tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 22 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jesse Heijnis
The Lady Vanishes, 1938. Beeld RV
The Lady Vanishes, 1938.Beeld RV

BBC 2, 11.45 uur
The Lady Vanishes
(Alfred Hitchcock, 1938)
De laatste film die Hitchcock in Engeland maakte voordat hij naar Hollywood vertrok wordt wel gezien als een allegorie van de toestand waarin Engeland verkeerde aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog: een groepje Engelsen in een trein spant samen tegen een buitenlandse vijand.

NPO 3, 20.15 uur
Patser
(Adil El Arbi en Bilall Fallah, 2018)
Mocht een prijs in het leven worden geroepen voor beste filmpastiche, dan geldt deze derde film van Adil El Arbi en Bilall Fallah als groot kanshebber. Voor hun neongekleurde gangsterfilm Patser citeert het Vlaams-Marokkaanse duo zelfbewust en schaamteloos expliciet personages, plotlijnen, uitspraken en stijlvormen uit de misdaadfilms van Martin Scorsese, Guy Ritchie en Quentin Tarantino, en uit videoclips en videogames. Niet zonder succes: ze werden beloond met een ticket naar Hollywood – hun derde deel van de Bad Boys-reeks draait volgend jaar in de bioscopen.

Veronica, 22.50 uur
The Fugitive
(Andrew Davis, 1993)
Goed geconserveerde klassieker. Wanneer de rijke echtgenote van chirurg Richard Kimble (Harrison Ford) dood in zijn armen wordt aangetroffen, wordt hij ten onrechte beschuldigd van moord. Tommy Lee Jones is de laconieke U.S. Marshal die hem op de hielen zit.

NPO 2, 21.05 uur
Tegenlicht
Hoe ziet de Nederlandse strijd tegen het water er de komende 100 jaar uit? Tegenlicht kijkt mee op de tekentafels van de ingenieurs die ons land moeten wapenen tegen een stijgende zeespiegel van een halve meter of meer.

NPO 3, 23.15 uur
3Lab: Father Figure
Een portret van de 26-jarige Guilliano, oprichter van Kiki House, een vogue-dansgemeenschap in Rotterdam. Guilliano vertelt onder andere hoe het is om zwart en homoseksueel te zijn in de grote stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden