FILM- EN TV-TIPSzondag 23 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 23 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zondag zien.

Jim Carrey in ‘A Christmas Carol’.

Komt er in Charles Dickens’ A Christmas Carol een vliegend tapijt voor? Je zou het bijna denken wanneer je aan het begin van de verfilming van Robert Zemeckis over de besneeuwde daken van Londen zoeft, dwars door klokkentorens en kerstkransjes heen. Vijf duizelingwekkende minuten duurt het voor de vlucht bij het kantoor van vrek Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) eindigt en dat alles in één lange, krankzinnige take. Het universum van Dickens als achtbaanrit. Deze A Christmas Carol is een film voor het oog en voor de onderbuik.

Scrooge valt minstens achttien keer gedurende Robert Zemeckis’ A Christmas Carol.

Opnieuw experimenteert Zemeckis met de zogenoemde performance capture-techniek, die hij introduceerde in The Polar Express (2004), aanzienlijk verbeterde in Beowulf (2007) en perfectioneerde met The Walk (2015). De acteurs worden op de kale studiovloer in een soort duikpak met elektroden gestoken en bij hun spel door talloze lichtgevoelige camera’s omringd. Hun bewegingen komen tot in detail in de computer terecht, waarna de hele vertolking als het ware overgetekend en verplaatst wordt naar de door de computer gegenereerde wereld die de makers voor ogen stond. Met verbluffend resultaat: Carrey vliegt met hetzelfde gemak als waarmee hij soep opslurpt.

A Christmas Carol (Robert Zemeckis, 2009)

BBC 1, 14.30-16.00 uur

Vrije geluiden: Harry Bannink

NPO 1, 10.30 uur

Verslag van de Harry Bannink-avond die 16 december plaatshad in Utrecht. In TivoliVredenburg zongen artiesten als Frank Groothof, Wieteke van Dort en Remko Vrijdag vooral de minder bekende liedjes uit het enorme oeuvre van componist Bannink.

Up

(Pete Docter, Bob Peterson, 2009)

De tiende film van de succesvolle Amerikaanse animatiestudio Pixar (Toy Story, The Incredibles, WALL-E, Inside Out) draait rond de oude weduwnaar Carl. De voormalige ballonnenverkoper bouwt zijn huis om tot luchtvaartuig en vliegt naar Venezuela, zijn vroegere jeugdheld, de mythische ontdekkingsreiziger Charles Muntz, achterna. De eerste scènes, waarin Carl met hink-stap-sprongen door de tijd wordt geïntroduceerd, behoren tot Pixars beste, en je moet wel een erg grote cynicus zijn om van die scènes geen brok in de keel te krijgen.

BBC 1, 16.25-17.55 uur

Het marathoninterview

NPO Radio 1, 19.00 uur

Dit jaar vier Marathoninterviews bij de VPRO, te beginnen met schrijver/columnist Arthur van Amerongen (1959). Hij wordt drie uur lang geïnterviewd door Atze de Vrieze, over o.a. zijn correspondentschap in het Midden-Oosten en zijn huidige leven in Portugal.

Vienna: Empire, dynasty and dream

Canvas, 20.05 uur

In dit tweede deel over de geschiedenis van Wenen richt de Britse historicus Simon Sebag Montefiore zich op de Spaanse Successieoorlog. Deze strijd tussen Oostenrijk en Frankrijk over het Spaans-Habsburgse rijk werd beslecht met de Slag bij Blenheim in 1704.

Sahara: Soedanese lente

NPO 2, 20.15 uur

In de slotaflevering van zijn reisserie komt Bram Vermeulen aan in Soedan. Hij neemt de trein van Khartoum naar de noordelijke stad Atbara. Dit was ooit een belangrijk spoortraject, aangelegd door de Britse kolonisator. Nu rijdt er een simpel boemeltreintje.

Pan’s Labyrinth (Guillermo del Toro, 2006)

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro werkte voor zijn filmcarrière jarenlang in de make-upwereld. Dat is af te zien aan zijn magistrale grotemensensprookje Pan’s Labyrinth. De film, een fraai vormgegeven mengeling van animatie en live action, sloeg in 2006 in als een bom en won tientallen prijzen, waaronder drie Oscars. ­Begrijpelijk, want het is onmogelijk je niet te laten meeslepen door de prachtige beelden en het wonderlijke verhaal van het 11-jarige Spaanse meisje Ofelia (Ivana Baquero) dat anno 1944 opgaat in een beklemmende fantasiewereld. Het echte leven, de nasleep van de bloedige burgeroorlog, is nog beklemmender. Dus vlucht Ofelia naar haar onderwereld vol elfen, faunen en angstaanjagende reuzenkikkers, waar het ook al snel niet meer pluis is. Steeds donkerder kleurt het droomdoolhof en steeds griezeliger worden de gebeurtenissen die zich daar afspelen. Ondertussen laat regisseur Del Toro (The Shape of Water) de echte wereld en de onderwereld langzaam maar zeker in elkaar overgaan. Een overweldigende genremix, die lang nadreunt.

Viceland, 22.00-00.25 uur

Doof kind

Canvas, 22.30 uur

Mooie documentaire van Alex de Ronde over zijn 29-jarige zoon Tobias, die zijn doofheid niet ziet als een beperking, maar als onderdeel van zijn identiteit. We zien Tobias als kind, maar ook als hij zijn entree maakt op de unieke doven-universiteit van Washington.

Far from the Madding Crowd (Thomas Vinterberg, 2015)

Het is een pittige opgave een al goed verfilmde klassieker nieuw leven in te blazen. Regisseur Vinterberg (Festen, Jagten) doet een poging met Far from the Madding Crowd, het boek van Thomas Hardy uit 1874 over de zelfstandige Bathsheba Everdene, die een boerderij runt en de keuze heeft uit drie mannen. De verfilming hiervan uit 1967, met Julie Christie in de hoofdrol, is een klassieker. Het moet gezegd: aan Vinterbergs versie kun je je geen buil vallen, van de prachtige landschapsfotografie tot de sterke rollen van Carey Mulligan (Bathsheba), Matthias Schoenaerts (herder Gabriel Oak) en Tom Sturridge (sergeant Troy). Tegelijkertijd verwacht je van Vinterberg toch een film die dichter op de huid kruipt.

BBC 2, 23.00-00.55 uur

Een kaarsje voor Nicky Verstappen

NPO 1, 23.05 uur

Door een dna-match werd deze zomer Jos B. opgepakt voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op het 11-jarige jongetje Nicky Verstappen in 1998. In deze documentaire van Simon Vuyk blikken Nicky’s ouders en zijn zus terug op hun levens sinds de moord.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden