De Volkskrant hoeft artikelen niet uit online archief te verwijderen

De Volkskrant hoeft een aantal oude artikelen over zakenman Eric Luzac niet uit het online archief te verwijderen. Dit heeft de voorzieningenrechter van de Amsterdamse rechtbank woensdag bepaald.

Luzac, die in de jaren tachtig faam verwierf met zijn gelijknamige middelbare schoolopleidingen, eiste verwijdering van de verhalen omdat hij er naar eigen zeggen nog steeds last van heeft. Maar volgens de rechter moet de samenleving kunnen vertrouwen op volledige en integere archivering, ook online. Het uit het archief halen van verhalen omdat ze negatief zijn, is daar strijdig mee.

Luzac verkocht de colleges eind jaren tachtig. Rond de eeuwwisseling richtte hij Odian op, dat Filipijnse verpleegkundigen bij Nederlandse zorginstellingen wilde detacheren. Het bedrijf ging eind 2002 failliet. De Volkskrant besteedde in een aantal verhalen aandacht aan dat faillissement, de rol van Luzac daarin en de behandeling van de Filipijnse verpleegkundigen.

Onbetrouwbaar figuur

Volgens Luzac heeft hij nog steeds last van die verhalen, omdat ze verschijnen als zijn naam wordt ingevoerd op Google. De zakenman zegt uit de van 2002 tot 2005 verschenen verhalen naar voren te komen als een onbetrouwbaar figuur. Daarom zou hij geen financiering meer kunnen krijgen voor een nieuwe onderneming. Het recht op bescherming van zijn goede naam en eer, en om in het levensonderhoud van zichzelf en dat van zijn kinderen te voorzien, zou inmiddels zwaarder moeten wegen dan het recht op vrijheid van meningsuiting van de Volkskrant.

Maar volgens de rechter zijn de artikelen rechtmatig en is de krant niet verantwoordelijk voor het levensonderhoud van Luzac. Verwijdering van de verhalen zou de integriteit en volledigheid van media-archieven aantasten. Zo wordt de deur opengezet voor geschiedsvervalsing. Bovendien zou afbreuk worden gedaan aan de reputatie van de media als integere en betrouwbare bron van nieuws. ‘De kerntaak van de media is immers het aan de kaak stellen van misstanden. Die kerntaak zou ernstig worden beperkt wanneer media hun archieven na verloop van tijd zouden moeten opschonen tot louter positief nieuws’, aldus de rechter.

Rechtmatigheid niet betwist

De uitspraak volgt die redenering, vooral ook omdat Luzac de rechtmatigheid van de artikelen niet heeft betwist. Door internet kunnen mensen jarenlang last houden van een publicatie, erkent de rechter. ‘Daar staat echter tegenover dat de samenleving moet kunnen vertrouwen op een volledige en integere (online) archivering.’ Dat beschikbaar maken van nieuws in archieven noemt de rechter ‘een belangrijke secundaire taak’ van de media, naast de primaire taak van publieke waakhond. Verwijdering van rechtmatige artikelen, alleen omdat ze een negatieve lading hebben, gaat dus te ver.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een verzoek om een verhaal uit het online archief te halen, wordt afgewezen. In februari bepaalde de rechter in Amsterdam dat het Eindhovens Dagblad een voor een ex-werkneemster van de TU Eindhoven schadelijk artikel niet hoefde te verwijderen.

De buitenkant van het Init-gebouw, waar de redactie van de Volkskrant is gevestigd. (ANP) Beeld
De buitenkant van het Init-gebouw, waar de redactie van de Volkskrant is gevestigd. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden