tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 29 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Kevin Toma en Jorrit van Broekhoven
Romy Schneider en Helmut Berger in ‘Ludwig’. Beeld Filmbeeld
Romy Schneider en Helmut Berger in ‘Ludwig’.Beeld Filmbeeld

Ludwig

Arte, 10.40 uur

(Luchino Visconti, 1972) Meesterregisseur Luchino Visconti (1906-1976) was een man van twee werelden: het adellijke nest waarin hij opgroeide, en het marxisme dat vooral in zijn eerste films naar voren komt. Die tweeslachtigheid leidde later tot weelderige kostuumdrama’s die zich laven aan de aristocratische achtergrond van de personages, maar ook de innerlijke leegte verbeelden die hun ondergang inluidt. Zo ook in dit fraai aangeklede portret van de Beierse, homoseksuele koning Ludwig II, die langzaam waan­zinnig wordt in zijn sprookjeskasteel Neuschwanstein. Iconische titelrol van Visconti’s toenmalige geliefde Helmut Berger, terwijl Romy Schneider een tragische reprise van haar Sissi-­optredens geeft.

The Amazing Spider-Man

Veronica, 20.00 uur

(Marc Webb, 2012) Vijf jaar nadat de Spider-Man-trilogie van Sam Raimi met Tobey Maguire en Kirsten Dunst voltooid was, mochten Andrew Garfield en Emma Stone het heldenstokje overnemen. Superhelden waren in de tussentijd een serieuze aangelegenheid geworden. Nog meer dan Raimi maakte de Brit Marc Webb van zijn hoofdpersonages invoelbare mensen van vlees en bloed. The Amazing Spider-Man is zodoende bovenal een psychologisch drama over een jongen die met vers verworven superkrachten moet leren omgaan. Een transitie die ten koste ging van de actiescènes, maar niettemin zeer positief uitpakt.

Vermeer’s Forger

Canvas, 20.10 uur

In de jaren dertig bekwaamde schilder Han van Meegeren zich in de stijl van oude meesters, met name Vermeer. Hij presenteerde de doeken als authentiek; aanvankelijk om zogenaamde kunstkenners te ontmaskeren als charlatans, maar later ook omdat zijn vervalsingen veel geld opbrachten. De documentaire Vermeer’s Forger vertelt waarom Van Meegeren na de Tweede Wereldoorlog door velen als held werd gezien: een van de kopers die zich door de meestervervalser voor een enorm bedrag in de luren had laten leggen was de prominente nazi Hermann Göring.

Uit het leven 2019

NPO 1, 21.30 uur

Tussen alle jaaroverzichten in deze laatste week van december staat de NOS ook stil bij de mensen die in 2019 zijn overleden. We namen onder meer afscheid van acteurs Rutger Hauer, Peter Fonda en Albert Finney, van prinses Christina, modeontwerper Karl Lagerfeld, superster Doris Day en presentatrice Martine Bijl. Ook de wereld van de klassieke muziek moet grote namen missen, zoals pianist Daniël Wayenberg, dirigent Mariss Jansons en sopraan Jessye Norman. In Uit het leven brengt Herman van Zandt een eerbetoon aan bekende en minder bekende overledenen.

The Crow

Veronica, 22.45 uur

(Alex Proyas, 1994) Deze visueel boeiende stripbewerking is een van die films die in de vergetelheid zouden zijn geraakt als er geen bijzondere geschiedenis omheen zou hangen. In het geval van deze actie-vecht-wraakfilm is dat de wetenschap dat hoofdrolspeler Brandon Lee (zoon van legende Bruce) tijdens de opnamen om het leven kwam toen op de set een pistool afging dat curieus genoeg naast losse flodders één echte kogel bevatte. Met digitale technieken wisten de makers de met stevige actie en sterke muziek gevulde film alsnog tot een einde te brengen.

Brandon Lee in ‘The Crow’. Beeld
Brandon Lee in ‘The Crow’.

Bruce Springsteen: In His Own Words

NPO 3, 23.00 uur

Wie tussen Kerst en Nieuwjaar naar de Top 2000 luistert, komt 22 nummers van Bruce Springsteen tegen. In de documentaire Bruce Springsteen: In His Own Words leest de rockster voor uit zijn autobiografie Born to Run en spreekt hij openhartig over zeer persoonlijke onderwerpen. Zo komen de moeizame relatie met zijn vader en zijn eigen depressie voorbij, maar ook vrolijker zaken als zijn liefde voor echtgenote Patti Scialfa, de kennismaking met Little Steven en Clarence Clemons en de innige vriendschap tussen de leden van de E-Street Band.

Alan Partridge: Alpha Papa

BBC 2, 0.40 uur

(Declan Lowney, 2013) Verrassend leuke filmversie van de tv-serie I’m Alan Partridge, waarin Steve Coogan terugkeert als de tactloze en over het paard getilde lokale deejay. Wanneer collega Pat wordt ontslagen, neemt deze de radiostudio in gijzeling. Alan ruikt een kans om zijn tanende beroemdheid nieuw leven in te blazen. Coogan is weer meesterlijk in zijn rol, doet de ene na de andere stuitende uitspraak en belandt in talloze beschamende situaties. Een feest voor de fans, maar ook voor kijkers die het personage nog niet kennen is de film zeer de moeite waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden