Film- en tv-tipszondag 24 februari

De Volkskrant-film-en-tv-tips voor zondag 24 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag 24 februari.

Kevin Toma en Joris Henquet
In het vierluik Islands of America maakt de Britse acteur Martin Clunes een tocht van 16.000 kilometer langs de ontelbare eilanden die de VS rijk is.  Eerste halte: het tropische Hawaï Beeld RV
In het vierluik Islands of America maakt de Britse acteur Martin Clunes een tocht van 16.000 kilometer langs de ontelbare eilanden die de VS rijk is. Eerste halte: het tropische HawaïBeeld RV

Black Narcissus (Michael Powell en Emeric Pressburger, 1947)

Zondag, BBC 2, 14.35 uur

Een horrorfilm met nonnen, zo valt Black Narcissus te omschrijven. Wantrouwen en seksuele verlangens maken de sfeer in een klooster in de Himalaya alsmaar grimmiger. Dankzij de voortreffelijke regie en de briljante, met een Oscar bekroonde kleurenfotografie wordt dat klooster al snel een boven de wolken zwevend spookkasteel. Je zou bijna vergeten dat de film geheel werd opgenomen in Groot-Brittannië en Ierland en de spectaculaire bergpanorama’s allemaal zijn geschilderd.

La fleur du mal (Claude Chabrol, 2003)

Zondag, TV 5, 21.01 uur

De Charpins en de Vasseurs, twee families uit de buurt van Bordeaux die al jaren onderlinge verbintenissen aangaan, worden geplaagd door een pamflet. Net nu moeder Vasseur zich, tegen de zin van vader Charpin, wil laten verkiezen tot de nieuwe burgemeester, duikt een schotschrift op waarin verhalen over een moord uit de Tweede Wereldoorlog en andere vreemde geschiedenissen het geslacht belasteren. Zo’n vijftig speelfilms had Nouvelle Vague-meester Chabrol gemaakt vóór La fleur du mal; het is alsof Chabrol hier terugblikt op zijn werk en zich vermaakt met variaties op eigen thema’s. Nederlands ondertiteld.

De luizenmoeder

Zondag, NPO 3, 20.25 uur

In de derde aflevering van de massaal bekeken comedyserie is het Kinderboekenweek. Juf Helma (Leny Breederveld) laat haar groep 8 smullen van gruwelijke sprookjes, maar vader Karel (Arnoud Bos) maakt zich zorgen over de impact daarvan op zijn zoon Philippien.

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

In ‘Poetins waarheid volgens Peter Pomerantsev’ heeft Tegenlicht in Londen een gesprek met de Brits-Russische auteur Peter Pomerantsev. Hij werd geboren in Londen als zoon van Russische dissidenten, maar werkte vanaf 2001 tien jaar lang voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap. Hij maakte mee hoe het Kremlin media inzet om de Russen een gemanipuleerde waarheid voor te schotelen. Pomerantsev keerde terug naar Groot-Brittannië en schreef het boek Niets is waar en alles is mogelijk. Nu ziet Pomerantsev in het Westen met Trump en Brexit hetzelfde gebeuren als wat hij kent uit Rusland: complotten, wantrouwen en feiten die er niet toe lijken te doen.

Marathon: The Patriot’s Day Bombing

Zondag, Canvas, 21.45 uur

Op 15 april 2013 werd de marathon van Boston opgeschrikt door een terroristische aanslag waarbij drie doden en honderden gewonden vielen. Er volgde een klopjacht op daders Tamerlan en Dzjochar Tsarnajev, broers van Tsjetsjeense afkomst, die twee bommen hadden laten afgaan in de buurt van de finish. In deze documentaire van zender HBO uit 2016 worden de aanslag zelf en de psychologische en fysieke effecten ervan op de slachtoffers gereconstrueerd.

Martin Clunes: Islands of America

Zondag, België Één, 21.50 uur

In dit vierluik maakt de Britse acteur Martin Clunes een tocht van 16.000 kilometer langs de ontelbare eilanden die de VS rijk is. De eerste halte is het tropische Hawaï. Clunes kijkt verder dan het toeristenparadijs, en ziet de ravage die er wordt aangericht door uitbarstende vulkanen. Later in de aflevering reist Martin noordwaarts naar de gletsjers van het dunbevolkte Alaska.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden