FILM- EN TV-TIPSzondag 19 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 19 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan BocktingJorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Robert De Niro in The Deer Hunter. Beeld
Robert De Niro in The Deer Hunter.

Schubdieren - onbekend, maar zeer gewild

NPO 2, 19.35 uur

In delen van Azië en Afrika worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de schubben van het vreemd ogende maar ongevaarlijke schubdier. Hierdoor zijn de dieren vaak het doelwit van stropers en dreigen ze uit te sterven. Een Britse documentaire laat zien hoe natuurbeschermer Maria Diekmann zich in Namibië ontfermt over de lokale schubdieren. Diekmann volgt de smokkelroutes naar Vietnam, Thailand en China, waar de vraag naar de beesten het grootst is. Samen met een Chinese beroemdheid vraagt ze nu aandacht voor het lot van het schubdier.

The Skeleton Key

SBS 9, 20.30 uur

(Horror, Iain Softley, 2005) Tamelijk onzinnige maar heel vermakelijke horrorfilm, rond thuisverpleger Caroline (Kate Hudson) die in een landhuis in zwoel Louisiana de zorg krijgt over een door beroertes gevelde man (John Hurt) en al snel merkt dat er in het huis van alles geheimzinnigs aan de hand is. Echt eng wordt het nooit, maar naast solide vertolkingen biedt de film een lekker southern gothic-sfeertje. Regisseur Softley creëert bovendien enkele interessante visuele motieven. Zo is er de loper uit de titel, die een mooi excuus levert voor vervreemdende close-ups van sleutels en sleutelgaten.

Kate Hudson in The Skeleton Key. Beeld
Kate Hudson in The Skeleton Key.

Another Paradise

Canvas, 21.55 uur

In de jaren zestig moest de hele bevolking van de Chagos-eilanden in de Indische Oceaan verhuizen naar Mauritius. De eilanden vielen onder bestuur van het Verenigd Koninkrijk, dat samen met de VS een grote legerbasis wilde bouwen op Diego Garcia, het grootste eiland van de archipel. Ruim vijftig jaar later zijn activistische Chagossianen een strijd begonnen om terug te keren naar hun voormalige thuis. In zijn documentaire Another Paradise volgt Olivier Magis de charismatische Sabrina Jean, die in het Verenigd Koninkrijk een juridische strijd voert voor de ontheemden.

Tegenlicht

NPO 2, 22.15 uur

In sommige sectoren van de economie wordt de coronacrisis harder gevoeld dan elders. Tegenlicht rijdt in zeven steden mee met zelfstandige taxichauffeurs. Door de opmars van Uber en Lyft had de branche het al niet makkelijk, maar door het virus is de situatie nog grimmiger. In Amsterdam vertelt Adrie Touw bij een verlaten Schiphol dat zijn omzet 95 procent is gedaald. Lior Peri in Tel Aviv heeft een beschermingswand van plastic geïmproviseerd in zijn taxi. Ook in New York, Kisumu (Kenia), Teheran, Rio de Janeiro en Wuhan neemt Tegenlicht poolshoogte.

Killing Eve

BBC 1, 22.15 uur

Het slot van het tweede seizoen van Killing Eve zag er niet goed uit voor de hoofdpersoon: agent Eve (Sandra Oh) was neergeschoten door huurmoordenaar Villanelle (Jodie Comer) en bleef in Rome zwaargewond achter op straat. Maar natuurlijk moest er een derde seizoen komen van de uitermate populaire BBC-serie, en daarom zien we vanavond hoe Eve na een moeizaam herstel haar leven weer op de rails probeert te krijgen. Ondertussen denkt Villanelle nog steeds dat Eve dood is. De ontmoeting met een oude vijand biedt de schurk een interessante kans.

The Deer Hunter

BBC 1, 23.30 uur

(Oorlog, Michael Cimino, 1978) Drie uur durend epos over drie Amerikaanse staalwerkers uit Pennsylvania, onvergetelijk gespeeld door Robert De Niro, John Savage en Christopher Walken, die nietsvermoedend de hel van Vietnam intrekken. Klassiek zijn de langgerekte scènes rond de met drank overgoten Russisch-orthodoxe bruiloft, het herten jagen en de Russische roulette onder leiding van de Vietcong, die, zo luidt de kritiek op de film, zodoende op ietwat groteske wijze het oorlogskwaad belichamen. Volgens veteranen werd het spel nooit in Vietnam gespeeld. Het maakt de zich gestaag ontvouwende intensiteit van The Deer Hunter, een van de eerste films die zich serieus en kritisch over de oorlog uitspraken, er niet minder op. Bekroond met vijf Oscars.

Sophie’s Choice

SBS 9, 00.10 uur

(Drama, Alan J. Pakula, 1982) ‘Auschwitz verbeelden is blasfemie’, zei de Amerikaanse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Elie Wiesel. Logisch dat ook Pakula’s film bij verschijnen op kritiek kon rekenen. Want de sleutelscènes van dit aangrijpende drama spelen zich af in Auschwitz in de oorlog. In deze verfilming van William Styrons gelijknamige roman maakt de jonge schrijver (Peter MacNicol) in zijn pension kennis met een getourmenteerd echtpaar. Langzaam wordt hij stapelverliefd op de vrouw (Meryl Streep), en komt hij erachter waarom een relatie met deze Sophie onmogelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden