Tv-tips20 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 20 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste films en programma’s op televisie. Dit moet u zondag zien.

Beeld uit Laura van Otto Preminger. Beeld
Beeld uit Laura van Otto Preminger.

Laura (Otto Preminger, 1944)

Zondag, BBC 2, 07.20 uur

Een gedroomde film voor wie zondagochtend vroeg uit de veren is – of met een scherm binnen handbereik juist nog even wil blijven liggen. Regisseur Otto Preminger (Anatomy of a Murder) maakte nooit een betere film dan deze hoogstmysterieuze film noir, met een fantastische Gene Tierney als het vermoorde en dan, ergens halverwege de film, opeens weer springlevende titelpersonage. Weinig filmpolitieagenten lijken zo reddeloos verloren als inspecteur McPherson (Dana Andrews), die aan Laura verslingerd raakt.

Defiance (Edward Zwick, 2008)

Zondag, BBC 2, 00.30 uur

Aan de basis van Defiance ligt het waargebeurde verhaal van vier Pools-Joodse broers die zich met een groep van duizend lotgenoten in de Tweede Wereldoorlog schuilhielden in de bossen rond Navahrudak (nu Wit-Rusland). Regisseur Edward Zwick (Blood Diamond) maakte het nog spannender door de broers de Duitsers te laten bestrijden, en door een broedertwist tussen Tuvia (Daniel Craig), die zo veel mogelijk Joodse levens wil sparen, en Zus (Liev Schreiber), die zo veel mogelijk Duitsers over de kling wil jagen.

Andere Tijden Sport

Zondag, NPO 1, 22.00 uur

Frans Derks (1930) is de flamboyantste scheidsrechter die Nederland ooit heeft gehad. Omdat hij nooit een blad voor zijn mond nam, maar vooral vanwege zijn scheidsoutfit. Zijn onesie met korte pijpjes, ontworpen door couturier Frans Molenaar, zat zo strak dat hij zijn rode en gele kaarten kleiner knipte omdat ze anders onmogelijk in zijn zakken pasten. Hij was geliefd bij de spelers, maar minder bij de bobo’s van de KNVB. ‘Mijn rebelse aard heeft me het WK gekost’, zegt Derks, die inmiddels dik in de 80 is, in deze aflevering. ‘Maar ik heb wel lol gehad.’

Scheidsrechter Frans Derks in een door Frans Molenaar ontworpen pak.  Beeld ANP
Scheidsrechter Frans Derks in een door Frans Molenaar ontworpen pak.Beeld ANP

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Volgens de peilingen zal het komend jaar 1 op de 4 Europeanen op een populist stemmen. Journalist Casper Thomas maakt zich zorgen, want eenmaal verkozen, streven leiders als de Hongaarse premier Viktor Orbán absolute macht na, perken ze de persvrijheid in en verdraaien feiten ten koste van tegenstanders. Thomas gaat langs bij een nieuwe generatie denkers en hoopt antwoorden te vinden op de populistische opmars in Europa.

Wim Helsen: Er wordt naar u geluisterd

Zondag, NPO 3, 22.10 uur

Zijn eerste voorstelling won de Neerlands Hoop-prijs, zijn derde en vierde de Poelifinario. Er wordt naar u geluisterd is de vijfde show van Wim Helsen. Wat minder absurdistisch en gelaagd volgens een recensie in de Volkskrant, maar nog steeds een voldoende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden