TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 22 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Beeld uit The BFG (2016). Beeld
Beeld uit The BFG (2016).

Wiplala (Familiefilm, Tim Oliehoek, 2014)

NPO 3, 09.00 uur

Regisseur Tim Oliehoek waagde zich met Wiplala voor het eerst aan een Annie M.G. Schmidt-verfilming, maar voor scenarioschrijfster Tamara Bos was het na Otje, Pluk van de Petteflet en Minoes al de vierde keer. Bos heeft een bijzonder talent voor het schrijven van familiefilms, dat ze ook bewees met onder meer Dolfje Weerwolfje en Brammetje Baas. Soepel verwerkt ze een sprookjesachtig gegeven in een eigentijds avontuur waarbij, zoals dat haast verplicht lijkt in jeugdfilms, op luchtige wijze ook het nodige verdriet wordt verwerkt.

‘Wiplala’ (2014). Beeld
‘Wiplala’ (2014).

Toy Story (John Lasseter, VS 1995)

BBC 1, 14.50 uur

Deze ­succesvolle productie uit de Pixar-studio was baanbrekend. Het was de eerste avondvullende computeranimatiefilm en had ook nog eens een origineel verhaal dat jong en oud aanspreekt. Cowboy Woody is al jaren het favoriete speelgoed van Andy. Wanneer de jongen voor zijn verjaardag astronautenpop Buzz Lightyear krijgt, wordt Woody opzij geschoven. De twee wedijveren om de gunst van de jongen en storten Andy’s speelgoed in een groot avontuur. De kwaliteit van de animaties is achterhaald, maar de personages ­blijven briljant. BBC 1, 14.50 uur

Finding Neverland (Drama, Marc Forster, 2004)

BBC 2, 16.40 uur.

De Schotse Peter Pan-schrijver James Matthew Barrie (1860-1937) ontmoet in deze film de vier kinderen die zijn schrijverscarrière uit het slop zullen halen. Ze wonen bij hun ziekelijke moeder die net weduwe is geworden. De kinderlijke auteur, gespeeld door Johnny Depp, kan het uitstekend vinden met de jongens, neemt al snel de leiding in hun fantasievolle spelletjes en raakt zo betrokken bij het gezin. Regisseur Forster paste de feiten keurig aan de wetten van Hollywood aan, zodat er een fijne hoeveelheid snikmomenten in zit.

‘Finding Neverland’ (2004). Beeld
‘Finding Neverland’ (2004).

The BFG (Familiefilm, Steven Spielberg, 2016)

BBC 1, 18.15 uur.

De koning van de kaskrakers maakte van Roald Dahls beroemde kinderboek De GVR (The BFG) uit 1982 een zachtaardige, sprookjesachtige film. Het tandem Spielberg-Dahl klopt: beiden weten gewone mensen, waarin de kijker zich makkelijk kan verplaatsen, tot hun recht te laten komen in spannende situaties. Met een verschil: waar Dahl kinderen meer durft te laten griezelen, wil Spielberg ze laten voelen. Weesmeisje Sofie betrapt de Grote Vriendelijke Reus terwijl hij kinderen letterlijk dromen inblaast en wat volgt is geschiedenis. De reus is fantastisch: acteur Mark Rylance werd met behulp van de computer omgetoverd tot een knappe kruising van een mens en een tekening van Dahls vaste illustrator Quentin Blake.

Het Israël van Heertje en Bromet

NPO 2, 20.15 uur

Komiek Raoul Heertje vertrok na het halen van zijn middelbareschooldiploma vol idealen naar ­Israël. Drie jaar later keerde hij ­terug, teleurgesteld door onder meer de Libanonoorlog en de politiek. Als camera-assistent leert hij filmmaker Frans Bromet kennen, die net als Heertje een Joodse achtergrond heeft en een sterke band voelt met Israël. In de achtdelige serie Het Israël van Heertje en ­Bromet keren ze samen terug naar het land om oude vrienden te ­bezoeken en te zien of hun ideeën over Israël nog wel houdbaar zijn.

In Europa – het vervolg

NPO 2, 21.10 uur

Het eerste seizoen van Geert Maks documentaireserie In Europa eindigde in 1999. Vanaf vanavond staat de auteur in twintig nieuwe afleveringen stil bij wat er sindsdien in Europa is gebeurd. Een pittige klus, want hoe duid je geschiedenis als je er middenin zit? In de eerste aflevering kijkt Mak naar de impact van de aanslagen van 11 september 2001 en stelt hij de vraag of de moslim-extremistische terreur te voorzien was geweest. Mak ziet de kaping in 1994 van een Frans vliegtuig door een Algerijnse terreurgroep als voorbode van die fatale dag.

Promenade

NPO 3, 21.15 uur

Terwijl Eva Jinek en Jeroen Pauw het op NPO 1 voor gezien houden, krijgt NPO 3 er een nieuwe late talkshow bij. Promenade wordt ­gepresenteerd door acteur en ­cabaretier Diederik Ebbinge en uitgezonden door de NTR. Ebbinge is een van de oprichters van theatergezelschap De Vliegende Panters en regisseerde Gewoon Hans met Hans Teeuwen, maar is bij het grote publiek vooral bekend als schoolhoofd Anton uit De Luizenmoeder, een serie waarvan hij ook mede-auteur is. Ton Kas, Henry van Loon en Eva ­Crutzen leveren bijdragen aan de talkshow.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden