Film- en tv-tipsZondag 27 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 27 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Joris Henquet en Kevin Toma
Rudi Lubbers en Muhammad Ali. Oud-bokser Lubbers staat vanavond centraal in Andere Tijden Sport. Beeld anp
Rudi Lubbers en Muhammad Ali. Oud-bokser Lubbers staat vanavond centraal in Andere Tijden Sport.Beeld anp

Une chambre en ville (Jacques Demy, 1982)

Zondag, TV 5 Monde, 21.00 uur

TV 5 brengt deze weken met regelmaat een film van de grote Franse cineast Jacques Demy (1931-1990). Demy, geboren en getogen in Nantes, heeft de veranderingen van de stad als geen ander vastgelegd. Eerst in Lola (1960), maar vooral in Une chambre en ville (1982), waarin de teloorgang van de haven de achtergrond vormt voor een klassen overschrijdend liefdesdrama. Net als Demy’s grote klassiekers Les parapluies de Cherbourg (1964) en Les demoiselles de Rochefort (1967) is Une chambre en ville volledig gezongen, maar waar de vorige films hun (tragische) verhalen verpakten in mierzoete kleuren, overheerst dit keer in de somberheid. Nederlands ondertiteld.

For a Few Dollars More (Sergio Leone, 1965)

Zondag, RTL 7, 21.30 uur

Na het succes van A Fistful of Dollars zetten de Amerikaanse acteur Clint Eastwood, de Italiaanse regisseur Sergio Leone en de Italiaanse componist Ennio Morricone een jaar later hun samenwerking voort met For a Few Dollars More. Weer een jaar later zou het trio zijn ‘Dollartrilogie’ voltooien met The Good, the Bad and the Ugly. Niet allemaal eenvoudig uit elkaar te houden, deze betere spaghettiwesterns waarin Eastwood telkens de man zonder naam is, een zwijgzame premiejager met het hart op de juiste plaats. Hier ontfermt hij zich over een gevaarlijk gekke bankrover. Schitterende finale.

Nationale Holocaustherdenking

Zondag, NPO 1, 11.00 uur en NPO 2, 19.30 uur

Rechtstreeks verslag van de Nationale Holocaustherdenking in het Wertheimpark in Amsterdam. Met muziek van het Carmel Quintet en toespraken van o.a. burgemeester Femke Halsema. In de avond-uitzending besteedt Rob Trip aandacht aan de grote tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945, die maandag wordt geopend in het Nationaal Holocaust Museum.

Natural World: Pangolins

Zondag, BBC 2, 19.00 uur

Documentaire over de innemende, verlegen schubdieren, die je kunt aantreffen in Afrika en Azië. Schubdieren worden ook massaal gestroopt en illegaal verhandeld. In Namibië wordt natuurbeschermer Maria Diekmann gevolgd, die de schubdieren probeert te redden.

Project Rembrandt

Zondag, NPO 1, 20.25 uur

Na de lange stroom talentenjachten op commerciële zenders doet nu ook de NPO een duit in het zakje, met deze door Annechien Steenhuizen gepresenteerde zoektocht naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. Na een strenge voorselectie worden tien talenten een half jaar gevolgd in hun pogingen om zich het ambacht van schilder meester te maken. Hun opdrachten worden beoordeeld door curator Pieter Roelofs van het Rijksmuseum, kunstenaar Lita Cabellut en wisselende gast-juryleden.

Voorbij de grenzen van Saudi-Arabië

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

In het slot van zijn vierluik over Saudi-Arabië reist Sinan Can voor het eerst naar het conservatieve zuiden, naar de grens met Jemen. Hier is de weerstand van de bevolking tegen de door het Saoedische koningshuis aangekondigde hervormingen het allergrootst.

Andere tijden Sport: Rudi Lubbers

Zondag, NPO 1, 22.20 uur

Een portret van oud-bokser Rudi Lubbers, die inmiddels 73 jaar is en door Andere Tijden Sport wordt geïnterviewd in een Bulgaars gehuchtje aan de Zwarte Zee, waar hij en zijn vrouw leven als kluizenaars. Lubbers blikt terug op een mooie bokscarrière, met onder meer een memorabel gevecht tegen Muhammad Ali in oktober 1973 in Jakarta. Lubbers verloor op punten, maar oogstte wereldwijd bewondering door niet knock-out te gaan en de volle twaalf ronden overeind te blijven. Na zijn bokscarrière ging het mis met Lubbers, toen hij in een Portugese gevangenis belandde wegens drugshandel. Het was een beschuldiging die hij altijd heeft ontkend en die hem mentaal sloopte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden