Film- en tv-tips zondag 23 september

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 23 september

Een poging tot vrolijk verval

Zondag, NPO 2, 19.15 uur

Vwo-docent Nederlands Eric van Neure is 59 jaar als hij de diagnose alzheimer krijgt. ‘Ik doe een poging tot vrolijk verval’ neemt hij zich voor en lange tijd lukt hem dat met steun van zijn nieuwe liefde aardig. Maar gaandeweg gaat Eric steeds meer achteruit: zijn spraak, zicht en geheugen laten hem in de steek. Vijf jaar na de diagnose wordt Eric opgenomen in het verpleeghuis. De oud-docent vindt zijn leven uitzichtloos geworden en wil dood, maar als de artsen instemmen met het euthanasieverzoek slaat de twijfel toe.

Tokidoki

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Aan de hand van woorden verkent Paulien Cornelisse Japan. In de tweede aflevering spreekt ze met Japanners over ‘otenba’. Vrij vertaald betekent dit: opstandig. Maar waarom kan het alleen voor meisjes gebruikt worden, en niet voor jongens?

De Boskampi’s

(Arne Toonen, 2015). Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Met een flinke dosis inventiviteit, een scheut inspiratie uit een misdaadfilm en een snufje mazzel doet Rik de buurt geloven dat zijn sukkelige vader eigenlijk een maffiabaas is. Heerlijke kinderfilm van regisseur Arne Toonen, met feilloze casting en vette artdirection die de boodschap van de film niet overschreeuwt. De Boskampi’s is een geestige ode aan de underdog met het hart op de juiste plek.

Guardians of the Galaxy

(James Gunn, 2014). Zondag, Veronica, 20.30 uur

Een merkwaardig gezelschap is het: een wasbeer met een voorliefde voor machinegeweren, een kruimeldief, een wandelende computergeanimeerde boom, een groene vrouw en een spierbundel die niet weet wat een metafoor is. Gelukkig is het Marvel-spektakel Guardians of the Galaxy met een vette knipoog gemaakt. Regisseur Gunn (in de zomer door Disney de deur gewezen wegens een handvol opgerakelde foute tweets uit een ver verleden) geeft de kleurrijk vormgegeven film een fijne jarenzeventig- en tachtigvibe.

Félicité

(Alain Gomis, 2017). Zondag, TV 5, 23.18 uur

De Congolese zangeres Félicité lijkt zo weggelopen uit een van de sociaal-realistische films van de Waalse broers Dardenne. Wanneer haar zoon na een brommerongeluk in het ziekenhuis belandt en ze geld nodig heeft om hem te laten opereren, smeekt ze om financiële hulp bij buren, vrienden en vage bekenden. Haar directe buren willen wel helpen, maar zijn eigenlijk zelf te arm om te geven, de rijkeren met een gesloten poort voor hun woning zijn juist harteloos. Intussen gaan haar optredens door gezongen in het lokaal gesproken Lingala, dat wijselijk niet wordt ondertiteld (in de bioscoop, althans). Hiermee overstijgt de film het geijkte drama: regisseur Gomis nodigt je uit om de muzikale scènes intuïtief te bekijken, om de uitdovende kracht in haar woorden te proeven zonder dat je noodzakelijkerwijs weet wat die woorden betekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden