TipsFILM EN TELEVISIE

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 26 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Jon Voight (links) en Dustin Hoffman in Midnight Cowboy. Beeld
Jon Voight (links) en Dustin Hoffman in Midnight Cowboy.

Made in a Day

National Geographic, 20.00 uur

Onze economie is meer en meer vraaggestuurd: de consument bepaalt wat hij wil, en de industrie doet haar uiterste best om daaraan te voldoen. Wereldwijd en zo snel en efficiënt mogelijk. Dat brengt een heel scala aan nieuwe logistieke vraagstukken met zich mee. De nieuwe National Geographic-serie Made in a Day neemt een kijkje in de fabrieken en distributiecentra van enkele bekende grote bedrijven om te zien hoe zij vraag en levering op elkaar afstemmen. In de eerste aflevering opent de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Tesla zijn deuren.

Back to the Future Part II

Veronica, 20.00 uur

(Fantasy, Robert Zemeckis, 1989) In het heerlijke Back to the Future Part II staat Doc (Christopher Lloyd) opnieuw met zijn DeLorean-tijdmachine voor de deur van Marty McFly (Michael J. Fox). In de nabije toekomst (2015) dreigt Marty’s zoon het hele tijd-ruimte-continuüm in de war te schoppen. Vervolgens pingpongen Marty en Doc tussen toekomst, heden en verleden. Innovatieve trucages maken het mogelijk dat Michael J. Fox in sommige beelden drie tot vier personages speelt. Het gelijktijdig opgenomen, ook zeer vermakelijke western-slotstuk is vanavond direct hierna te zien.

Michael J. Fox in Back to the Future Part II. Beeld
Michael J. Fox in Back to the Future Part II.

Zomergasten

NPO 2, 20.20 uur

Het VPRO-programma Zomergasten werd bedacht voor zomers als deze, waarin de tv-avonden grotendeels uit herhalingen bestaan. In 1988 ontstond het idee om zo’n lange avond te vullen met de favoriete fragmenten van een gast, die een goed gesprek voert met de presentator. Vanavond schuift Inez Weski aan als 178ste Zomergast. De strafrechtadvocaat is bekend als raadsvrouw van wapenhandelaar Guus Kouwenhoven, de voormalige Surinaamse president en drugshandelaar Desi Bouterse en liquidatieverdachte Ridouan T. Ze belooft met haar fragmenten een speurtocht naar het recht van de rede.

Egypt from Above

National Geographic, 20.30 uur

90 Procent van Egypte bestaat uit woestijn. Alleen de oevers en delta van de Nijl nodigen uit tot bebouwing. In de twee uur durende documentaire Egypt from Above, die vanavond door National Geographic wordt uitgezonden, zien we het Egypte van vroeger en van nu vanuit de lucht. De camera toont in vogelvlucht hoe de Nijl als een groen lint door het dorre land loopt, waar piramiden en tempels herinneren aan de tijd dat Egypte een wereldmacht was. In het tweede deel zien we het moderne Egypte, met Caïro als grootste stad van de Arabische wereld.

12 Days

Canvas, 22.20 uur

Mensen die zonder hun eigen toestemming in een psychiatrische instelling belanden, kunnen in Frankrijk twaalf dagen worden opgenomen. Daarna moet een rechter aan de hand van de medische geschiedenis en bevindingen van de behandelend arts beslissen of de patiënt mag gaan of moet blijven. Voor zijn documentaire 12 jours mocht filmmaker Raymond Depardon voor het eerst aanwezig zijn bij deze opmerkelijke ontmoetingen tussen justitie en de medische wereld. Onvrijwillige opname is in Frankrijk geen uitzondering: het gebeurt jaarlijks met zo’n 92 duizend mensen.

Midnight Cowboy

NPO3, 23.25 uur

(Drama, John Schlesinger, 1969) De films van de Britse regisseur John Schlesinger bevatten weinig bravoure; zijn stijl is die van een reportage. Met een bijzonder oog voor details, en veel aandacht voor acteurs, die in Schlesingers regie vaak hun beste prestaties brachten. Midnight Cowboy, zijn eerste Amerikaanse film, is daarvan het meest geslaagde voorbeeld. De vrijwel onbekende Jon Voight en Dustin Hoffman spelen een cowboy en een kruimeldief in een drama dat zich afspeelt in de armoedigste delen van New York, en dat een voor de regisseur typerend somber verloop kent. De film, die drie Oscars won, is vanavond te zien als de filmkeuze van Zomergast Inez Weski.

The Salesman

BBC 2, 01.10 uur

(Drama, Asghar Farhadi, 2016) Farhadi (A Separation) wordt vaak de Iraanse Hitchcock genoemd; The Salesman bevestigt die reputatie voortreffelijk. Het huwelijk van het Teheraanse echtpaar Emad en Rana wankelt nadat Rana in hun woning is belaagd en Emad - getergde rol van Shahab Hosseini - achter de dader aangaat. Langzaam verliest hij alle greep op zichzelf. Zenuwslopend mengsel van suspense en maatschappijkritiek, in Cannes dubbel onderscheiden én bekroond met een Oscar. De scène waarin de binnendringer zich aandient is een meesterlijk voorbeeld van suggestie en spanning, waarbij Farhadi uiterst creatief omgaat met de Iraanse censuur-voorschriften.

Shahab Hosseini en Taraneh Alidoosti in The Salesman. Beeld
Shahab Hosseini en Taraneh Alidoosti in The Salesman.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden