Tv-tips24 juli 2018

De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 24 juli

Berend Jan Bockting
Leonardo di Caprio in The Beach. Beeld
Leonardo di Caprio in The Beach.

Tour de France

NPO 1, 14.10 uur

De Pyreneeën komen in zicht in dit liveverslag van de zestiende etappe, van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon over 218 kilometer. De rit begint vlak, maar in de tweede helft krijgt het peloton de Col de Portet d’Aspet en de Col de Menté voor de kiezen.

Langs de oevers van de Yangtze

NPO 2, 19.30 uur

Fotograaf Ruben Terlou bezoekt Nanjing, de Chinese stad met acht miljoen inwoners. Er zijn hier talloze laagopgeleide Chinese mannen die moeilijk aan de vrouw komen. Terlou woont een flirtcursus bij. Dit is een herhaling van aflevering Double Happiness uit 2016.

The Beach (Danny Boyle, 2000)

SBS 9, 20.30-22.45 uur.

Ze waren jarenlang onafscheidelijk: regisseur Danny Boyle, scenarist John Hodge, producent Andrew Macdonald, en acteur Ewan McGregor. Samen maakten ze met succes de films Shallow Grave, Trainspotting en A Life Less Ordinary. Alles wees erop dat er een aangename reünie in het verschiet lag met de verfilming van de cultroman The Beach van Alex Garland (destijds romanschrijver, inmiddels met Ex Machina en Annihilation ook gevierd regisseur). Geldschieters uit Hollywood zagen dat anders; zij wilden liever de door Titanic beroemd geworden Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. Onder de indruk van de geboden financiële mogelijkheden gaven Boyle en Macdonald toe, en ruilden McGregor in voor de kersvers doorgebroken wereldster.

DiCaprio speelt de avonturenzoeker Richard, een Amerikaanse rugzaktoerist die op zijn eerste nacht in Bangkok van een doorgedraaide Engelsman (Robert Carlyle, de geweldsmaniak uit Trainspotting) visioenen doorgespeeld krijgt over een paradijselijk eiland. Richard, alleen op reis, maakt de bewoners van zijn belendende hotelkamer, een Frans stelletje, enthousiast de reis naar dit geheime paradijsje aan te vangen. Als ze de plek gevonden hebben, lijkt het communeleven aan het bountystrand aanvankelijk aangenaam, maar al snel lopen de spanningen hoog op. Liefde en leugens zijn de traditionele hoofdingrediënten. Ook een haai doet een duit in het zakje.

Boyle, die de volgend jaar te verschijnen vijfentwintigste James Bond zal regisseren, kreeg er in de recensies flink van langs. Niet helemaal terecht, want zijn verfilming van Garlands hippieboek is een weliswaar curieus, maar onderhoudend drama. Het verhaal is niet het sterkste punt, maar DiCaprio doet je het rommelige scenario geregeld met speels gemak vergeten. Bovendien toont Boyle zich andermaal een visuele virtuoos. De effectieve score van Angelo Badalamenti en een uitstekende vertolking van Tilda Swinton als hippie-opperhoofd doen de rest.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 20.35 uur

Herhaling van de aflevering waarin Floortje Dessing op visite gaat bij Rose Clark, een Britse lerares die op het piepkleine Palmerstoneiland in de Stille Oceaan woont. Er wonen slechts 62 mensen op Palmerston, en het kost Dessing dagen om er te komen.

De kunstdetective

NPO 2, 21.10 uur

Kunstdetective Arthur Brand gaat in de tweede aflevering van zijn serie op zoek naar de twee schilderijen die in 2009 werden gestolen uit het Scheringa Museum. Bankier Dirk Scheringa en zijn rechterhand Klaas Wilting blikken openhartig terug op de zaak.

Bad Banks

NPO 1, 21.15 uur

Begin van de Duitse misdaadserie over schimmige praktijken in de financiële wereld. Barry Atsma speelt Gabriël Fenger, een beruchte beleggingsbankier uit Frankfurt. De serie is veelbesproken, omdat de NPO besloot hem in het Nederlands na te synchroniseren.

Reünie: 21

NPO 3, 21.15 uur

In de slotaflevering herenigt Arie Boomsma oudklasgenoten van groep 8 van basisschool Teun de Jager uit Schoorl. Voor zover mogelijk, want ze hebben zich verspreid over de wereld. De ondernemende Bas werkt in Londen aan een nieuw bedrijf.

The Invention of Lying (Ricky Gervais en Matthew Robinson, 2009)

Net 5, 22.20-00.15 uur.

De Britse komiek Ricky Gervais speelt in het door hemzelf geregisseerde The Invention of Lying een fijne rol in een conceptueel verhaal. Als scriptschrijver Mark leeft hij in een parallel universum waar niemand in staat is om te liegen; een ober vertelt zijn date dat hij van haar gerecht heeft gesnoept, zijn date zegt dat hij die avond niet op seks hoeft te rekenen, enzovoort. Echt leuk wordt het wanneer Mark ontdekt dat je met leugens eigenlijk veel verder komt in het leven. Lastig, als schrijver van fictieverhalen, maar met talloze trucs komt de verovering van zijn droomvrouw in ieder geval dichterbij dan ooit.

Tschick (Fatih Akin, 2016)

ARD, 22.45-00.15 uur.

De Duitse filmmaker Fatih Akin, die in 2004 de Gouden Beer won voor het familiedrama Gegen die Wand, was altijd al veelzijdig: hij regisseerde documentaires, komedies, een historisch drama en, vorig jaar nog, een dramafilm over de nasleep van een terroristische aanslag. Met Tschick tackelt hij een lastig aan de man te brengen genre: de arthousefilm voor jongvolwassenen. Het script, naar de geliefde roman van wijlen Wolfgang Herrndorf, gaat over twee 14-jarige buitenbeentjes die in een gestolen auto een zomer door het oosten van Duitsland reizen. De charme van Tschick ligt in de spontane slingerroute van Herrndorfs verhaal. Niet het handboek scenarioschrijven, maar de fantasie bepaalt waar de hoofdpersonen naartoe gaan. De mix van ontroerend realisme en spannend surrealisme werkt goed. Alles kan gebeuren en alles gebeurt voor het eerst, in de beste zomer ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden