FILM- EN TV-TIPSZondag 18 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 18 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Anya Taylor-Joy in The Witch (Robert Eggers, 2015). Beeld
Anya Taylor-Joy in The Witch (Robert Eggers, 2015).

The Sixth Sense

Veronica, 20.00 uur

(M. Night Shyamalan, 1999) Films die verrassend eindigen zijn er genoeg. Veel zeldzamer is een origineel én goed voorbereid slot. Voor zijn carrière in een neerwaartse spiraal terechtkwam, maakte regisseur M. Night Shyamalan er zijn specialiteit van en nergens was zijn opbouw zo sterk als in zijn doorbraakfilm The Sixth Sense. Psychiater Bruce Willis onderzoekt hierin Haley Joel Osment, die lijdt aan geestverschijningen. ‘I see dead people’, fluistert het kind in de vreemde, griezelige, verstilde gesprekken met Willis, die langzaam ontdekt wat dat betekent.

Haley Joel Osment en Bruce Willis in The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999). Beeld
Haley Joel Osment en Bruce Willis in The Sixth Sense (M. Night Shyamalan, 1999).

Ondersteboven van Afrika

NPO 2, 20.20 uur

Vergezeld van een geluidsman en cameraman reed presentator Waldemar Torenstra in zestig dagen op de motor door Afrika. In de documentaireserie Ondersteboven van Afrika doet hij verslag van zijn reis van Kaapstad naar Caïro, door twaalf landen en over meer dan 16.000 kilometer. Onderweg steekt hij wat op over het verleden van het continent en maakt hij via bijzondere ontmoetingen kennis met het hedendaagse Afrika. In de eerste aflevering ontdekt Torenstra dat de rol van de Nederlanders in Zuid-Afrika heel anders was dan hij op school heeft geleerd.

Attila the Hun

Canvas, 21.10 uur

‘Waar Attila is langsgekomen, groeit geen gras meer’, luidt het gezegde over de gevreesde leider van de Hunnen. In de 5de eeuw plunderde Attila de Hun de Balkan. Hij trok ten strijde tegen de Perzen, veroverde Constantinopel en dreigde hetzelfde te doen met westelijk Europa. Voor iemand met zo’n grote impact op de geschiedenis weten we echter bar weinig over de krijger. De vondst van een grafcomplex in Kazachstan brengt daar mogelijk verandering in. Wetenschappers en archeologen zoeken aan de hand van dna-sporen naar de oorsprong van de Hunnen.

Vliegende Hollanders

NPO 1, 21.20 uur

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse luchtvaart geboren. Vliegtuigbouwer Anthony Fokker en KLM-oprichter Albert Plesman speelden hierbij een hoofdrol. In de dramaserie Vliegende Hollanders van AvroTros worden de luchtvaartpioniers gespeeld door Fedja van Huêt en Daan Schuurmans. Daarnaast spelen fraaie historische vliegtuigen een hoofdrol. Fokker en Plesman hebben beiden een passie voor vliegen, maar verschillen verder als dag en nacht. Toch zullen ze elkaar hard nodig hebben om de Nederlandse luchtvaart vlot te trekken.

The Witch

Veronica, 22.10 uur

(Robert Eggers, 2015) Waarom het boerengezin in The Witch precies uit hun puriteinse gemeenschap wordt verbannen – we schrijven New England, 1630 – maakt regisseur-scenarist Robert Eggers (The Lighthouse) bewust niet helemaal duidelijk. Wat wel direct voelbaar is, is de wanhoop in de stem van de vader en de angst op de gezichten van zijn kinderen. Aangekomen bij hun nieuwe onderkomen, op een boerderij aan een diepdonkere bosrand, gaat het van kwaad tot erger. Hun baby verdwijnt, de maisoogst dreigt te mislukken en de griezeligste geit in de filmgeschiedenis dient zich aan, in een zeer weldoordachte horrorfilm die aantoont welke krachten loskomen bij angst voor het onbekende.

Teledoc Campus: Dichterbij

NPO 3, 22.55 uur

Hilmano van Velzen heeft ruim 35 jaar op straat geleefd. De ‘Dakloze Dichter’ wil beroemd worden door zijn poëzie, maar zijn drugsverslaving maakt dat zo goed als onmogelijk. Twee jaar terug betrok de in Suriname geboren Van Velzen een huis in de Jordaan, waar hij samenwoont met Iris, een gescheiden moeder die zijn muze en geliefde werd. Inmiddels is Iris ook verslaafd. Met de documentaire Dichterbij maakte Caroline Keman een intiem portret van de dichter. Centraal staat Van Velzens voortdurende worsteling met drugs en zijn eigen persoonlijkheid.

Detroit

BBC 2, 23.00 uur

(Kathryn Bigelow, 2017) De derde film op rij van regisseur Kathryn Bigelow en haar scenarist en echtgenoot Mark Boal over de ontwrichtende werking van Amerikaanse overheidsdiensten (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty) begint met een politie-inval in een zwarte privébar in Detroit anno 1967: de benodigde vonk voor de beruchte burgerrellen, waarna de camera verschillende personages volgt in de tot oorlogsgebied verworden stad. Vanaf het moment dat de groep bijeen is gebracht in een motel begint onder aanvoering van een racistische witte agent een sterk geregisseerde nachtmerrie.

John Boyega in Detroit (Kathryn Bigelow, 2017). Beeld
John Boyega in Detroit (Kathryn Bigelow, 2017).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden