Film- en tv-tipsZondag 23 augustus

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 23 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Steve McQueen in Le Mans van Lee H. Katzin Beeld
Steve McQueen in Le Mans van Lee H. Katzin

Rabarber

NPO 3, 09.00 uur

(Jeugd, Mark de Cloe, 2014) De jonge pubers Siem en Winnie hebben er een hard hoofd in. Rik, de vader van Siem, is al twee keer gescheiden. En bij Winnies moeder Tosca is er ook al een huwelijk stukgelopen. Als Rik en Tosca een week na hun verloving elkaar al in de haren vliegen, bedenkt het tweetal een plan om de relatie te redden: ze maken een instructiefilm met tips. Deze fantasierijke film, zichtbaar met liefde en enthousiasme gemaakt, is een van de zes jaarlijkse Telefilms, die in 2014 allemaal jeugdfilms waren.

Beeld uit Rabarber van Mark de Cloe Beeld
Beeld uit Rabarber van Mark de Cloe

Le Mans

BBC 2, 16.15 uur

(Actie, Lee H. Katzin, 1971) Vorig jaar draaide het autoracedrama Ford v Ferrari in de bioscopen, waarin de strijd tussen de motorbouwers van de twee automerken in kwestie tot een hoogtepunt komt tijdens de befaamde 24-uursrace van Le Mans, een uitputtingsslag waarbij twee coureurs elkaar gedurende een etmaal afwisselen. De race maakte al deel uit van de filmgeschiedenis dankzij acteur Steve McQueen, in werkelijkheid ook een fervent autoracer. In de onderhoudende raceklassieker Le Mans uit 1971 speelt hij Michael Delaney, die weliswaar net is hersteld van een ongeluk, maar met zijn Porsche desondanks verwoede pogingen onderneemt om zijn Duitse Ferraririjdende concurrent Erich Stahler (Siegfried Rauch) te verslaan.

Natuur op 2: Secrets of the Dinosaur Crater

NPO 2, 19.20 uur

66 miljoen jaar geleden sloeg een grote meteoriet in voor de kust van het hedendaagse Mexico. De gevolgen waren wereldomvattend. De inslag liet een 150 kilometer grote krater achter, had een vernietigende invloed op het klimaat en betekende het einde voor de meeste dinosauriërs en vele andere diersoorten. In Secrets of the Dinosaur Crater gaan wetenschappers op zoek naar sporen van de gebeurtenis. In de Mexicaanse Chicxulub-krater wordt geboord naar gesteente uit de tijd van de inslag, en in New Jersey en Patagonië vertellen fossielen over de ramp.

Zomergasten

NPO 2, 20.20 uur

Als thema voor zijn avond in Zomergasten, de laatste aflevering van dit seizoen, koos Ilja Leonard Pfeijffer de relatie tussen fictie en werkelijkheid. De auteur won prijzen met zowel zijn dichtbundels als romans. Het Nederlandse literaire wereldje heeft Pfeijffer als erg claustrofobisch ervaren: ‘Ze haten elkaar, maar gaan wel de hele dag op elkaars lip zitten.’ In 2008 fietste hij naar Rome, om te blijven plakken in Genua en nooit meer terug te keren. Pfeijffers laatste boek Grand Hotel Europa werd een bestseller en gekozen als Roman van het Jaar.

Ademloos

Canvas, 22.20 uur

De productie van asbest is in Nederland en België al in de jaren negentig verboden. Elders in de wereld wordt de gevaarlijke stof echter nog op grote schaal gebruikt. De Belgische filmmaker Daniël Lambo, wiens eigen vader asbestslachtoffer was, bezoekt in zijn documentaire Ademloos Kymore in India. Niet alleen is het dorpje een van de grootste dumpplaatsen voor asbest ter wereld, maar ook gaat de productie van de stof er gewoon door. Het verleden van Lambo’s eigen geboorteplaats Kappelle-op-den-Bos lijkt zich daar te herhalen, met veel slachtoffers.

Op de vrouw af!

NPO 1, 22.26 uur

De vrouwenbeweging Dolle Mina bestaat vijftig jaar. Op de vrouw af! maakt een reis langs de verschillende fasen van de vrouwenemancipatie, van de seksuele revolutie uit de jaren zeventig en de happy single uit de jaren negentig tot de huidige nieuwe preutsheid. Presentator Welmoed Sijtsma en Libelle-hoofdredacteur Hilmar Mulder horen het aangrijpende verhaal van afstandsmoeder Irene Essenberg, en Bep Ruting vertelt hoe zij de seksuele revolutie beleefde. Seksvlogger Linda de Munck legt uit hoe vrouwen van nu aankijken tegen niet-monogame relaties.

Cloud Atlas

NPO 2, 23.25 uur

(Fantasy, Tom Tykwer, Lilly en Lana Wachowski, 2012) Onverfilmbaar, noemde David Mitchell zijn alom bejubelde boek over menselijke verbinding, reïncarnatie, sociale onderdrukking en uitputting van de aarde. Hij kreeg gelijk, al maakt de bandeloze ambitie van de drie (!) regisseurs Cloud Atlas wel tot miskleun in de categorie bezienswaardig. De keuzefilm van Zomergast Ilja Leonard Pfeijffer zwiept van cliffhanger naar cliffhanger, van catharsis naar catharsis. Een kakofonie van door elkaar lopende filmstijlen en sfeerschetsen, van slapstick tot sciencefiction, die nooit de ruimte krijgt om te bezinken, als een filmtrailer die bijna drie uur duurt.

Tom Hanks en Halle Berry in Cloud Atlas van Tom Tykwer en Lana en Lilly Wachowski Beeld
Tom Hanks en Halle Berry in Cloud Atlas van Tom Tykwer en Lana en Lilly Wachowski
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden