Film- en tv-tipsZondag 21 juni

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 21 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Beeld uit ‘The Magnificent Seven’ van John Sturges. Beeld
Beeld uit ‘The Magnificent Seven’ van John Sturges.

De sterkste man van Nederland

NPO 3, 09.00 uur

(Jeugd, Mark de Cloe, 2011) Gemoedelijke en tikje cartooneske telefilm waarin de 12-jarige Luuk, opgevoed door alleen zijn moeder, op basis van haar verhalen denkt dat zijn vader de sterkste man van Nederland is. Dus wanneer hij bij een wedstrijd gewichtheffen de bonkige René ontmoet, weet hij dat deze automonteur zijn vader moet zijn. De bekende verhaallijn wordt niet verrassend maar wel sfeervol en schilderachtig afgewerkt, waarbij de makers hun krachten onderschatten: de toegevoegde toeters en bellen doen eerder afbreuk aan de film dan dat ze die beter maken.

Loek Peters in De sterkste man van Nederland van Mark de Cloe. Beeld
Loek Peters in De sterkste man van Nederland van Mark de Cloe.

The Magnificent Seven

BBC 2, 15.00 uur

(Western, John Sturges, 1960) De Amerikaanse versie van Akira Kurosawa’s meesterwerk Seven Samurai (1954) staat nog altijd als een huis, met legendarische vertolkingen van onder anderen Steve McQueen, Yul Brynner en Charles Bronson. Zij vormen met vier anderen het zevental dat door de bewoners van een Mexicaans dorp wordt gevraagd hen te beschermen tegen een stel bandieten. Na aanvankelijk succes komen de zeven toch in een lastig parket, dat een mooie bedding vormt voor een nogal altijd klassieke wraakfilm, die op zijn beurt drie vervolgen (waaronder Return of the Seven uit 1966) en in 2016 ook remake kreeg, die laatste met beduidend diversere cast.

Onze jongens in de jungle

NPO 2, 19.45 uur

Toen Nederlandse jonge mannen nog een dienstplicht moesten vervullen, bestond de mogelijkheid om naar Suriname te worden gezonden. Tussen 1945 en de soevereiniteitsoverdracht van 1975 dienden ongeveer 20 duizend dienstplichtigen bij de TRIS, de Troepenmacht in Suriname. In de documentaire Onze jongens in de jungle van Omroep Max blikt een aantal ‘Trissers’ van toen terug op hun diensttijd in de voor hen onbekende en exotische kolonie. Terwijl een aantal van hen terugkeert naar Suriname komt het verleden tot leven in dagboekfragmenten en amateurfilmbeelden.

The Great British Bake Off & Sewing Bee

NPO 1, 20.20 uur

Omroep Max pakt vanavond uit met het begin van twee populaire Britse spelshows. Om 20.20 uur is er het tiende seizoen van The Great British Bake Off’, de spannende competitie tussen enthousiaste amateurbakkers en het grote voorbeeld voor Heel Holland bakt. Daarna is het om 21.25 uur tijd voor The Great British Sewing Bee, waarin tien hobbykleermakers elke week een andere uitdaging krijgen van de jury. Presentator Joe Lycett volgt de kandidaten in de eerste uitzending terwijl ze een wiggle dress (een nauwsluitende jurk) maken en van tweedehands kleding iets nieuws creëren.

Na de klap

NPO 2, 20.45 uur

Volgende maand moet de nieuwe brug worden geopend die het oosten en westen van Genua met elkaar verbindt. De oude Morandibrug stortte op 14 augustus 2018 tijdens een heftige regenbui in. Beton, personenauto’s en vrachtwagens vielen tientallen meters naar beneden en 43 mensen kwamen om het leven. In Na de klap reist Tom Kleijn naar de wijk waar de brokstukken terechtkwamen. Hij spreekt er met de rouwende familie van een jongeman die tijdens de ramp op de brug reed, ontmoet enkele reddingswerkers en vraagt zich af of de nieuwe brug oude wonden zal helen.

The Luminaries

BBC 1, 22.00 uur

Met The Luminaries werd Eleanor Catton in 2013 de jongste winnaar van de prestigieuze Man Booker Prize. Drie jaar later werd het boek opgepikt door de BBC, die het bewerkte tot een zesdelige miniserie. Het verhaal begint in het jaar 1865, wanneer gelukszoekers van over de hele wereld naar Nieuw-Zeeland trekken, op zoek naar goud en rijkdom. Op de laatste dag van haar reis heeft Anna Wetherell (Eve Hewson) een romantische ontmoeting met medereiziger Emery Staines (Himesh Patel). In Hokitika vindt ze onderdak bij waarzegster Lydia Wells (Eva Green).

Leviathan

BBC 2, 02.00 uur

(Drama, Andrej Andrej Zvjagintsev, 2014) Ongepolijst en van enorme hoeveelheden alcohol doordrenkt meesterwerk van de Rus Zvjagintsev (The Return, Loveless), waarin automonteur Kolja in aanvaring komt met een pafferige burgemeester die zijn begerige oog op Kolja’s stuk land heeft laten vallen. Kolja roept daarop de hulp in van een bevriende advocaat uit Moskou. Wat volgt, is een subliem gespeelde (wie wilde mocht zich van Zvjagintsev daadwerkelijk bezatten), satirische kijk op bureaucratie in hedendaags Rusland, waarin humor, tragiek, defaitisme en schoonheid op grootse wijze met elkaar worden verbonden.

Roman Madjanov in Leviathan van Andrej Zvjagintsev. Beeld
Roman Madjanov in Leviathan van Andrej Zvjagintsev.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden