Film- en tv-tipsZondag 2 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 2 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag 2 december.

Tim Robbins en Morgan Freeman in The Shawshank Redemption. Beeld
Tim Robbins en Morgan Freeman in The Shawshank Redemption.

The Shawshank Redemption (Frank Darabont, 1994)

Zondag, RTL 7, 20.30 uur

Een van de grootste filmklassiekers van eind vorige eeuw is eigenlijk een opvallend conventionele gevangenisfilm, maar het eraan ten grondslag liggende verhaal van Stephen King is zo sterk dat je wel móét smelten. Tim Robbins speelt de voor moord veroordeelde gevangene die in de jaren veertig Shawshank wordt binnengeleid. Verteller Ellis Boyd ‘Red’ Redding (Morgan Freeman), oudgediende in het complex, ziet hoe snel de outsider zich aanpast, omhoog werkt en de tirannieke leiding inpalmt. Het gegeven leent zich bij uitstek voor existentiële vragen en thema’s als kameraadschap en verraad, met een geniale ontknoping als bonus.

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Terwijl we in Nederland volop hannesen met en discussiëren over het elektronisch patiëntendossier, heeft iedereen in Estland een rotsvast vertrouwen in hun eigen drager van gevoelige informatie: de elektronische ID-kaart. Naast de digitale database vol persoonlijke gezondheidsgegevens (‘in de toekomst misschien beveiligd via blockchain-technologie’, aldus de Estse overheid) willen ze nu ook een dna-database ophangen aan de kaart, zodat op basis van een dna-profiel preventieve zorg kan worden verleend. Tegenlicht gaat kijken hoe de Esten dat precies doen en of Nederland dezelfde stappen moet gaan maken.

Bekijk hier eerdere afleveringen van Tegenlicht.

Sahara

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

De volgende halte van journalist Bram Vermeulen in de Saharawoestijn is Timboektoe. Een plek van internationaal vermaarde muziek en talloze bibliotheken, maar ook de stad die in 2012 werd veroverd door jihadisten en nu weer op moet krabbelen.

Gun No 6

Zondag, BBC 2, 22.00 uur

11 schietpartijen, 3 onschuldige slachtoffers, 1 vuurwapen. De BBC vertelt het verhaal van Gun No 6, het in Engeland inmiddels beruchte pistool dat sinds begin 2000 door verschillende handen ging en werd afgevuurd bij zeker 11 zware misdaden. Geen van de gearresteerde mannen die Gun No 6 in handen heeft gehad wilde praten, dus spreekt filmmaker James Newton met zes veroordeelde ex-criminelen over waarom zij een vuurwapen hebben opgepakt (en weer neergelegd).

Sinterklaas Bestaat

Zondag, NPO 3, 23.40 uur

Marcel is niet een taxichauffeur die eens per jaar Sinterklaas speelt, nee hij is Sinterklaas die zich 10 maanden vermomt als taxichauffeur. ‘Zet me nooit voor de keuze tussen Sinterklaas of iets anders, want je verliest het. Ook m’n vrouw.’ In deze korte documentaire volgen we Marcel/de goedheiligman in de voor hem belangrijkste, mooiste en spannendste weken van het jaar. Hij geeft zijn Pieten instructies (‘denk aan je persoonlijke hygiëne’), noteert afspraken over optredens in zijn Grote Boek en bidt bij Maria voor het voorbestaan van het kinderfeest.

Bekijk de korte documentaire hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden