De Volkskrant-rtv-selectie voor vrijdag 20 april

Kevin Toma
Anne Dorval en Antoine Olivier ­Pilon in Mommy. 	 Beeld
Anne Dorval en Antoine Olivier ­Pilon in Mommy.

Mangiare!

NPO Radio 1, 19.30 uur

In het culinaire radiomagazine van Petra Possel gaat journalist Puck Kerkhoven aan de slag met kliekjes. Volkskrant-journalist Tallina van den Hoed vertelt over haar boek ‘Eten met z’n allen’, waarin tips staan voor ouders die lekker én gezond willen koken voor hun gezin.

Vroege vogels

NPO 2, 19.35 uur

Deze aflevering komt vanuit het golvende landschap van Gaasterland, in het zuidwesten van Friesland. Presentatoren Milouska Meulens en Menno Bentveld verkennen er de oude loofbossen, kliffen en heuvels. Ze staan oog in oog met een das en zien libellen in wording.

Goed volk

NPO 3, 20.25 uur

In zijn reeks over afgelegen gemeenschappen is de Vlaamse kok Jeroen Meus op het onherbergzame eiland Foula in de Noordzee ver boven Schotland. Er staat slechts een tiental huizen en winkels zijn er niet. De bewoners trotseren barre weersomstandigheden.

The Voice Kids – finale

RTL 4, 20.30 uur

Seizoen zeven van de kindervariant van talentenjacht The Voice is aan de finale toe. Elk van de vier coaches heeft één finalist: wordt het Eefje (van coach Ilse DeLange), Kaylee (coach Douwe Bob), Stella (coach Ali B) of Yosina (coach Marco Borsato)?

De eilanden

NPO 2, 21.05 uur

Bioloog Midas Dekkers is in zijn zoektocht naar de ziel van de Waddeneilanden op Terschelling aanbeland. Dekkers bezoekt het langwerpige eiland in zijn favoriete seizoen: de herfst. Hij spijkert zijn Terschellings dialect bij en vertelt over de beestenmarkt.

Mommy

(Xavier Dolan, 2014)

Alleen als er muziek is. Alleen dan is er even een moment van rust. In het hoofd van hoofdpersoon Steve en in de film. Buiten die scènes is de film van de Canadees Xavier Dolan een kolkende poel van emoties, waarover Steve en zijn moeder Diane geen controle hebben. Hij heeft een ernstige en gevaarlijke vorm van adhd, zij is een onvoldoende volwassen vrouw en alleenstaande moeder die tegenslag op tegenslag krijgt te verwerken.

Steve verblijft in een internaat, maar daar is hij niet langer te handhaven. Noodgedwongen neemt hij zijn intrek bij zijn drinkende en kettingrokende moeder. Al vrij snel escaleert hun samenzijn. Overbuurvrouw Kyla, zelf ook worstelend met nogal wat problemen, schiet te hulp, en even lijkt er een zekere harmonie in het leven van moeder en zoon te ontstaan. Op dat moment schuift Dolan het kader van de film, tot dan toe gefilmd in de ongewone beeldverhouding 1:1 (vierkant dus), uit naar het gewone breedbeeld. Een paradijselijk moment dat niet lang duurt. Dat die ingreep werkt, zegt veel over het filmische vernuft en vermogen van de toen pas 25-jarige Dolan, die met Mommy al zijn vijfde speelfilm afleverde. In tegenstelling tot zijn eerdere films, zoals het thematisch verwante debuut J’ai tué ma mère, is ­Dolan hier meester over de materie. En over zijn acteurs: Antoine Olivier ­Pilon (Steve), Anne Dorval (Diane) en Suzanne Clément (Kyla) geven zich alle drie volledig over aan hun rollen.

Canvas, 21.15 uur

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

De populaire Britse acteur Benedict Cumberbatch speelt Dr. Strange in superheldenfilm Avengers: Infinity War. Ook te gast zijn acteurs Matt LeBlanc en Maxine Peake, en Mary Berry, jurylid van Britain’s Best Cook. De muziek komt van dj Calvin Harris.

Selma

(Ava DuVernay, 2014) Selma is een stadje in het Amerikaanse Alabama, waar de zwarte bevolking in 1965, net als in grote delen van de zuidelijke staten, nog steeds niet mocht stemmen, ondanks de wet op de burgerrechten die een jaar eerder was ingevoerd. Martin Luther King koos Selma als actiecentrum voor zijn protestmarsen. Regisseur Ava DuVernay legt in Selma veel nadruk op de moeizame voorbereidingsfase en het politieke spel achter de schermen. King stond bekend om zijn vlammende speeches, maar was ook een bekwaam strateeg. De film kreeg het bij verschijnen in sommige Amerikaanse media te verduren vanwege historische onjuistheden. Vooral de portrettering van president Lyndon B. Johnson, opgevoerd als tegenstander van King, is discutabel. Maar ja: een speelfilm is fictie, geen wetenschap. En wat dat betreft is Selma een belangwekkende film, al wordt het verhaal wat houterig verteld. Wat blijft hangen is de hoofdrol van de Engelse acteur David Oyelowo. Hij maakt van King een held die ook maar een mens is.

BBC 1, 00.05 uur.

The Client

(Joel Schumacher, 1994) De 12-jarige Mark (Brad Renfro) woont als kind van jonge gescheiden ouders met zijn broertje en moeder in een trailerpark. Hij raakt betrokken bij de zelfmoord van een maffia-advocaat. Dat zadelt hem op met meer kennis dan hem lief is. De politie komt erachter dat hij meer weet en de FBI, in de persoon van ijdeltuit Roy Foltrigg (Tommy Lee Jones), is er alles aan gelegen de cliënt van de advocaat op te pakken. Entree tweede advocaat, Reggie Love (Susan Sarandon), tot wie Mark zich in al zijn gewiekstheid direct richt. Zo begint in deze prima John Grisham-verfilming een steekspel tussen advocaat en FBI, waarbij het leven van het jochie en dat van zijn broertje en moeder op het spel staan.

BBC 1, 00.05 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden