Film- en tv-tipsZondag 4 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 4 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

John Wayne in The Searchers van John Ford Beeld
John Wayne in The Searchers van John Ford

Kauwboy

NPO 3, 9.00 uur

(Boudewijn Koole, 2012) Met vele prijzen onderscheiden kroonjuweel van de Nederlandse jeugdfilm. De 10-jarige Jojo adopteert een uit het nest gevallen kauwtje, terwijl voorzichtig duidelijk wordt dat het thuis niet goed zit. Waarom is hij de enige die nog met zijn moeder belt? Wat heeft zijn ouders uit elkaar gedreven? Schrijver en regisseur Koole (Beyond Sleep) neemt alle tijd om te vertellen wat er is gebeurd. En niets kan op tegen de onvergetelijke momenten die Jojo – adembenemend mooie rol van debutant Rick Lens – deelt met zijn kauw.

Rick Lens in Kauwboy van Boudewijn Koole Beeld
Rick Lens in Kauwboy van Boudewijn Koole

The Searchers

BBC 2, 17.05 uur

(John Ford, 1956) John Wayne, in misschien wel zijn beste rol, speelt oorlogsveteraan Ethan Edwards, kersvers terug uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Vlak nadat hij op de ranch van zijn broer en diens familie is gearriveerd, houden Comanches verschrikkelijk huis: vrijwel alle gezinsleden worden vermoord, de dochters ontvoerd. Met een stel mannen zet Edwards de zoektocht in. Wat dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal zo complex maakt, is het grenzeloze racisme van Edwards. Hij wordt gepresenteerd als de naargeestige, gestoorde held van de film en regisseur Ford goot dat gevoel in uitmuntende beelden. Ondanks zijn weidse, open landschappen en soort-van-happy-end werkt The Searchers bepaald tragisch en beklemmend.

Tropic Thunder

Comedy Central, 20.00 uur

(Ben Stiller, 2008) Absurde en decadente parodie op Vietnamfilms als Apocalypse Now en Platoon, over een Britse filmmaker die met een cast vol supersterren een peperdure oorlogsfilm tracht te maken. Wanneer de acteurs de jungle in worden gestuurd hebben ze geen idee dat ze in werkelijkheid lokale drugsdealers tegenover zich vinden. De film zit vol originele vondsten (elke acteur wordt geïntroduceerd met een korte trailer van zijn vorige film) en wordt geweldig excessief gespeeld, onder meer door Robert Downey jr. en een onherkenbare, kale Tom Cruise.

Tom Cruise en Matthew McConaughey in Tropic Thunder van Ben Stiller Beeld
Tom Cruise en Matthew McConaughey in Tropic Thunder van Ben Stiller

Andere tijden special

NPO 2, 20.25 uur

Op de negentigste Nederlandse dierendag blikt geschiedenismagazine Andere tijden terug op de veranderende band tussen mens en dier. De veeteelt krijgt in de jaren zeventig een steeds industriëler karakter, en archiefbeelden laten zien hoe legbatterijkippen, kalveren en varkens in het donker op elkaar zitten. Ook wordt in deze periode voor het eerst alarm geslagen over de grootschalige nertsenfokkerijen. Ondertussen wordt onze liefde voor het huisdier alleen maar groter. In de jaren zestig zijn aapjes in trek, totdat het houden van deze dieren wordt verboden.

Who Killed the Prime Minister?

Canvas, 21.50 uur

De moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986 schokte de hele wereld. Onder grote druk ging de Zweedse politie op zoek naar de dader, maar de enige aanwijzingen waren twee kogelhulzen en een aantal weinig behulpzame getuigenverslagen. Toch werd er drie jaar na de aanslag een verdachte gearresteerd: de verslaafde crimineel Christer Pettersson, die eerder was veroordeeld voor doodslag. De documentaire Who Killed the Prime Minister? vertelt hoe Pettersson slachtoffer werd van gemanipuleerd politieonderzoek en een ernstige rechterlijke dwaling.

25 Siblings & Me

BBC 2, 22.00 uur

Oli is 21 jaar, heeft asperger en woont in Londen bij zijn twee moeders. Via een website voor kinderen van spermadonoren komt hij in contact met zijn halfzus Jordan. Deze weet hem te vertellen dat hun vader Daley heet, en dat Oli maar liefst 25 Amerikaanse halfbroers en -zussen heeft. Via chats maakt Oli virtueel kennis met zijn nieuwe familie, maar door zijn aandoening verloopt dat allesbehalve soepel. De documentaire 25 Siblings & Me volgt Oli tijdens een lastig traject: hij wil graag sociaal contact, maar dat plaatst hem ook voor problemen.

Tegenlicht

NPO 2, 22.25 uur

Hoe maken we de wereld vrij van racisme, en hoe ziet zo’n wereld er dan uit? In de reportage van vanavond gaat Tegenlicht op zoek naar antwoorden. Rode draad is de persoonlijke zoektocht van Ikenna Azuike, de Brits-Nigeriaanse presentator van videoblog What’s Up Africa. Volgens informaticus Sennay Ghebreab gaat het niet lukken om racisme uit te bannen zonder de hulp van kunstmatige intelligentie. Psychosomatisch therapeut Camille Barton denkt juist dat de situatie verbetert als we leren omgaan met onze emotionele en lichamelijke reacties op racisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden