeet Cybertron, waar de goedaardige Autobots een oorlog voeren tegen de gewetenloze Decepticons. Een oorlog die zich inmiddels heeft verplaatst naar onze wereld. Gelikt, oorverdovend en nog altijd goed voor sequels: er verschenen al vijf opvolgers en in december is het tijd voor de prequel/spin-off Bumblebee.

Voor de mannen

Canvas, 21.20 uur

Driedelige documentaireserie waarin Xavier Taveirne de eerste generatie mannen opzoekt die er in Vlaanderen vooruit durfden te komen dat ze homo waren. In de eerste aflevering komen homo’s aan het woord die opgroeiden in het katholieke Vlaanderen van net na de oorlog.

De Ridder

Eén, 21.30 uur

Eerste aflevering van de eerste reeks van deze Vlaamse misdaadserie. De bekende 53-jarige ex-voetballer Paul Vandenbon wordt beschuldigd van pedofilie. Gevierd advocaat Helena wordt op de zaak gezet.

We Are British Jews

BBC 2, 22.00 uur

Acht Joodse Engelsen delen in deze documentaireserie hun ervaringen over antisemitisme. Een Joodse restauranteigenaar die wordt bedreigd, vertelt zijn verhaal. Ook komen studenten aan het woord over extra beveiliging op de campus toen er een Israëlevenement werd georganiseerd.

De rijdende rechter

NPO 1, 22.25 uur

De bomen die dicht bij hun huisje op een bungalowpark in Baarle-Nassau staan, zijn het echtpaar Verweij al jarenlang een doorn in het oog. Ze zouden volgens het stel gevaarlijk zijn. Als tijdens een storm een spar op hun huis valt, vinden zij dat het park aansprakelijk is.

God save Russia

ARTE, 22.35 uur

De Russisch-Orthodoxe Kerk is terug van weggeweest. In samenwerking met het regime van Poetin wordt geprobeerd om de Russen, en met name de jeugd, in de kerkbanken te krijgen. Politicologen, sociologen en historici delen in deze documentaire hun visie hierop.

A Fistful of Dynamite (Sergio Leone, 1971)

RTL 7, 23.30-02.15 uur

Zoals alle spaghettiwesterns van regisseur Sergio Leone (Once Upon a Time in the West) is ook deze dik aangezet. Rod Steiger en James Coburn – Clint Eastwood is niet van de partij – raken als bankrovers ergens in Mexico verwikkeld in een plaatselijke revolutie. Veel explosies, zoals de Engelse titel van Giù la testa belooft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden